Magazín Elita

Helenina taneční kolekce má šťávu, správné vibrace a odpich

Helenina taneční kolekce má šťávu, správné vibrace a odpich

Těsně před narozeninovým koncertem, který proběhne v den jejích narozenin 24. června v pražské o2 Aréně, vychází zpěvačce Heleně Vondráčkové nové album Dlouhá noc. I když výčet tvoří samé známé hity, jde o žhavou novinkovou záležitost. Všech osm písní, které přinášejí taneční úpravy hitů populární interpretky, vytvořil Mark Voss, jeden z vyhledávaných producentů taneční hudby česko-slovenské scény současnosti.

Podle mého názoru je Dance Hits Collection krásný dárek všem fanouškům, kteří si zpěvačky považují a kteří jen uvítají něco mimořádného. A tohle album je mimořádné, ale hlavně „jede“ od začátku do konce. Je to ideální vzorec pro dlouhou noc či večer v tanečním rytmu. Známé písničky mají původní stavbu či nápad, ale nový kabát ve stylu EDM (electronic dance music) je svůdný a slušivý.

„S Markem jsme se potkali sice nedávno, o to intenzivnější byla naše spolupráce Byla fajn pozorovat, jak písně, které zpívám vlastně už desetiletí, dostávají novou tvář. Jako by se písně vylouply v jiném světle a měly jinou energii. Marek přistoupil k původním nahrávkám sice s úctou, ale před předsudků, a nabízí nový pohled na ně,“ říká k nahrávce Helena Vondráčková.

Vyloženě tanečních alb natočila zpěvačka během své kariéry několik. Památné je diskotékové album Múzy, jeho anglická verze Music, ale i alba Vodopád a Hádej. Ve všech případech šlo o luxusní alba, která měla zvuk, sílu i „to“ něco navíc. Žádné odrhovačky, ale nápadité, svěží a původní písně, navíc báječně nazpívané a určené pro taneční parket.

V případě aktuálního alba, na kterém tentokrát stálice Helena Vondráčková zaspolupracovala s etablovaným producentem Markem Vossem, je repertoár až na dvě výjimky (Já půjdu dál, Chytila jsem na pasece motýlka) osvědčené a původní. Dvě skladby Karla Svobody (Lásko má, já stůňu, Ještě světu šanci dej), dvě písně Václava Zahradníka (Sladké mámení, Vzhůru k výškám), zatímco po jedné písni tu mají Michal David (Dlouhá noc) a Jindřich Brabec (Malovaný džbánku).

Písně jsou to notoricky známé, nicméně v nových verzích jsou sice „nadupané“, ale půvabné a svěží. Nekonají se žádné experimenty či „moderna“, spíš je o vkusnou komerci, která má vysokou úroveň a řád s ohledem na zpěvaččinu úctyhodnou diskografii. Přitom některé písně jsou znovu nazpívány, v jiných byly využity hlasové sekvence z původních nahrávek.

„Každopádně to byla obrovská výzva, ale i zodpovědnost,“ říká producent Marek Voss, „když jsem mohl sáhnout na ty největší hity pěvecké legendy jakou je Helenka. Přiznám se, že to nebylo jednoduché, protože jsem k dílu přistupoval jako k remixům, ale snažil jsem se vytvořit nové taneční verze. Práce s Helenou ve studiu byla neuvěřitelně profesionální, ale i zábavné a inspirativní. Občas jsem měl pocit, že už máme pár desek za sebou.“

Tohle album, které Helena Vondráčková natočila v nové konstelaci s Markem Vossem, je přesně ten parádní projekt, jaký zpěvačka ke svým narozeninám potřebovala. A proto jsem rád, že to není klasický výběr a „muzeální mistrovsví“ zachycené na starých a cenných nahrávkách, ale naopak moderní album, které má šťávu, správné vibrace a odpich.

Robert Rohál

Foto: Warner Music a archiv

Fotogalerie
20172 20173 20174 20175

Další články z rubriky

Držitelem stipendia v Los Angeles od Allwyn a European Film Promotion pro rok 2024 se na MFFKV stal  William Sehested Høeg

Držitelem stipendia v Los Angeles od Allwyn a European Film Promotion pro rok 2024 se na MFFKV stal William Sehested Høeg

DJ a producent Nobody Listen v hlavní roli knihy fotografa  Benedikta Renče

DJ a producent Nobody Listen v hlavní roli knihy fotografa Benedikta Renče

Léto Na Výstavišti a v Holešovické tržnici: sport, divadlo, koncerty, grilování i relax a čerstvé nákupy

Léto Na Výstavišti a v Holešovické tržnici: sport, divadlo, koncerty, grilování i relax a čerstvé nákupy

Dětský balet Praha uctil památku Vlastimila Harapese, představení Popelky se zopakuje 24. listopadu

Dětský balet Praha uctil památku Vlastimila Harapese, představení Popelky se zopakuje 24. listopadu

Cirk La Putyka rozjíždí rozvážkovou službu novocirkusového představení

Cirk La Putyka rozjíždí rozvážkovou službu novocirkusového představení