Magazín Elita

Enoturistika: Rozmanité zážitky z vinařské turistiky ve Valpolicelle

Enoturistika: Rozmanité zážitky z vinařské turistiky ve Valpolicelle

Valpolicella, malebná vinařská oblast v provincii Verona, je skutečným pokladem severní Itálie. Tento region, proslulý svými terasovitými vinicemi a malebnými vesničkami, láká návštěvníky z České republiky, aby se ponořili do tajů tradiční italské vinice a ochutnali zdejší výjimečné víno.

Vinařská oblast Valpolicella je domovem špičkových vín, jako je Amarone della Valpolicella, Valpolicella Ripasso a sladké Recioto della Valpolicella, která mají chráněné označení původu. Tato lahodná vína, která představují to nejlepší z italského vinařství, vznikají z tradičních místních hroznů Corvina, Rondinella a Molinara a vyznačují se intenzivní a komplexní chutí.

Kromě výjimečných vín vinařská oblast Valpolicella ovšem nabízí kromě tradiční ochutnávky vína také spoustu dalších aktivit, které uspokojí dobrodružné i kulturně zvídavé povahy a které zahrnují návštěvu historických vil, romantických zahrad, malebných kostelů a půvabných měst. Pro milovníky outdoorových aktivit je region ideální pro pěší turistiku, cyklistiku a pikniky v malebném prostředí vinic a olivovníků.

Pobyt na půvabných farmách

Poznejte autentický venkovský život ubytováním na jedné z idylických farem ve Valpolicelle, známých jako agriturismi. Tyto farmy poskytují útulné a rustikální ubytování, často uprostřed rozlehlých vinic a olivových hájů. Hosté si zde mohou vychutnat tradiční speciality, účastnit se zemědělských aktivit a ponořit se do klidné venkovské atmosféry. Je to ideální způsob, jak poznat přírodní krásy a klasický životní styl regionu na vlastní kůži.

Výlety na elektrokole a piknik

Prozkoumejte scénickou krajinu Valpolicella na elektrokole. Toto dobrodružství propojuje radost z jízdy na kole s objevováním místních vinic vlastním tempem. Dopřejte si k tomu gurmánský piknikový zážitek s místními lahůdkami, které vám umožní vychutnat si klidné jídlo uprostřed malebných vinic.

Návštěvy historických vil

Vraťte se v čase při prohlídce historických vil ve Valpolicelle, z nichž mnohé byly přeměněny na elegantní vinařství. Mezi významné vily patří Villa Mosconi Bertani, Villa Giona a Villa Serego Alighieri. Tyto prohlídky nabízejí jedinečnou kombinaci historie a vinařství s možností prohlédnout si zahrady v italském stylu, místnosti s freskami a starobylé vinné sklepy.

Gurmánské prohlídky

Kulinářské dědictví Valpolicella je stejně bohaté jako jeho víno. Dopřejte si prohlídku s průvodcem, která vás provede místními trhy, sýrárnami a řemeslnými výrobci potravin. Součástí těchto prohlídek jsou často kurzy vaření, kde se můžete naučit připravovat tradiční pokrmy dokonale sladěné s místními víny.

Treking a přírodní stezky

Pro milovníky přírody nabízí Valpolicella množství trekingových a turistických tras po kopcích a vinicích. Tyto stezky poskytují nádherné výhledy na region a jsou skvělým způsobem, jak poznat přírodní krásy oblasti. Některé túry zahrnují výlety s průvodcem, který vám vysvětlí místní flóru a faunu, a přidá tak k vašemu dobrodružství i vzdělávací prvek. Mezi oblíbené stezky patří trasy, které se vinou přírodním parkem Lessinia a nabízejí úchvatné výhledy a možnosti pozorování divoké zvěře.

Prozkoumejte historické památky

Valpolicella má bohaté historické dědictví a pyšní se památkami z řeckých i římských dob. Návštěvníci si mohou prohlédnout starověké římské vily, například vilu s mozaikami v Negraru, a další archeologická naleziště, která nabízejí pohled do slavné minulosti regionu. Tyto historické památky tvoří fascinující kontrast k moderním vinařským technikám a prohlubují kulturní zážitek.

Putování půvabnýmivesničkami

Idylické vesničky v oblasti Valpolicella s úzkými uličkami a tradičními kamennými domky jsou potěšením k prozkoumání. Městečka jako San Giorgio di Valpolicella, Fumane a Marano di Valpolicella nabízejí krásné výhledy, malebné kavárny a řemeslné obchody. Procházky po těchto vesnicích umožňují návštěvníkům poznat místní životní styl a objevovat skryté skvosty na každém kroku.

Valpolicella s chráněným označením původu vína je ideálním místem pro dovolenou. Region nabízí jedinečnou kombinaci přírodních krás, bohatého kulturního dědictví a výjimečných vín. Ať už budete objevovat malebné vinice, historické vily nebo malebné vesničky, Valpolicella slibuje nezapomenutelné zážitky, které vystihují podstatu italské tradice a řemeslné zručnosti.

O kampani „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny"

Tříletá kampaň (2022–2024) „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny“ sdružení Vini Valpolicella, Formaggio Asiago, Vialone Nano Veronese a Associazione Interregionale Produttori Olivicoli CHOP, kterou financuje Evropská unie, hodlá spojit vzájemně se doplňující potravinářské produkty se stejným regionálním původem a přiblížit je příjemným a přirozeným způsobem konečnému spotřebiteli. Maximální důraz bude při tom kladen na chráněný původ ze severovýchodní Itálie. Slogan kampaně „That's Amore“, který bude zaznívat napříč Itálií, Německem a Českou republikou, bude slyšet zejména při četných ochutnávkových kampaních v maloobchodním prostředí.

Fotogalerie
20075 20076 20077 20078

Další články z rubriky

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout?

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout?

Attenzione! Přijďte ochutnat do Holešovické tržnice  tu pravou Neapol

Attenzione! Přijďte ochutnat do Holešovické tržnice tu pravou Neapol

Sušené maso: Atraktivní zdravá svačina pro každého školáka!

Sušené maso: Atraktivní zdravá svačina pro každého školáka!

Turistické informační centrum Středočeské centrály cestovního ruchu nově nabízí regionální produkty

Turistické informační centrum Středočeské centrály cestovního ruchu nově nabízí regionální produkty

Největší aquapark na světě najdete v Dubaji - do Aquaventure Waterpark se lze dostat i zadarmo

Největší aquapark na světě najdete v Dubaji - do Aquaventure Waterpark se lze dostat i zadarmo