Magazín Elita

Nová audioshow o pokrmech, které vás nenechají chladnými

Nová audioshow o pokrmech, které vás nenechají chladnými

Potěší vaše tělo i duši. Připomenou vám idylické chvíle z dětství a jedinečnou atmosféru z cest. I v těžkém dni vám zlepší náladu. Řeč je o takzvaných komfortních jídlech. Pět z nich vám v nové audio sérii z dílny Audioteky představí Martin Škoda a jeho hosté.  

Věrna svému podtitulu Cizí jídla, známé chutě přiblíží nová audioshow nejen v našem prostředí tradiční pokrmy, ale i kulinářské skvosty pocházející z velkých dálek. Těšit se můžete jak na buchtičky s krémem a halušky, tak na lasagne, legendární Butter Chicken i exotický ramen.

Slovensko, Itálie i Japonsko ve vaší kuchyni

Koncept je jednoduchý. Co díl, to jeden takzvaný komfortní pokrm, který si zaslouží vaši pozornost. A také host, který o něm dokáže poutavě mluvit. Jde o šéfkuchaře Václava Košnáře z Farmy Košík a Giana Francesca Pedoneho z bistra Fasú, šéfcukráře Lukáše Pohla z vyhlášené Cukrárny Myšák, Ilonu Bansal, autorku knihy Takhle chutná Indie, a spoluzakladatele bistra Miska Ramen Stanislava Baláže.  „Při výběru hostů pro nás bylo důležité, aby uměli pokrm nejen výborně připravit, ale také aby k němu měli opravdový vztah a hodně o něm věděli,“ vysvětluje Tereza Nováková, dramaturgyně Audioteky.

Pozoruhodné informace, příjemná atmosféra

V uvolněném a zajímavostmi i praktickými informacemi nabitém rozhovoru s Martinem Škodou nasdílí tyto osobnosti naší gastroscény postřehy z historie jednotlivých pokrmů. Zaměří se na klíčové suroviny a jejich zpracování. Připomenou i méně známé souvislosti. Dozvíte se například, jak se dané jídlo zabydlelo v našich končinách nebo jak ho vyladit k dokonalosti. Recept není součástí rozhovoru, ale snadno si ho stáhnete v pdf, a to přímo v aplikaci Audioteka, kde je audioshow k poslechu.

„Jídlo je pro mě způsob komunikace s blízkými – chodíme spolu na večeře, vyměňujeme si tipy na dobré restaurace, povídáme si o tom, co bychom chtěli ochutnat. Když jsem přemýšlel, o čem bych rád psal, vzpomněl jsem si na japonský ramen a na to, jaký na mě udělal dojem, když jsem ho poprvé ochutnal. Byl to pro mě úplně nový zážitek, ale zároveň jsem měl pocit, že tu chuť dobře znám. A pak jsem si uvědomil, že takových jídel, které vyvolávají podobné pocity, je celá řada, a že se o nich chci dozvědět víc a podělit se o to s ostatními. A tak vznikla tato audio série,“ říká autor Vadim Kuskov, filmový a seriálový scenárista a dramaturg.

Za hosty se Martin Škoda vydává do jejich podniků. Přirozenou a nerušivou kulisou se tak stávají autentické zvuky z prostředí cukrárny, restaurace či bistra. Dokonalý zvuk i efekty jsou výsledkem superprodukčního zpracování, které Audioteka pro své audioshow i seriály volí.

Právě teď v aplikaci Audioteka a v Audioteka Klubu

Úvodní díl série, zaměřený na ramen, je bezplatně k dispozici v aplikaci Audioteka. Další díly, jejichž stopáž se pohybuje kolem půl hodinky, najdete exkluzivně v rámci Audioteka Klubu. Jeho členové mají za měsíční předplatné 199 Kč neomezený přístup k více než tisícovce audioknih. Členství v Audioteka Klubu si můžete vyzkoušet na 14 dní zdarma.

Bližší informace najdete na www.audioteka.cz

Comfort Food – přehled témat a hostů

Ramen: Stanislav Baláž – spoluzakladatel bistra Miska Ramen.

Lasagne: Gian Francesco Pedone – šéfkuchař a spolumajitel bistra Fasú.

Halušky: Václav Košnář – šéfkuchař Farmy Košík.

Butter Chicken: Ilona Bansal – kuchařka, autorka knihy Takhle chutná Indie, lektorka v Gourmet Academy.

Buchtičky s krémem: Lukáš Pohl – šéfcukrář v Cukrárně Myšák.

Tvůrčí tým audioshow Comfort Food

Autor: Vadim Kuskov

Režie: Bela Schenková

Dramaturgie: Tereza Nováková

Mistr zvuku: David Šindelář

Mix dialogů a postprodukce: David Šindelář, Bojan Bojič

Hudba a zvukový plán: Bojan Bojič

Produkce: Marta Menes

Šéfproducent: Michal Sieczkowski

Audioshow provází Martin Škoda

Vaření je pro Martina Škodu vášeň, a tak není překvapením, že se mu věnuje už od osmi let. „Snažím se lidem ukazovat, že jídlo je součást kultury,“ říká.

Ve svých sedmnácti letech vydal bestseller mezi kuchařkami Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby, kterou sám napsal, nafotil a doplnil skladbami, kterými chtěl lidem zpestřit vaření. Kniha byla v soutěži Gourmand CookBook Awards, jinak přezdívanou jako kuchařští Oskaři, ohodnocena jako třetí nejlepší debutová kniha na světě. Každý rok v ní přitom soutěží tisíce kuchařek z celého světa, včetně knih od velikánů, jako je Jamie Oliver nebo Gordon Ramsay.

O pět let později vydal druhou knihu s titulem Škoda nevařit 2: Kuchařka plná akce, ve které opět spojuje jídlo s hudbou, tentokrát i s pomocí Kapitána Dema. Také druhá kuchařka přinesla Martinovi úspěch na Gourmand CookBook Awards, a to dokonce v podobě dvou cen. Martin Škoda je také známý divákům pořadu Hrdina kuchyně (TV Prima), který moderoval spolu s Marií Doležalovou. Na Stream.cz běžel jeho další pořad: Grill Hunters. Kromě toho se aktivně věnuje například projektu Konec plýtvání. Obecně se ve své práci snaží propagovat lokální kuchyni a fúzi tradiční a moderní gastronomie.

Fotogalerie
17099 17100 17101 17102

Další články z rubriky

Pokračování Vyšehradu je dotočeno, tvůrci slibují ještě větší nářez

Pokračování Vyšehradu je dotočeno, tvůrci slibují ještě větší nářez

Retrohraní, naučte své děti legendární hry vašeho dětství

Retrohraní, naučte své děti legendární hry vašeho dětství

Blixa Bargeld, frontman Einstürzende Neubauten, a italský skladatel Teho Teardo vystoupí 6. prosince místo Paláce Akropolis v ARŠE+

Blixa Bargeld, frontman Einstürzende Neubauten, a italský skladatel Teho Teardo vystoupí 6. prosince místo Paláce Akropolis v ARŠE+

Královny jedů, příběhy světových traviček

Královny jedů, příběhy světových traviček

Olomoucké „kukačky“ stojí na nosném tématu a hercích, kteří mají o čem hrát a umí to

Olomoucké „kukačky“ stojí na nosném tématu a hercích, kteří mají o čem hrát a umí to