Je tady léto a naše zahrady jsou plné šťavnatých zralých plodů. Nejkrásnější čas pro pečení právě nastává. Užijte si přípravu všech ovocných koláčů, bublanin, piškotů i rolád. Pečte zdravě, z čerstvého ovoce a kvalitní mouky.
Na všechna tato těsta je výborná polohrubá mouka, která těsto krásně „podrží“. Abyste dodali do dezertu také něco pro zdraví, zkuste nahradit třetinu polohrubé bílé mouky moukou celozrnnou jemně mletou špaldovou Probio. Obohatí tak vaše rodinné poklady o vlákninu a další cenné látky. Stejně tak můžete nahradit nezdravý bílý cukr panelou, tedy sušenou třtinovou šťávou, která má jemně ovocnou až karamelovou chuť. A navíc obsahuje vitamíny i minerální látky. Hřešte s rozumem. Upečte si vaše nejoblíbenější dezerty zdravě a poctivě.
PRODUKTOVÉ TIPY:
Bezlepková směs na piškot a jiné letní pečení
Směs jsme pro vás namíchali z čerstvě umletých bio mouk z našeho bezlepkového mlýna – pohankové, čirokové, kukuřičné a rýžové. Směs můžete použít na upečení vláčného piškotu nebo bublaniny i na jakékoli jiné bezlepkové pečení (chléb, perníčky, pizzy apod.)
500 g, BIO PROBIO, cena: 57,00 Kč
Mouka na špaldový piškot, bublaninu a jiné letní pečení
Směs mouk v ideaálním poměru na přípravu vláčného piškotu, letních ovocných bublanin a dortíků. Směs tvoří z 1/3 špaldová celozrnná mouka, která dodá moučníkům potřebnou vlákninu a sytost. Polohrubá mouka pšeničná těsto nakypří a dodá mu lehkost. Mouka je vhodná nejen na piškoty a bublaniny, upéci z ní můžete i bábovku i jiné moučníky, třeba kynuté buchty nebo rohlíky jsou z ní vynikající.
Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Naše špalda je "ryzí". To znamená, že používáme pouze původní, ryzí odrůdy pšenice špaldy, která už je v dnešní době mnohdy bohužel také vyšlechtěná na výnos - na úkor chuti a kvality.
1 kg, BIO PROBIO, cena: 58,00 Kč
Cukr třtinový přírodní
Třtinový cukr přírodní obsahuje zbytky melasy, proto je tmavší a uchovává si více živin. Není chemicky čištěn ani bělen a dostává se k vám v té nejpřirozenější podobě. Poslouží vám skvěle všude tam, kde klasický cukr.
500 g, BIO PROBIO, cena: 40,00 Kč
RECEPTY:
Piškot z bezlepkové směsi na pečení
Těsto (forma 22 cm):
- 4 BIO vejce
- 115 g BIO bezlepkové směsi na špaldový piškot a jiné letní pečení Probio
- 65 g BIO třtinový cukr moučka Probio
Krém:
- 2 vaničky měkkého tvarohu
- BIO třtinový cukr moučkový Probio podle chuti
- Na želé:
- 5 g BIO agaru
- BIO třtinový cukr moučkový Probio podle chuti
- ½ litru vody
- 500 – 700 g jahod nebo jiného čerstvého ovoce
Tip: na agarové želé můžete použít i ovocnou šťávu nebo džus.
Postup:
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a znovu vyšleháme.
- Zlehka vmícháme žloutky a nakonec prosátou mouku.
- Pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut na 170°C. Troubu neotevírat.
- Upečený piškot poznáme podle zlatavé barvy a zároveň se začne oddělovat od boků plechu.
- Tvaroh oslaďte podle chuti. Můžete také přidat oblíbené bylinky – k jahodám se hodí máta, k broskvím levandule, k třešním například meduňka. Můžete přidat i kousky tmavé čokolády.
- Ovoce nakrájejte na menší kusy.
- Vychladlý korpus vyndejte z formy a omeťte od mouky, která ulpívá na bocích a sejměte ze dna pečicí papírem. Formu očistěte a vraťte do ní korpus. Potřete tvarohem.
- V hrnci promíchejte agar s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3 minuty. Do agaru nakonec vložte ovoce, promíchejte a opatrně rozprostřete na tvaroh. Nechte zchladnou a poté uložte do lednice.
- Nejlepší je dort odleželý přes noc, kdy se stačí korpus trochu nasáknout. Podávejte s vyšlehanou smetanou a kousky čerstvého ovoce.
Kokosové knedlíčky s jahodami
18 knedlíčků
Ingredience:
Knedlíčky:
- 100 g BIO celozrnné špaldové krupice Probio
- 20 g BIO strouhaného kokosu Probio
- 80 g BIO tvarohu
- 15 rozpuštěného BIO kokosového tuku Biolinie
- 1 BIO vejce
Omáčka:
- 200 g jahod
- 200 g BIO tvarohu
- vanilkový cukr
Na dohotovení:
- Jahody
- Tvaroh na strouhání
Postup:
- Krupici nasypejte do mísy a smíchejte s kokosem. Přidejte tvaroh, zalijte kokosovým tukem a rozšlehaným vejcem. Zpracujte těsto a nechte 7 minut odležet.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a trochu osolte.
- Z těsta tvarujte knedlíčky – kuličky o průměru cca dvacetikoruny. Knedlíčky vložte do vroucí vody, přiklopte a vařte 5 minut.
- Vytáhněte z vody a promíchejte s troškou kokosového tuku, aby neokoraly.
- Jahody rozmixujte s tvarohem, podle chuti oslaďte.
- Jahody překrájejte napůl.
- Knedlíčky servírujte s jahodami, přelité omáčkou a posypané nastrouhaným tvarohem.
Ječné krekry se sýrovými pralinkami
Ječné krekry:
- 110 g BIO ječné celozrnné hladké mouky Probio
- Špetka cukru (2 g)
- Větší špetka soli (4 g)
- Na špičku nože sody
- 40 ml vody
- 25 g BIO olivového oleje Probio
- Sýrové pralinky
- (13 – 14 kuliček)
- 100 g nivy nebo podobného sýra s modrou plísní
- 100 g sýru typu lučina
- Oříšky, semínka, bylinky na obalení
Postup:
- Mouku smíchejte s cukrem, solí a sodou. Zalijte vodou a olejem a zpracujte těsto.
- Na pomoučeném vále vyválejte plát silný 2 – 3 mm a pomocí rádélka nebo vykrajovátky tvořte tvary podle libosti. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce postříkejte vodou.
- Pečte při 170 °C (horkovzduch) 15 minut. Nechte na plechu zchladnout.
- Nivu nebo obdobný sýr nastrouhejte a promíchejte s čerstvým smetanovým sýrem typu lučina. Z hmoty vyvalujte mezi dlaněmi drobné kuličky. Obalujte v semíncích, nasekaných ořeších nebo bylinkách.
- Nivu nastrouhejte nebo rozmačkejte vidličkou. Utřete s lučinou. Z hmoty vyvalujte mezi dlaněmi menší kuličky.
- Obalujte v nadrobno pokrájených ořeších nebo semínkách či bylinkách.