Magazín Elita

Oživení sklářské tradice pod taktovkou českých designerských ikon

Oživení sklářské tradice pod taktovkou českých designerských ikon

Rony Plesl a grafické studio Najbrt – jména rezonující světem designu a umění se spojila, aby vynesla novou českou značku Izaak Reich na zasloužené výsluní. Sklenice vyrobené ve vlastní moderní sklárně, která vznikla v areálu historického statku Zikmundov, nedaleko zaniklé sklárny Izaaka Reicha, zaujmou promyšleným tvarem, ale i hlubokou a neobyčejně zajímavou historií. Potten & Pannen – Staněk, jako přední tuzemský kurátor kuchyňského vybavení, ctí kvalitu a oceňuje přidanou hodnotu, kterou se vybrané značky snaží vnést do každičké domácnosti. Proto ani kolekce Linden nesmí chybět v exkluzivní nabídce Ateliéru Potten & Pannen – Staněk na pražském Senovážném náměstí.

Pro vinaře jen to nejlepší

V malé sklárně v Zikmundově nevyrábějí jen tak ledajaké sklenice. Značka Izaak Reich se specializuje konkrétně na ručně foukané, tenkostěnné, bezolovnaté křišťálové nápojové sklo. V branži totiž obecně platí, že sklenice s těmito charakteristikami umožňují lépe prozkoumávat viskozitu vína a celkově tak zvyšuje smyslový požitek z jeho pití. Výše řečené bez výjimky splňuje i celá kolekce Linden. Řada sestává z osmi typů sklenic na různé nápoje. Kromě čtveřice vinných číší jde o sklenku na brandy, na grappu a všemožné pálenky, dále unikátní sklenici na rumy a whisky a nízkou sklenici na vodu. Součástí kolekce je také skleněná karafa, kterou lze zužitkovat jak na víno, tak na vodu.

Název kolekce Linden odkazuje k více než 200 let staré lípě, kterou Izaak Reich zasadil ve dvoře jeho sklárny ve Starých Hutích. Sklárna před 150 lety zanikla, ale Reichova lípa roste dál, a právě listy této lípy inspirovaly autora kolekce, aby si po pivním skle a půllitrech vyzkoušel i odlišnou sklářskou disciplínu. „Lípa, mohutný strom, který je pamětníkem zaniklé sklářské hutě, se opět stal symbolem hutě nové a mou největší inspirací. Tvary lipových listů jsem promítl do celé kolekce Linden, která tak spojuje krásu a dokonalost přírodní geometrie s neuvěřitelnou lehkostí a elegancí ručně foukané sklenice,“ popisuje svůj umělecký záměr uznávaný sochař a designér Rony Plesl, který je zároveň vedoucím Ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Každá ze sklenic pak také nese jedinečné logo, jež vytvořil Jakub Spurný z prestižního studia Najbrt.

Hold zaniklému sklářskému impériu

Tenkostěnné sklenice Izaak Reich jsou dnes připomínkou skoro až filmového lidského příběhu. Sklárna, ve které sklenice s logem Izaak Reich vznikají, nese jméno muže, který si v roce 1814 ve svých jednatřiceti letech bez jakýchkoliv předchozích sklářských zkušeností pronajal od hraběnky Berchtoldové sklárnu ve Starých Hutích.  Díky okamžitému úspěchu k nim Izaak během následujících 10 let přidal další tři hutě a položil tak základy rodinné firmy, ze které jeho syn udělal největší sklářské impérium v Rakousku-Uhersku, jež zaměstnávalo ve 13 sklárnách rozesetých po celém mocnářství více než 5000 lidí. Rozmach rodiny Reichů zastavila až velká hospodářská krize a následná druhá světová válka spolu s holocaustem ukončila přes sto let trvající tradici.

