Magazín Elita

Mandarin Oriental, Prague vzdává čest českému kulinářskému dědictví

Mandarin Oriental, Prague vzdává čest českému kulinářskému dědictví

Zcela nový koncept, který na české gastronomické scéně nemá obdoby, představil hotel Mandarin Oriental, Prague se svou novou restaurací. Monastiq je poctou české kulinářské historii, ale i původním architektonickým motivům hotelu, který stojí na místě bývalého dominikánského kláštera ze 14. století. Hosté zde všemi smysly objeví bohatou historii české kuchyně, která byla po staletí formována domácími i zahraničními vlivy, prostřednictvím stylových a moderních pokrmů.

Kuchařský tým v čele s šéfkuchařem Michalem Horváthem a jeho zástupcem Alešem Bursíkem hledal inspiraci v historických publikacích i dobových kuchařkách. Jeho výtvory tak vyprávějí pozoruhodné příběhy pokrmů starých i několik staletí, nicméně v moderním hávu a s použitím těch nejlepších surovin.

Mezi favority inovativního menu patří „Český aristokrat", mistrně zpracovaný telecí řízek s teplým bramborovým salátem, nakládanými okurčičkami cornichon a jablečným octem, který zůstává věrný původnímu receptu z poloviny 19. století. K nadčasovým, ale originálně připraveným pokrmům patří „Hedvábná stezka“, pod jejímž názvem se ukrývají delikátní jehněčí kotlety a jehněčí krokety s morušemi a pečeným celerem vzdávající hold českému hedvábnictví 14. století. „Rybníky a mniši“, jsou kombinací candáta s červeným rakem podávanými s černým kořenem a černým česnekem, zatímco „Legenda z jihu" je nápaditým zpracováním oblíbené jihočeské kulajdy. Dezerty, jako například zemlbába, znovuobjevují původní recepty a tradiční chutě z minulých století a jsou servírovány v kreativní, inovativní podobě.  

Kromě toho je hostům k dispozici i barové menu, které nabízí lehčí pokrmy vhodné ke sdílení, saláty a populární klasiky v moderním hávu. 

Jako doprovod na cestě za komplexním smyslovým zážitkem byla pečlivě vybrána česká vína i oblíbené lahve z celého světa, které dokonale doplňují menu. Barovou nabídku tvoří elegantní drinky, včetně originálních signature koktejlů, které jsou inspirovány českými osobnostmi, jakými byly třeba Jan Werich a Václav Havel.

„Pro nás samotné byla příprava menu radost. Přetvořením české kulinářské historie v moderní chutě jí vzdáváme hold tím nejlepším možným způsobem. Jídlo v Monastiqu nebude pro hosty jen gurmánským zážitkem. Díky němu dostanou možnost nahlédnout do naší kultury i historie a zjistit, co všechno dané pokrmy formovalo. Doufáme, že v nich zanechají ještě větší lásku k české kuchyni," říká Michal Horváth, šéfkuchař restaurace Monastiq.

Každý detail restaurace Monastiq je pečlivě promyšlený, ať už se jedná o samotné pokrmy, servis či interiér.

„Hosty v první řadě pohltí jedinečná poloha a bohatá historie hotelu i celé Malé Strany. Jejich další kroky za autentickými gastronomickými zážitky pak míří právě do naší nové restaurace Monastiq, kde okusí bohatou kulinářskou historii české kuchyně, která je tu přetvořena do stylových moderních pokrmů,“ popisuje koncept restaurace Duarte Correia, generální ředitel hotelu Mandarin Oriental, Prague.

V novém interiéru restaurace a baru Monastiq se snoubí historické a moderní prvky. Architektura odráží původní klášterní atmosféru, eklektický výběr obrazů v interiéru pak zobrazuje klíčové historické osobnosti a slavná umělecká díla s českou stopou. Noblesní, ale uvolněnou atmosféru dokresluje elegantní dekor a intimní osvětlení.

„Praha má bohatou a rozmanitou gastronomickou scénu, ale jeden prvek zde chyběl: restaurace, která by nabízela pokrmy založené na důkladném výzkumu historie a původu českých jídel," dodává Duarte Correia, ředitel hotelu Mandarin Oriental, Prague. „O historii známých a oblíbených českých pokrmů se toho můžeme dozvědět tolik. Monastiq vypráví skvělé příběhy a poskytuje hostům fascinující vhled do toho, co dělá české jídlo tak podmanivým. Naši šéfkuchaři ukazují, jak lze moderním přetvořením a kulinářským talentem povýšit tradiční pokrmy na něco svěžího, inovativního a skutečně výjimečného."

Monastiq je otevřen sedm dní v týdnu a podává snídaně od 7:00 do 10:30, obědy od 11:00 do 14:30 a večeře od 17:30 do 22:30. Během jarních a letních měsíců je rovněž otevřeno malebné venkovní posezení na terase na nádvoří hotelu.

Fotogalerie
20055 20056 20057 20058

Další články z rubriky

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Levandulové údolí