Kolem 45 stánků, z toho více než 30 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude jedenáctý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 22. května na pravém břehu Vltavy.
Festival se vrací na pražskou náplavku. Kvůli pandemii se poslední dva roky konal v pražských Holešovicích, navíc kvůli omezení museli organizátoři pořádat dva předchozí ročníky až v září. V letošním roce si Růžový máj užijí návštěvníci v podobě, na jakou jsou zvyklí. „Růžový máj se zrodil původně na náměstí Jiřího z Poděbrad, poté se přesunul na náplavku Rašínova nábřeží, kde je jeho stabilní místo. Kvůli různým překážkám, poslední dva roky to byl zejména covid, se musel různě přesouvat v čase a pro jednou i v místě, ale doufáme, že se navrátí takříkajíc do své domoviny, kde už zůstane,“řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.
Festival odstartuje v neděli 22. května v 10 hodin, slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 30 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům nabídnou přes 2 500 lahví vína. Na festival dorazí řada nových vinařství – vůbec poprvé se bude účastnit například Vinařství Kolby.„Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně za sto korun. Pokud ovšem návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma. Letos bude součástí karty i lístek k hlasování v anketě o nejoblíbenější vinařství festivalu,“ popsal Jiří Sedláček.
Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 14 stánků s gastronomií hodící se právě k růžovým vínům.„V nabídce budou například olivy, plněné papričky, fíky, meruňky, marinované sýry, grilované halloumi, tradiční tvrdé kravské horské sýry tři měsíce až dva roky vyzrálé, dále polotvrdé a brie, typické tyrolské sušené šunky, klobásy jelení, kančí, kamzičí a hovězí, ale i pljeskavica, grilovaná zelenina, originální belgické hranolky s domácími dipy, různé druhy slovenských pagáčů, indická kuchyně, mexická kuchyně, pizza anebo roztavený raclette sýr podávaný na vařených bramborech,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.
Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i doprovodný program. „Festival tradičně doprovází živá hudba v podobě cimbálové muziky, program se žánrově přesune k jazzu a vrcholí swingem, mimo jiné proto, aby si mohli přítomní návštěvníci, budou-li chtít, zatančit,“ uzavřel Jiří Sedláček.