Ať už chystáte velkolepou akci s tuctem kamarádů, párty na horách nebo jen soukromou oslavu ve dvou, rozhodně byste neměli zapomínat na tradiční půlnoční přípitek. Přestože si většina z nás neumí představit oslavu bez bublinek, jen málokdo ví, jak se sekt nebo třeba prosecco správně skladuje a podává. Přinášíme hned několik tipů, díky kterým dostane váš letošní přípitek úplně jiný rozměr! Na závěr přinášíme tipy, z jakých šumivých vín můžete vybírat.
Dejte šumivému vínu na čas
K přípravě silvestrovských pochutin v podobě chlebíčků, jednohubek a chutného slaného pečiva nezapomeňte i na šumivý přípitek, který stejně potřebuje vaši péči a pozornost. Ať už bude vaší letošní volbou sekt, italské prosecco anebo španělská cava, rozhodně jejich čas na vychlazení nepodceňujte.
„Lahev dejte do lednice ideálně den předem a najděte ji takové místo, aby nedocházelo k velkému otřesu během otevírání a zavírání dveří. Snažte se, aby bylo šumivé víno včasně vychlazeno, protože by bylo velkou chybou vkládat jej na poslední chvíli do mrazáku. Mohlo by totiž utrpět šok, který by se mohl neblaze projevit na jeho chuti. Pokud je vaše lednička přeplněna jídlem, zkuste lahev nechat v místnosti, kde panují chladnější teploty. Nechte ji odpočívat na temném místě a podávejte při teplotě mezi 4 a 6 °C,“ radí hlavní sommelierka skupiny BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.
Otevírání láhve bez doprovodu exploze
Každý z nás jednou zažil situaci, kdy se při otevření šumivého vína proletěla zátka po celém pokoji, nad hlavami všech pozvaných přátel, rodinných příslušníků a sousedů. Aby toho nebylo málo, skoro celý obsah láhve explodoval. Pakliže přemýšlíte nad tím, jak této situaci letos předejít a nikoho korkem neohrozit, měli byste šumivé víno nechat odpočívat na správném místě a při správné teplotě.
„Nejprve odstraňte horní část kapsle na hrdle láhve a otočením očka uvolněte drátěnou sponu - agrafu. Láhev by měla být nakloněna pod úhlem 45 stupňů. Uchopte korkovou zátku společně s agrafou a pomalinku otáčejte jedním směrem, než se korek uvolní. Otáčejte lahví, nikoliv korkem,“ radí sommelierka Denisa Kolaříková.
Správná sklenice naplněná do poloviny
Druhů sklenic existuje nepřeberné množství, a pakliže si říkáte, že je přeci jedno, kterou vyberete, věřte, že opak je pravdou. „V minulosti se šumivá vína pila vždy ze širokých sklenic typu miska nebo ze štíhlých sklenic nazývaných „flétna“, v posledních letech se do popředí dostávají širší sklenky tvarem podobné květu tulipánu. V nich se totiž lépe rozvine aroma sektu, které pomalu stoupá úzkým hrdlem ven. Můžeme se setkat s tím, že některé sklenky mají laserem narušené dno. To umocňuje jemné řetízkování bublinek až na hladinu sektu,“ vysvětluje sommelierka Denisa Kolaříková a dodává, že by se mělo šumivé víno nalévat zhruba do poloviny sklenice.
TIPY na přípitky podle sommelierky Denisy Kolaříkové:
Vychutnejte si novoroční přípitek se šumivými víny, která vás okouzlí svoji harmonickou chutí, svěží kyselinkou a bohatým perlením. Oslavte příchod nového roku s tipy hlavní sommelierky skupiny BOHEMIA SEKT Denisy Kolaříkové.
Mimořádný přípitek
Sekt nemusíte otevírat až o půlnoci. Když si správně vyberete, můžete si ho užívat celý večer. O půlnoci pak jeho výjimečnost stvrdíte novoročním přípitkem. Jednoodrůdové sekty v sobě naplno odhalují ušlechtilý charakter odrůdy, ze které se rodí. Prožijte poslední večer roku v doprovodu burgundské odrůdy Chardonnay. Bohemia Sekt Prestige Chardonnay vás vedle šťavnaté, medově hebké chuti překvapí svou zlatavě žlutou barvou a jemným perlením, které tvoří po obvodu hladiny bohatou korunu.
osobnivinoteka.cz, 239 Kč
S novinkou do nového roku
Už jste vyzkoušeli šumivou novinku z Habánských sklepů? Pokud ne, ideálně se bude hodit jako novoroční přípitek. Habánské sklepy BRUT vás zaujme svým bohatým perlením a jemnou vůní sadového ovoce, květin a medu. Jeho chuť je příjemně svěží, s pikantní kyselinkou a charakteristickými znaky použitých moravských odrůd, které dodávají plnost a elegantní závěr. Tato chlouba z Habánských sklepů povzbudí vaše chuťové buňky.
osobnivinoteka.cz, 169 Kč
Nový rok s italským šmrncem
Dodejte novoročním oslavám italský šmrnc a sáhněte po lahvi Mionetto Prosecco Rosé, které vás překvapí svou nádhernou růžovou barvou broskvového květu a dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni je patrný bohatý ovocný buket s výraznými tóny červeného ovoce a grapefruitu. Chuť je díky prodlouženému zrání na kvasinkách plná ovocných tónů s dotekem medu a chlebové krusty.
osobnivinoteka.cz, 220 Kč
Oblíbená stálice
Tradičními bublinkami, Bohemia Sektem demi sec, si připíjíme už přes padesát let. Jejich harmonická chuť nás provází oslavami všeho druhu a ty novoroční nejsou výjimkou. Než budete o silvestrovské půlnoci otevírat lahev na přípitek, věnujte jí trochu péče. Dobře vychlazený sekt chutná totiž nejlépe.
Osobnivinoteka.cz, 149 Kč
Silvestr v elegantním stylu
V 70. letech minulého století byla na trh uvedena úspěšná značka Freixenet Cordon Negro, v černé matné lahvi, která dnes patří mezi nejprodávanější na světě. Toto španělské šumivé víno má světle zlatavou barvu se zelenkavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením a expresivní vůně připomínající tropické ovoce s lehkým dotekem citrusové kůry. V jeho vyzývavé, středně plné chuti převládá tropické ovoce podpořené atraktivní kyselinkou. Tato cava zraje v lahvi 12-18 měsíců.
osobnivinoteka.cz, 199 Kč