Magazín Elita

Tipy na sladké Vánoce od Miele

Tipy na sladké Vánoce od Miele

Adventní čas je dobou, kdy snad každou domácnost prodchne vůně cukroví i jednotlivých igrediencí. Miele přináší několik receptů a tipů, které pozvednou každou sladkou nabídku a potěší vaše nejbližší. Pochutnejte si na vykrajovaném cukroví, křehkých vanilkových rohlíčcích či štole.

Vykrajované cukroví

Množství: 70 ks

Ingredience:

  • 250 g pšeničné hladké mouky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 80 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1 sklenička rumového aroma/rumu
  • 3 PL vody
  • 120 g měkkého másla

Postup:

Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Se zbývajícími přísadami rychle vyhněteme hladké těsto a necháme stát nejméně 60 minut na chladnem místě. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, vykrojíme cukroví a položíme na pečicí plech. Plech s cukrovím vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 25 – 30 minut (horký vzduch plus 140–150 °C, 2. úroveň odspodu).

Stříkané pečivo

Množství: 50 ks

Ingredience:

  • 160 g měkkého másla
  • 50 g hnědého cukru
  • 50 g moučkového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 1 bílek

Postup:

Z másla vymícháme krém. Přidáme cukr, moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a mícháme, dokud nevznikne měkká hmota. Vmícháme mouku a nakonec bílek. Těsto dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme asi 5–6 cm dlouhé proužky, které vkládáme na pečicí nebo univerzální plech. Stříkané pečivo vložíme na plechu do předehřáté trouby a pečeme dozlatova cca 23 – 30 minut (horký vzduch plus 150–160 °C).

Vanilkové rohlíčky

Množství:2 plechy

Ingredience:

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 70 g cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • Na vyválení 70 g vanilkového cukru
    Postup:

Z mouky, másla, cukru a mandlí uhněteme hladké těsto, které necháme asi 30 minut vychladit. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z první oddělíme male porce přibližně po 7 g. Vytvarujeme do válečku, z něj poté vytvoříme rohlíček, který položíme na pečicí plech. Plech s vanilkovými rohlíčky zasuneme do trouby a pečeme do světle žluta cca 12 – 17 minut (horní/spodní pečení 170 °C, 2. úroveň odspodu). Ještě teplé rohlíčky obalíme vanilkovým cukrem. Postup zopakujeme s druhou polovinou těsta.

Štola

Množství: 15 porcí

Ingredience:

  • 42 g čerstvého droždí
  • 8 g vanilkového cukru
  • 70 ml vlažného mléka (3,5 %)
  • 200 g rozinek
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g citronátu
  • 50 g oranžátu
  • 2–3 PL rumu
  • 275 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • 1/2 ČL nastrouhané kůry z citronu
  • vejce
  • Na potření: 75 g másla
  • Na dozdobení: 50 g cukru
  • Na posypání: 35 g moučkového cukru

Postup:

Droždí a vanilkový cukr rozpustíme v mléce a přikryté necháme kynout 15 minut. Rozinky, mandle a oranžát smícháme s rumem a necháme stranou. Mléko s droždím vyhněteme s máslem, moukou, solí, cukrem, kůrou z citronu a vejcem tak, aby vzniklo hladké těsto. Krátce vmícháme citronát, rozinky a mandle s rumem. Těsto v míse vložíme do trouby, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout (horní/spodní pečení 30 °C, 60 minut). Z těsta na troše mouky vytvarujeme štolu o průměru asi 30 cm. Položíme na pečicí plech, vložíme do trouby a upečeme (horký vzduch plus 150–160 °C, 2. úroveň odspodu, 55–65 minut). Rozpustíme máslo na potření, štolu tím ještě za horka potřeme a posypeme cukrem. Necháme vychladnout, poté hustě poprášíme moučkovým
cukrem.

Naše tipy:

  • Pečicí trouba H 7260 B v perfektně kombinovatelném designu s textovým displejem a PerfectClean nabízí dostatek místa pro vaše kulinářské experimenty. K dokonalým výsledkům pečení pomohou automatické programy, o uživatelský komfort se postará senzorové ovládání DirectSensor S nebo snadná manipulace díky výsuvným pojezdům FlexiClip. Vybavení PerfectClean je synonymem pro mimořádně jednoduché čištění.
  • Originální pečicí plech Miele HBB 71 s povrchem PerfectClean oceníte pro jeho skvělé kvality. Nemusíte se bát připékání a nepotřebujete ani pečicí papír či tuk na vymazání. Samozřejmostí je také snadná údržba.

Fotogalerie
15253

Další články z rubriky

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Levandulové údolí