Magazín Elita

Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

Dnes pro vás máme něco opravdu speciálního – recept na skvělé koblížky od Kristíny Nemčkové, Fanoušci vynikající gastronomie a inspirativních životních příběhů jistě vědí, že Kristína vyhrála 3. řadu soutěže MasterChef Česko (v 17 letech byla nejmladší vítězkou na světě). Po absolvování prestižní školy Le Cordon Bleu v Londýně získala Grand Diplôme®, v Londýně pak pracovala v michelinské restauraci Story a nyní nabírá cenné zkušenosti v dalším michelinském podniku Geranium v Kodani. Magazín Forbes ji zařadil do výběru 30pod30. Je autorkou oblíbené kuchařky #UPGRADE. Dlouhodobě spolupracuje se společností Miele a je také jednou z tváří kampaně Mám Miele. Její vášeň pro kulinářství a odborné znalosti v kombinaci s technologiemi Miele přinášejí do kuchyně specifické kouzlo i spoustu nezapomenutelných chutí.

Pusťme se tedy do přípravy!

Recept na koblížky získala Kristína od své babičky. Krok za krokem vám ukážeme, jak se nebát kynutého těsta i jak dosáhnout dokonalé zlatavé barvy a nadýchané struktury koblih.

Ingredience

Na kvásek

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 100 ml mléka pokojové teploty
  • lžíce hladké mouky
  • lžička krystalového cukru

Na těsto

  • 300 g hladké mouky 00
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml piva
  • 4 vejce
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 l rostlinného oleje na smažení
  • Na dochucení a ozdobení
  • oblíbená marmeláda nebo oříškové máslo
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. V misce rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíci hladké mouky, lžičku cukru krystal a zalijte 100 ml vlažného mléka (ideálně pokojové teploty). Zamíchejte polévkovou lžící, přikryjte suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to přibližně 10-15 minut.
  2. V další misce smíchejte, nejlépe kuchyňskou metličkou prošlehejte, zbytek vlažného mléka (100 ml), 4 žloutky (bílky si odložte stranou), 4 lžíce oleje, rumu, citronové šťávy a pivo. Alkohol se přidává proto, že pomůže těstu se nakypřit a během smažení ochrání koblihy, aby nenasákly tolik oleje.
  3. Ve větší míse, nebo lépe přímo v míse od robotu, smíchejte obě mouky, přidejte špetku soli, cukr, přilijte vzešlý kvásek a ochucené mléko a nechte hnětacím hákem v robotu dobře promíchat a zpracovat v hladké těsto. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh a ten pomalu a opatrně zapracujte do těsta. Hotové hladké těsto jemně poprašte moukou, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě nebo ve speciálním programu parní trouby Miele nakynout - cca 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto přeneste na vál (podložku) jemně posypaný moukou, ručně propracujte a nechte kynout dalších 15 minut. Pak z těsta válečkem vyválejte 1,5 cm vysoký plát, vykrojte kolečka s průměrem přibližně 10 cm a ty přeneste na pečicí papír. Mezi koblihami nechte dostatečné rozestupy, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je naposledy nakynout po dobu 15 minut. Na vykrajování z těsta použijte vykrajovátko na koblihy nebo jeden z kruhů ze sady vykrajovátek.
  5. Během posledního kynutí si v hrnci nebo v hluboké pánvi rozpalte dostatek rostlinného oleje. Kobliha musí v oleji plavat, proto olejem v pánvi nešetřete. Pokud by se smažila na dně pánve, neudělá se jí světlý kroužek po obvodu. Než do oleje vložíte kolečko z těsta, vždy ho uprostřed trochu promáčkněte. Koblihy pak smažte nejdřív vrchní stranou dolů a po minutě otočte. Smažte tedy jednu minutu z každé strany dozlatova. K manipulaci můžete použít špejli nebo speciální kleště pro smažení. Je ale důležité koblihu během smažení nepropíchnout. Usmaženou koblihu přeneste na talíř s papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.
  6. Do důlku ve středu koblihy dejte lžičku oblíbené marmelády, jemně posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Náš tip:

Objevte svět kulinářské dokonalosti s domácím konvektomatem Miele DGC 7351. Tento špičkový přístroj, který kombinuje elegantní černý design s nejmodernějšími technologiemi, je ideálním společníkem pro každého, kdo hledá nové možnosti v přípravě zdravých a chutných pokrmů. S technologiemi a funkcemi, jako je DirectSensor pro snadné ovládání, MonoSteam pro rovnoměrné rozložení páry, klimatické pečení pro dokonale nadýchaná těsta nebo TasteControl pro zabránění přepečení, přináší DGC 7351 nejen nekompromisní výkon, ale i komfortní použití a údržbu díky povrchu PerfectClean. S Miele zkrátka vdechnete svým kulinářským výtvorům život s Miele a vydáte se za hranice každodenního vaření a pečení. Více na www.miele.cz.

Další nápady související s receptem najdete na https://www.madebykristina.cz/recepty/koblihy/?fbclid=IwAR3_plxQ1RgXeMaGKlNuTItVBnXK4SOb0rPiR9QoZ5O92C9a-7uNJYhTSJs.

www.miele.cz  #MamMiele

Autor receptu: Made by Kristína

Foto: Made by Kristína, KPA ONE, Miele


Další články z rubriky

Zelené, černé, ovocné i se zimním nádechem. Potěšte své milované dárkovým balením oblíbených čajů TEEKANNE

Zelené, černé, ovocné i se zimním nádechem. Potěšte své milované dárkovým balením oblíbených čajů TEEKANNE

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Levandulové údolí