Magazín Elita

Liberecká Papilonia jako místo pro kontaktní edukaci a zážitkové poznávání

Liberecká Papilonia jako místo pro kontaktní edukaci a zážitkové poznávání

Motýlí dům Papilonia je unikátní atrakcí, ve které se malí i velcí návštěvníci setkají tváří v tvář s tropickými motýly. Mohou je tak pozorovat i fotit z těsné blízkosti bez jakýchkoli bariér a díky edukačním prvkům se dozvědí i spoustu zajímavostí z jejich života.

Seznámení s motýly v jejich přirozeném prostředí

V liberecké Papilonii najdete zhruba 30 druhů exotických motýlů, jako je Caligo Memnon nebo Morpho Peleides, kteří pocházejí zejména z Jižní Ameriky, Mexika, jihovýchodní Asie či Subsaharské Afriky. Prostředí expozice je tomu tedy dokonale přizpůsobené, a to nejen teplotou od 26 do 30 °C, ale také vlhkostí vzduchu, která dosahuje 80 až 100 %. Součástí prohlídky jsou navíc i informační tabulky s informacemi o životě motýlů.

Můžete tak spojit příjemné s užitečným, respektive vzdělávání s reálnou zkušeností plnou dobrodružství a nezapomenutelných zážitků. Přítomnost návštěvníků motýly nijak neruší, právě naopak, pozitivně reagují na výrazné barvy na oblečení nebo ovocné parfémy, takže pokud dorazíte náležitě „vybaveni“, můžete prohlídku absolvovat doslova s motýlem na rameni.

Zázračné zrození a fascinující život motýla

Život těchto pestrobarevných tvorů je sice krátký a jeho letová fáze trvá pouze 2 až 4 týdny, přesto lidstvo odjakživa fascinuje. Malým zázrakem je samotná přeměna housenky v motýla. Vše ale začíná už vajíčkem, které samička naklade na listy živných rostlin. V něm se poté formuje tělo housenky, které se postupně zvětší až třistakrát.

Jakmile tedy dosáhne maximální velikosti, zakuklí se a díky uvolnění speciálních enzymů se rozpustí na kaši a z ní se postupně vyvine motýl. Tato proměna (metamorfóza) je považována za jeden z největších zázraků ve zvířecí říši. Pro člověka ale byla dlouho tajemstvím, minimálně do doby vzniku zoologických zahrad nebo unikátních ekosystémů, jako je Papilonia, kde mohou návštěvníci celý proces pozorovat v přímém přenosu. Dospělý motýl se pak už musí jen úspěšně spářit, aby dal vzniknout dalšímu pokolení. A přitom se v přírodě neustále skrývat před predátory. Naštěstí mu k tomu pomáhají takzvané mimikry, díky kterým připomíná jiné rostliny nebo živočichy.

Co jste o motýlech nejspíš nevěděli?

Dále se při prohlídce motýlího domu dozvíte například to, že motýli byli na Zemi dávno před lidmi. Konkrétně se dochovaly fosilie z doby zhruba před 130 miliony lety, kdy naší planetě vládli dinosauři. A za pozornost stojí také pestrobarevný vzhled motýlů, který se často liší podle pohlaví, přičemž samičky bývají větší a žijí déle než samečci. A nejspíš vás překvapí i rozpětí křídel některých motýlů a také rychlost, kterou jsou schopni létat. Některé druhy se totiž vyrovnají i cválajícímu koni. Spoustu z těchto zajímavostí si navíc můžete ověřit přímo v liberecké Papilonii.

Motýlí dům Papilonia Liberec je otevřen celoročně, denně od 9 do 20 hodin. Najdete ho v OC Forum Liberec (2. patro), Soukenné náměstí 2a.

Více informací: https://papilonia.cz/cs/kde-navstivit

Fotogalerie
20009 20010

Další články z rubriky

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout?

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout?

Attenzione! Přijďte ochutnat do Holešovické tržnice  tu pravou Neapol

Attenzione! Přijďte ochutnat do Holešovické tržnice tu pravou Neapol

Sušené maso: Atraktivní zdravá svačina pro každého školáka!

Sušené maso: Atraktivní zdravá svačina pro každého školáka!

Turistické informační centrum Středočeské centrály cestovního ruchu nově nabízí regionální produkty

Turistické informační centrum Středočeské centrály cestovního ruchu nově nabízí regionální produkty

Největší aquapark na světě najdete v Dubaji - do Aquaventure Waterpark se lze dostat i zadarmo

Největší aquapark na světě najdete v Dubaji - do Aquaventure Waterpark se lze dostat i zadarmo