Bramborové noky jsou skvělou přílohou, díky které vykouzlíte naprosto skvělé pokrmy. Noky připravéme velice snadno podle receptu, který přinášíme.
Ingredience:
- 3 – 4 porce
- 500 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných
- 1 vejce
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 110 g (+/- 10 g) polohrubé mouky pšeničné Probio + na podsypání
- Sůl
Postup:
- Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zpracujte ještě trochu polohrubé mouky.
- Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
- Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm.
- Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5 – 2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm.
- Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům.
Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř.
Noky se špenátem a rajčaty
2 porce
1 cibule
1 lžíce olivového oleje Biolinie
6 kousků sušených rajčat naložených v oleji
2 stroužky česneku
4 hrsti baby špenátu
8 cherry rajčátek
1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
2 porce uvařených noků
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Sýr feta
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, najemno pokrájený česnek a chvíli restujte, aby se česnek rozvoněl.
Přidejte špenát, překrájená rajčata, tymián, špetku soli a pepře a míchejte, dokud špenát neovadne. Nakonec přidejte noky a krátce prohřejte.
Na talíři posypejte rozdrobeným sýrem.
Noky se zelím, řepou a tofu
2 porce
1 větší nebo 2 malé bulvy červené řepy
Olivový olej
Sůl
1 cibule
200 – 250 g kysaného zelí Probio
¼ lžičky drceného kmínu Probio
100 g uzeného tofu
1 lžíce najemno nastrouhaného křenu
2 porce uvařených bramborových noků
Postup:
Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostky (velké asi 1 – 1,5 cm). V misce zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C doměkka.
Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Zelí překrájejte a vložte do hrnce. Přidejte drcený kmín, osolte a podlijte trochou vody. Pod poklicí duste 10 – 15 minut.
K zelí přidejte uvařené noky, upečenou řepu, nastrouhaný křen a promíchejte.
Tofu nakrájejte na drobné kostky a na trošce oleje orestujte.
Noky naservírujte na talíře a posypejte tofu.