Magazín Elita

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Češi jsou národ, který zavařuje vše, co mu přijde pod ruku a jednou z nejlepších – dokonce v celosvětovém měřítku – je Jozefína Růžičková a její značka ROSE GARDEN. Její džemy a marmelády opakovaně sklízejí ovace na mezinárodních kláních a svoji sbírku medailí nyní rozšířili o 7 dalších, včetně 2 zlatých! z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards 2024. Výrobky ROSE GARDEN tak nasbíraly již 103 medailí.

Džemy, citrusové marmelády a další výrobky z dílny Jozefíny Růžičkové na různých mezinárodních kláních od roku 2016, kdy se začala soutěžit v kategorii pro profesionály, nasbíraly celkem 103 medailí; dlouhodobě nejúspěšnější jsou její marmelády z červeného pomeranče. 23 ze zmíněných plaket Jozefíniny výrobky posbíraly na další britské prestižní soutěži – Great Taste.

„Letos jsem neměla moc velkou motivaci vůbec něco vařit, necítila jsem vnitřní potřebu něco obhajovat a na velkou kreativitu jsem na začátku roku neměla po nemoci náladu,“ přiznává držitelka prestižních ocenění Jozefína Růžičková. Přesto se jí na letošním ročníku soutěže World’s Original Marmalade Awards podařilo získat 7 medailí včetně 2 zlatých za 8 zaslaných vzorků. Mezi nimi nakonec bylo i několik novinek: Červený pomeranč s ginem, Pomeranč s Aperolem a Červený pomeranč s malinou. „Do toho jsem přidala trošku svého malinového džemu bez peciček a kapku malinového likéru,“ prozrazuje recept na úspěch této novinky.

Červený pomeranč

V kategorii Marmelády se sníženým obsahem cukru získala ta vyrobená čistě z červených pomerančů 29 z 30 možných bodů a tím si vysloužila zlatou medaili. „Do této kategorie mohou být zařazeny pouze citrusové marmelády bez přidání dalších ingrediencí, takže z těch mých je tam jen čistý Červený pomeranč a Pomeranč,“ upřesňuje pravidla soutěže Jozefína Růžičková. „I další moje oceněné marmelády mají nižší než standardní obsah cukru, jen 52 procent celkového cukru (včetně cukru z ovoce) oproti běžným 60+ procentům, podle pravidel ale kvůli přidání další složky soutěžily v ‚běžně sladkých‘ kategoriích, v nichž kritéria často jdou více na ruku těm sladším, ale to se nedá nic dělat. Já marmelády vařím proto, aby všem chutnaly, nebyly zbytečně příliš přeslazené a daly se považovat za součást vyváženého jídelníčku, ne aby za každou cenu vyhovovaly vkusu poroty,“ dodává Jozefína. Marmeláda s prostým názvem Pomeranč získala 25 bodů a bronzové ocenění.

Zajímavé přísady

Navzdory tomu, že se Jozefíně letos prý nechtělo vymýšlet nic moc jiného, v kategorii Zajímavé příchutě zabodovaly hned tři její marmelády – z novinek to byl Červený pomeranč s malinami (tomu uniklo zlato jen o bodík a rozhodně stojí za ochutnání, malinová chuť je ještě umocněná malinovým likérem) z již dříve vymyšlených a oceněných pak Pomeranč s cejlonskou skořicí a Pomeranč s chilli; všechny tři získaly stříbrnou medaili.

Další dvě novinky v zajímavých kategoriích spadají do samostatné kategorie S alkoholemPomeranč s Aperolem získal stříbrnou plaketu, Červený pomeranč s ginem zaujal natolik, že získal zlato.

Něco o soutěži

 World’s Original Marmalade Awards je jedno z nejprestižnějších světových klání svého druhu. Vše začalo v roce 2005 s cílem pomoci zachovat a rozvíjet jeden z nejvíc britských zvyků vůbec: vaření citrusové marmelády. V průběhu let se ale začaly množit přihlášené výrobky doslova ze všech koutů světa a v Japonsku a Austrálii se pořádají partnerské marmeládové festivaly. Do dnešního dne bylo prostřednictvím soutěže vybráno víc než čtvrt milionu liber (tedy přes 7,4 milionu korun). Každoročně je do soutěže přihlášeno kolem 3 tisíc skleniček marmelády, které pak hodnotí malá skupina odborníků. Srdcem festivalu, který se vyvrcholením celé soutěže, je Dalemain Mansion, georgiánské panské sídlo, v němž žili, žijí a vlastní bohatou sbírku raných marmelád, která se zde nachází již více než 300 let.

Kdo je Jozefína Růžičková

Jozefína Růžičková je původní profesí ekonomka a mnoho let strávila v korporátní kanceláři. Pak se ale rozhodla pro radikální změnu a odstěhovala se na Šumavu, aby, dle jejích slov s přírodou za zády, mohla vařit kvalitní marmelády. Klíč k úspěchu svých výrobků vidí hlavně v kvalitě vstupních, dle možností lokálních surovin, poctivosti při zpracování i odvaze experimentovat s chutěmi a jejich kombinacemi.

Džemy, marmelády, sirupy a další produkty Rose Garden jsou k dostání na e-shopu  a na farmářských trzích nebo také na food festivalech v jižních Čechách.

Fotogalerie
19678 19679

Další články z rubriky

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Levandulové údolí