Magazín Elita

Jarní klíčení s Probio

Jarní klíčení s Probio

Po dlouhém zimním období si náš organizmus zaslouží být obohacen porcí vitamínů a minerálních látek, které ho pomohou ochránit před tzv. jarní únavou. Než se na trhu či zahrádce objeví čerstvá jarní zelenina, přidejte na talíř k hotovému pokrmu, do polévky, salátu či na namazaný chléb hrst křupavých klíčků a výhonků.

Proč klíčit?

Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen podpoříte svou imunitu a dodáte tělu potřebné živiny.

Co klíčit?

Ke klíčení se dají použít následující druhy rostlin:

Obiloviny-pšenice, ječmen, žito, oves, špalda

Luštěniny-mungo, sója, čočka, cizrna, adzuki, hrách

Olejniny-dýně, sezam, len, slunečnice

Ostatní-pohanka, ředkev, řeřicha, ředkvička, vojtěška, quinoa, amarant, řepa

Jak klíčit?

Základem jsou zdravá a kvalitní semena, bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě. Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovací nádoby. Doporučujeme speciální keramické misky, nakličovací láhve  či třípatrové misky plastové. Jejich výhodou je perforace jednotlivých pater, takže voda může bez problémů protékat a zachycovat se v poslední spodní misce, ze které se jednoduše vylije. Velmi důležité je dodržovat pravidelné proplachování (alespoň 3x denně), abychom zabránili nežádoucímu plesnivění. Některá semena lze klíčit i jen v misce s buničitou vatou (řeřicha) či v PET lahvi (mungo).

Jak klíčky využít?

Čerstvé klíčky a výhonky již dále tepelně neupravujte, zničily by se tak hodnotné živiny. Využijte je vždy za studena například do polévky, posypte jimi chléb, vmíchejte do zeleninových salátů či jimi posypte na talíři jakýkoliv pokrm.

Neloupaná pohanka

Nenechte se zmást, že vše celozrnné je zdravější. Neloupaná pohanka není v žádném případě určena k vaření, ale slouží pouze a jen k nakličování

Zkuste si do truhlíku nebo do zahrádky zasadit semena neloupané pohanky – vyroste vám nať, která obsahuje výrazně více rutinu než pohanková semena. Nakličovat doma můžete také na misce. Jednou až dvakrát denně navlhčete v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se  obvykle projeví nepříjemným zápachem. Mladé lístky a nať použijte do salátů, k posypání na chléb či polévky. Pohanková nať je lékem na cévy, křečové žíly a hemoroidy.

Mungo

V zemích východní Asie se výhonky tradičně pěstují již 5 000 let. Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve speciálních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lze dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek.

Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci.

Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou. Výborně chutnají i dětem!

Řeřicha

Nejsnadnější rostlinkou ke klíčení je řeřicha setá. K jejímu klíčení nepotřebujete dlouhé namáčení ani zeminu. Stačí mokrá buničitá vata v misce, kam semínka rovnoměrně nasypete a budete pravidelně 2x rosit. Řeřich roste přímo před očima a již za 2 dny se objevují první klíčky. Výhonky pak můžete sklízet již po 4 dnech.

Drobné rostlinky řeřichy jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Typické řeřichové aroma je způsobeno hořčičnou silicí, která působí příznivě na látkovou výměnu a činnost ledvin. Řeřicha je proto ideální potravinou v prevenci jarní únavy.

Autor: www.probio.cz


Další články z rubriky

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Levandulové údolí