Odkaz této vlivné židovské rodiny by pravděpodobně zůstal zapomenut, nebýt jednoho nadšeného amatérského historika. „K objevu dobových materiálů o rodinné historii Izaaka Reicha došlo v podstatě náhodou, kdy jsem hledal informace o dávném věhlasu sklářství v okolí Zikmundova ve Starých Hutích, kde kromě rodinného statku už deset let provozujeme stejnojmenný butikový hotel. Inspirativní příběh Izaaka Reicha byl jeden z hlavních impulsů, který mě přesvědčil, že se budu snažit obnovit sklářství v místě, kde před 150 lety zmizelo a dnes ho připomíná už jen jméno obce – Staré Hutě. A to, že se to nakonec povedlo a dnes na Zikmundově žhne nová pec, považuji za malý zázrak,“ vysvětluje podnikatel, zemědělec, právník a filantrop Adam Havlíček, který je majitelem sklárny Izaak Reich.

Projektu na papíře tak Havlíček vdechl reálnou podobu ve spolupráci s Ronym Pleslem, Alešem Najbrtem a majitelem rodinného vinařství Jaroslavem Galou. Tomuto týmu se podařilo vytvořit identitu značky Izaak Reich a díky řemeslné práci skvělých sklářů se nyní k dokonalosti vybroušený produkt může dostat i do domácností milovníků dobrého vína. Zakoupením kolekce Linden získávají čistě tuzemský výrobek, který vzniká v jedné z nejmodernější sklárně v Evropě vybavené elektrickou pecí a provozované udržitelným způsobem, kde zbytkové teplo plně využívá provoz nedalekého hotelu.

Exkluzivní a přesto nezbytná

Kolekce Linden má již své exkluzivní představení za sebou. Proběhlo 13. června 2024 v Ateliéru Potten & Pannen – Staněk v přízemí luxusního hotelu Andaz na pražském Senovážném náměstí. Hostům se podávala speciálně vytvořená šumivá vína z vinařství Gala a Adam Havlíček sem dokonce ze Zikmundova přivezl i mobilní sklářskou pec, aby se mohli pokochat uměním sklářských mistrů. Dokonalé výtvory Izaak Reich budou exkluzivně k dostání v Atelieru Potten & Pannen – Staněk či na e-shopu www.pottenpannen.cz

„Náš flagship store v hotelu Andaz byl už od začátku zamýšlen jako místo, kde se návštěvníci budou moci seznámit s prací předních českých designerů. Proto je pro nás ctí, že jsme zde mohli přivítat i tým, který stojí za kolekcí Linden. O ochutnávky byl obrovský zájem a odvažuji si i tvrdit, že mnoho z našich hostů bylo pohnuto příběhem značky i neskutečným úsilím těch, kteří za její renesancí stojí. Vůbec nepochybuji o tom, že Izaak Reich se velmi rychle stane pojmem a výrobky s tímto logem nebudou chybět v inventáři největších světových vinařství. Prestižní značky se silným příběhem a v prvotřídním designovém provedení – přesně těm je náš ateliér zasvěcen,“ uzavírá Pavel Staněk, spoluzakladatel a spolumajitel prémiového obchodu Potten & Pannen – Staněk.

Fotogalerie
20156 20157 20158

Další články z rubriky

Sedm spotřebičů Miele získalo prestižní cenu za design iF Design Award 2024

Sedm spotřebičů Miele získalo prestižní cenu za design iF Design Award 2024

Učarovaly vám hranaté tvary a rádi byste jimi vybavili váš dům či interiér?

Učarovaly vám hranaté tvary a rádi byste jimi vybavili váš dům či interiér?

Limitovaná kolekce COLUMBIA HERITAGE přináší oblíbené modely bund z devadesátek

Limitovaná kolekce COLUMBIA HERITAGE přináší oblíbené modely bund z devadesátek

Co by si vaše kočka uvařila k večeři?

Co by si vaše kočka uvařila k večeři?

Lázně Mandarin Oriental, Prague představují rituál Oriental Qi inspirovaný tradiční čínskou medicínou

Lázně Mandarin Oriental, Prague představují rituál Oriental Qi inspirovaný tradiční čínskou medicínou