Adventní čas je dobou, kdy snad každou domácnost prodchne vůně cukroví i jednotlivých igrediencí. Miele přináší několik receptů a tipů, které pozvednou každou sladkou nabídku a potěší vaše nejbližší. Pochutnejte si na vykrajovaném cukroví, křehkých vanilkových rohlíčcích či štole.
Vykrajované cukroví
Množství: 70 ks
Ingredience:
- 250 g pšeničné hladké mouky
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 80 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 1 sklenička rumového aroma/rumu
- 3 PL vody
- 120 g měkkého másla
Postup:
Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Se zbývajícími přísadami rychle vyhněteme hladké těsto a necháme stát nejméně 60 minut na chladnem místě. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, vykrojíme cukroví a položíme na pečicí plech. Plech s cukrovím vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 25 – 30 minut (horký vzduch plus 140–150 °C, 2. úroveň odspodu).
Stříkané pečivo
Množství: 50 ks
Ingredience:
- 160 g měkkého másla
- 50 g hnědého cukru
- 50 g moučkového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 200 g pšeničné hladké mouky
- 1 bílek
Postup:
Z másla vymícháme krém. Přidáme cukr, moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a mícháme, dokud nevznikne měkká hmota. Vmícháme mouku a nakonec bílek. Těsto dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme asi 5–6 cm dlouhé proužky, které vkládáme na pečicí nebo univerzální plech. Stříkané pečivo vložíme na plechu do předehřáté trouby a pečeme dozlatova cca 23 – 30 minut (horký vzduch plus 150–160 °C).
Vanilkové rohlíčky
Množství:2 plechy
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 210 g másla
- 70 g cukru
- 100 g mletých mandlí
- Na vyválení 70 g vanilkového cukru
Postup:
Z mouky, másla, cukru a mandlí uhněteme hladké těsto, které necháme asi 30 minut vychladit. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z první oddělíme male porce přibližně po 7 g. Vytvarujeme do válečku, z něj poté vytvoříme rohlíček, který položíme na pečicí plech. Plech s vanilkovými rohlíčky zasuneme do trouby a pečeme do světle žluta cca 12 – 17 minut (horní/spodní pečení 170 °C, 2. úroveň odspodu). Ještě teplé rohlíčky obalíme vanilkovým cukrem. Postup zopakujeme s druhou polovinou těsta.
Štola
Množství: 15 porcí
Ingredience:
- 42 g čerstvého droždí
- 8 g vanilkového cukru
- 70 ml vlažného mléka (3,5 %)
- 200 g rozinek
- 50 g nasekaných mandlí
- 50 g citronátu
- 50 g oranžátu
- 2–3 PL rumu
- 275 g másla
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g cukru
- 1/2 ČL nastrouhané kůry z citronu
- vejce
- Na potření: 75 g másla
- Na dozdobení: 50 g cukru
- Na posypání: 35 g moučkového cukru
Postup:
Droždí a vanilkový cukr rozpustíme v mléce a přikryté necháme kynout 15 minut. Rozinky, mandle a oranžát smícháme s rumem a necháme stranou. Mléko s droždím vyhněteme s máslem, moukou, solí, cukrem, kůrou z citronu a vejcem tak, aby vzniklo hladké těsto. Krátce vmícháme citronát, rozinky a mandle s rumem. Těsto v míse vložíme do trouby, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout (horní/spodní pečení 30 °C, 60 minut). Z těsta na troše mouky vytvarujeme štolu o průměru asi 30 cm. Položíme na pečicí plech, vložíme do trouby a upečeme (horký vzduch plus 150–160 °C, 2. úroveň odspodu, 55–65 minut). Rozpustíme máslo na potření, štolu tím ještě za horka potřeme a posypeme cukrem. Necháme vychladnout, poté hustě poprášíme moučkovým
cukrem.
Naše tipy:
- Pečicí trouba H 7260 B v perfektně kombinovatelném designu s textovým displejem a PerfectClean nabízí dostatek místa pro vaše kulinářské experimenty. K dokonalým výsledkům pečení pomohou automatické programy, o uživatelský komfort se postará senzorové ovládání DirectSensor S nebo snadná manipulace díky výsuvným pojezdům FlexiClip. Vybavení PerfectClean je synonymem pro mimořádně jednoduché čištění.
- Originální pečicí plech Miele HBB 71 s povrchem PerfectClean oceníte pro jeho skvělé kvality. Nemusíte se bát připékání a nepotřebujete ani pečicí papír či tuk na vymazání. Samozřejmostí je také snadná údržba.