Vstup do Nového roku patří u většiny lidí mezi velmi důležité opakující se mezníky v životě. Tento čas má svůj půvab a tradice. Víte, jak do nového roku vstupují naši sousedé?
Závěr roku a vstup do toho nového se v našich končinách slaví různě - třeba doma v rodinném kruhu, s přáteli v restauraci nebo na sjezdovce. Na stole pak často nechybí oblíbené chlebíčky nebo kanapky na tisíc způsobů. Na Nový rok byste rozhodně měli sezobnout nějaký pokrm z čočky, abyste měli dostatek peněz, a něco z „prasátka“, aby se vás drželo štěstí. Naopak se doporučuje vyhnout se rybě, čemukoliv okřídlenému nebo hodně rychlému – aby štěstí neuplavalo, neulétlo nebo neuteklo. A to přeci nechcete! Pokud hodláte 1. ledna udělat i něco pro zdraví, můžete se vydat na některý z novoročních výšlapů.
Slovenské oslavy konce roku se od těch našich moc neliší, ale z minulosti nás zaujalo např. práskání bičem přesně o půlnoci, aby obyvatelé věděli, že Nový i nový rok je tu. Silvestrovská večeře prakticky kopírovala tu štědrovečerní, dokonce nechyběl stejný ubrus nebo chléb. Na Nový rok se často podávala čočka a jídla s mákem kvůli bohatství a prosperitě, nebo se vařily halušky, zákaz měli stejně jako u nás nejrůznější okřídlenci. Novodobou tradicí je silvestrovský běh přes bratislavské mosty.
Rakušané zase s oblibou lijí olovo a obdarovávají své blízké drobnostmi v podobě malých prasátek, kominíků, čtyřlístků nebo podkoviček z čokolády, marcipánu apod. Příchod nového roku vítají se sklenkou sektu a za zvuků Straussova slavného valčíku Na krásném modrém Dunaji. Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků pak dokonalou hudební atmosféru jen podtrhuje. Na stolech se objevuje např. řízek s odlehčeným bramborovým salátem, plněné knedlíky, pečená husa nebo kachna – záleží na oblasti. Nechybí ani dezerty, jako je štrůdl, sachr nebo linecké pečivo.
Už jste někdy slyšeli o pamětnickém filmu Večeře pro jednoho (Osamělá večeře)? Tak to jste asi nikdy netrávili Nový rok u televize v Německu – tam je totiž tahle britská klasika naprostým novoročním kultem.
I v Polsku se poslední prosincový den setkáte s bohatě prostřeným stolem, na Nový rok nesměly chybět pokrmy z hrachu, zelí, klobásky a pivo, stejně jako koláče a drobné pečivo - luby. Čerstvě upečený a nenačatý pecen chleba měl střežit rodinu před bídou a nouzí po celý rok.
Slavnostní okamžiky si zaslouží dokonalý přípitek
Oslavy a speciální příležitosti jsou neodmyslitelně spjaty s vínem. Nejinak je tomu na Štědrý den, o silvestru nebo na Nový rok – přípitek kvalitním mokem je vždy skvělou volbou.
Výběr vína závisí na druhu pokrmů, které budete podávat. Pro tradiční štědrovečerní večeři, která u nás často zahrnuje rybu, se hodí tiché bílé víno. Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Sauvignon Blanc jsou vynikající volbou, která vyváží chuť ryby i bramborového salátu. Na silvestra a Nový rok, kdy se často podávají těžší pokrmy a různé druhy masa, můžete sáhnout po červeném víně. Cabernet Sauvignon, Merlot nebo domácí Frankovka budou skvělým doplňkem k masitým pokrmům. Příchod nového roku si zaslouží něco opravdu výjimečného. Zcela jistě nešlápnete vedle s prestižním šampaňským, ale dobrou službu udělá i kvalitní crémant, cava nebo prosecco.
Ať už si vyberete jakékoliv víno, důležité je si uvědomit, že slavnostní chvíle jsou příležitosti k radosti a sdílení těchto okamžiků s vašimi blízkými. Víno by mělo být jen jejich doplňkem, nikoliv středem. Vždyť nejdůležitější jsou ti, s nimiž tyto výjimečné chvíle trávíme.
Náš tip: Skladujte vína jako profesionál, když ne letos, tak určitě v roce příštím!
Přejete si mít své oblíbené víno kdykoliv po ruce a v perfektní kondici? Tak přesně to vám splní vestavná vinotéka Miele KWT 7112 iG, která skvěle zapadne do jakéhokoliv interiéru. Přístroj se může pochlubit tónovanou skleněnou čelní stěnou s UV filtrem, LED osvětlením, systémem FlexiFrame Plus pro excelentní uskladnění větších lahví vína nebo filtrem ActiveAirClean pro eliminaci pachů. Díky Push2open vynikne vinotéka Miele hlavně v kuchyních bez madel. Vybrat si můžete z variant obsidian černá, grafitově šedá nebo nerez CleanSteel.