Magazín Elita

Tipy, které vám pomohou vyladit jídelníček

Tipy, které vám pomohou vyladit jídelníček

Vyvážená strava bohatá na všechny důležité živiny je základem fyzické, ale i psychické kondice. I když tušíme, jak by takové menu mělo vypadat, zdaleka ne vždy si ho opravdu dopřáváme. Obvykle je na vině nedostatek času, a zvlášť před létem také nepromyšlené diety, kterými na poslední chvíli zkoušíme vylepšit postavu do plavek. Ve spolupráci s nutriční terapeutkou Natálií Palugovou jsme pro vás připravili praktické rady, jak se plnohodnotné stravě zase o něco přiblížit.

  1. 1.      Od každého něco

Pestrá a vyvážená by měla být nejen strava obecně. Sacharidy, bílkoviny i tuky by mělo obsahovat každé jídlo, a to včetně svačiny.

V praxi to znamená, že si například k svačině nedáte samotný jogurt nebo jablko, ale že zakysaný mléčný výrobek doplníte o hrst ořechů, trochu vloček a porci ovoce. I zakysané mléčné výrobky střídejte. Skvělou variantou je jak kefír, tak acidofilní mléko nebo řecký jogurt. Slanou svačinkou se může stát kvalitní žitný chléb se šunkou nebo sýrem Cottage, ale i celozrnné tyčinky nebo proteinové krekry s humusem. K tomu samozřejmě zelenina.

Pro základní představu byste na talíři měli mít ¼ komplexních sacharidů (zpravidla jako přílohu), ¼ bílkovin (z menší části tuků) a přibližně polovinu talíře by měla tvořit zelenina nebo ovoce. U něho platí, že byste si ho měli dopřát jeden až dva kusy denně. Není přitom pravidlem, že by se v určité části dne mělo konzumovat jídlo s vyšším zastoupením jedné ze živin. Nemusíte tedy jíst na sacharidy bohatší pokrmy jen dopoledne. Výjimku představuje druhá večeře – tam by měly hrát hlavní roli bílkoviny. 

Víte, že… Významnou, a přesto velmi podceňovanou součástí naší stravy je vláknina? „Podle mých zkušeností lidé často považují za nejlepší zdroj vlákniny zeleninu. Ta ji skutečně obsahuje a pro naše tělo je přínosná i z mnoha jiných důvodů. Pokud však jde o vlákninu, nejvíce ji v praxi získáte z kvalitních celozrnných příloh a z luštěnin. Denně bychom měli zkonzumovat zhruba 25 až 30 gramů vlákniny. Orientačně můžete počítat s tím, že plátek žitného chleba má 9 gramů vlákniny, středně velké rajče je zdrojem zhruba 2 gramů vlákniny. Pokud tedy během dne sníte poctivou porci kvalitní přílohy a tři porce zeleniny, snadno svému tělu potřebné množství vlákniny zajistíte,” vysvětluje Mgr. Ing. Natália Palugová, která obor Nutriční terapie vystudovala na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

  1. 2.      Jednoduché variace na každý den

Nemáte ve všední dny čas improvizovat a rádi sáhnete po rychlých osvědčených receptech? I tak se můžete vyhnout rutině a dodat svému tělu pestrou stravu. Stačí obměňovat jednotlivé ingredience. Když si vaše rodina ráda pochutnává na těstovinách, zkuste místo pšeničných třeba kukuřičné, čočkové nebo pohankové. Střídejte i zdroje bílkovin, kterými těstoviny obohatíte. Kromě bílého masa nezapomínejte ani na červené maso a na ryby – ty mohou být jak čerstvé, tak z konzervy. Do těstovin se výborně hodí i cizrna. Zdrojem kvalitních bílkovin jsou rovněž sýry, třeba mozzarella nebo riccota. „Velmi jednoduchá, rychlá, a přitom kvalitní večeře je celozrnná tortilla, která nabízí řadu variací. Naplnit ji můžete masem, ale i luštěninami, vajíčkem, sýry a také pečenou nebo čerstvou zeleninou. Kombinací je mnoho. Ideálním dresinkem je v tomto případě zakysaná smetana,“ říká Natália Palugová.

  1. 3.      Plavková sezóna s rozumem

Chcete-li do léta vyrýsovat své křivky, omezte především potraviny, které jsou ve vašem jídelníčku skutečně navíc. Často jde o průmyslově zpracované jídlo, ať už sladké nebo slané. Zamyslete se také nad tím, zda je na vašem talíři dostatek zeleniny a luštěnin. Jde o potraviny, které vás dobře a kvalitně zasytí.Nemusíte tedy automaticky zmenšovat porce. Pokud je ale ve vašem současném jídelníčku zelenina zastoupena minimálně, je právě její větší podíl vhodným krokem k hezčí postavě. Vedle úpravy jídelníčku se zaměřte i na celkový životní styl včetně dostatečného pitného režimu, pohybu, spánku a práce se stresem. Určitě ale bez náhrady nevynechávejte žádné z důležitých zdrojů živin.

Například maso, především červené maso a játra, ale také mořské plody
a vajíčka jsou kromě jiného cenným zdrojem dobře vstřebatelného železa. Tento stopový prvek potřebuje náš organismus k tak základním procesům, jakými jsou přenos kyslíku nebo tvorba červených krvinek a hemoglobinu. Přispívá také ke správné činnosti imunitního systému. Mezi časté projevy nedostatku železa patří pocit únavy a vyčerpání, suché a lámavé vlasy a nehty, ale také zhoršená schopnost soustředit se. Na železo jsou bohaté i potraviny rostlinného původu – například luštěniny (třeba cizrna nebo červené fazole), quinoa, ale také sušené meruňky či listová zelenina. Železo z rostlinných zdrojů je pro náš organizmus hůře využitelné. Jeho vstřebatelnost podpoří současná konzumace vitamínu C a na něj bohatých surovin.

Náš tip: užitečný pomocník s komplexním složením

Dobře vstřebatelné železo obsahuje tekutý doplněk stravy Salus Floradix Železo+. Jeho biologická dostupnost je dána jak použitou formou glukonátu železnatého, tak účinky vitamínů B2 a C, které jsou součástí složení tohoto přípravku. Spolu s vitamíny B6 a B12 se řadí k látkám, které přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.  Spolu s nimi si v přípravku dopřejete i výtažky z bylin a ovocných šťáv, které blahodárně působí na tělo a podporují správné trávení. Patří k nim fenykl, kopřiva dvoudomá nebo ibišek. Přípravek je slazen ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Více informací najdete na www.floradix-zelezo.cz.  Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.


Další články z rubriky

Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění

Mindwell používá zdravotnický prostředek třídy I.

Mindwell používá zdravotnický prostředek třídy I.

60 % Čechů nad 50 let přiznává problémy se zažíváním

60 % Čechů nad 50 let přiznává problémy se zažíváním

Dostupnost nových léků se zlepšuje. Mnozí pacienti se k nim ale nedostanou

Dostupnost nových léků se zlepšuje. Mnozí pacienti se k nim ale nedostanou