Magazín Elita

Galerie v Kojetíně zve na fotografickou výstavu Slavní, známí i neznámí

Galerie v Kojetíně zve na fotografickou výstavu Slavní, známí i neznámí

Pokud budete na náměstí v Kojetíně, tak dost možná nepřehlídnete jeden z nejzajímavějších domů. Je postavený v secesním stylu a sídlí v něm Informační centrum a také galerie. A právě v sympatických prostorách Galerie VIC je k vidění výstava černobílých fotografií Roberta Rohála. Vernisáž proběhla ve středu 19. června a výstava nazvaná Slavní, známí a neznámí potrvá do 9. srpna.

Autor, který léta pracuje roky jako novinář a je autorem řady knih, vystavuje snímky reportážně laděné i lehce stylizované. Fotografie, které jsou přenesené na plátno, zachycují nejen známé herce a zpěváky, hudebníky, skladatele, režiséry, ale i neznámé a zajímavé tváře.

„Už druhým rokem vystavuji známé tváře, kterých jsem nafotil během patnácti poměrně dost,“ říká Robert Rohál. „V minulých letech tomu bylo jinak. Obvykle jsem připravil kolekci, která měla svůj příběh a určitou snivost či pohádkovost. Obvykle v ní „hráli“ dva protagonisté nebo jedna postavu. Byly to kolekce Romance o Krásce a zvířeti, Edith a Marlene, La Divina, Komtesa nebo Nostalgia 22. Vesměs to byly fotogenické kamarádky, které si v mé režii zahrály na modelky, ale třeba ve zmíněné Krásce a zvířeti si roli začarovaného prince „střihl“ renomovaný režisér Peter Gábor.“

Zatímco v loňském roce představil fotografickou kolekci Neobyčejně obyčejní – Obyčejní neobyčejní na čtyřech místech (Dům kultury v Kroměříži, Galerie města Přerova, zámek Třešť a Galerie MonAmi v Bílovci), letos připravil kolekci „Slavní, neznámí i neznámí“. Na jaře byla nainstalována v holešovském zámku, nyní je v Kojetíně, a na podzim by měla být vystavena ve foyer Městského divadla ve Zlíně.

„Je fakt, že fotky slavných tváří lákají, lidi se na ně rádi dívají, ale počítám, že tato kolekce Slavní, známí i neznámí bude mít ještě tak maximálně dvě tři reprízy. Pak budu muset vymyslet něco jiného, i když zatím nevím co...  Jsou nějaké nápady, ale na druhé straně mám docela dost další práce. Pořád publikuji kulturní články v médiích a také vymýšlím a organizuji výstavy v kroměřížském kulturáku, což je vlastně kurátorská práce,“ říká Robert Rohál.

Na vernisáži, kterou zahájili pracovník kojetínského kulturního centra Milan Zahradník a Romana Blažková, zahrála i kapela GAIA. I když tato zlínská skupina hraje pop-rockovou hudbu, v případě vernisáže pět skladeb v komorně akustickém provedení a návštěvníkům se hodně líbila. Dokonce to vypadá, že si v Kojetíně ještě v létě zase zahraje.

Řekla bych, že ty fotografie mají něco do sebe. Typickými znaky některých portrétů je jejich průzračná lehkost a uvolněnost, jinde zastavený čas, kdy je cítit napětí a energie. Přitom každá fotka stojí na charismatu osobnosti, „kulisám“ i atmosféře, kde snímek vznikl. Celkové vyznění podtrhuje autenticita a nepopiratelné kouzlo černobílé fotografie.

Jana Hájková

Foto: Dana Helišová a Robert Rohál

Fotogalerie
20151 20152 20153 20154 20155

Další články z rubriky

Divadlo MANA připravuje hru Lajf a interaktivní inscenaci Bůh

Divadlo MANA připravuje hru Lajf a interaktivní inscenaci Bůh

Válečná fotografka Kate Winslet byla nezastavitelnou silou

Válečná fotografka Kate Winslet byla nezastavitelnou silou

Robert Rohál a jeho fotografie v Městském divadle Zlín

Robert Rohál a jeho fotografie v Městském divadle Zlín

Kristkův Let ptačí královny odhalen ve filmové noci

Kristkův Let ptačí královny odhalen ve filmové noci

Amerikánka je příběh holky, kterou nedostali

Amerikánka je příběh holky, kterou nedostali