Magazín Elita

Učarovaly vám hranaté tvary a rádi byste jimi vybavili váš dům či interiér?

Učarovaly vám hranaté tvary a rádi byste jimi vybavili váš dům či interiér?

Učarovaly vám hranaté tvary a rádi byste jimi vybavili váš dům či interiér? Pokud toužíte po designu s pěkně ostrými hranami, a přemýšlíte, kde ho naplno uplatnit, a ještě získat přidanou hodnotu, máme pro vás pár tipů!

Efektní hrana pro každou střechu

Líbí se vám pravoúhlé zlomy a uvažujete, jak jimi efektně a zároveň funkčně došperkovat vzezření domu? Vsaďte na hrany a vybavte svůj okapový systém podokapním žlabem v hranatém provedení. „S trendem minimalistické architektury svým pravoúhlým tvarem s výraznou hranou korespondují kupříkladu podokapní žlaby SATJAM Niagara Kwadra, které samozřejmě zajišťují optimální odvod vody ze střechy,“ popisuje Ing. Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM, předního českého výrobce plechových střech. Pro jejich výrobu se používá kvalitní ocelový pozinkovaný plech od rakouské firmy Voestalpine o síle materiálu 0,6 mm, který je již z výroby opatřen oboustrannou polyuretanovou povrchovou úpravou. Součástí okapového systému je pak i ucelená řada komponentů navržených tak, aby zajistily jeho snadnou instalaci a bezproblémovou službu. Systém je k dispozici ve dvou variantách. U obou je shodné provedení podokapního žlabu s pravoúhlým profilem, odlišují se pouze zpracováním navazujících prvků, které mohou být jak v hranatém, tak v kulatém provedení.

Hranatý původce tepla

V interiéru lze uplatnit efektní hrany na mnoha místech a jedním z nich jsou designové radiátory. Na rozdíl od těch s kulatými trubkami, však vyžaduje výroba radiátorů s hranatými trubkami více času i práce. „Obecně se dá říci, že už výroba samotné hranaté trubky do přesného rozměru je náročnější než té kulaté, jelikož vyžaduje delší výrobní proces,“ popisuje Ing. Miroslav Váša, produktový manažer Zehnder pro oblast designových radiátorů. Komplikovanější je navíc i připojení jednotlivých trubek k rámu radiátoru. Jak dále popisuje odborník: „U kulatých trubek totiž dochází k napojení na rám za pomoci procesu podobného pájení, kdy se do místa spoje nanese kapka směsi mědi, která v peci obteče kulatou trubku a vytvoří hladký předěl. To ale v případě hranaté trubky není možné. U koutového spoje se proto musí předěl ze všech stran přivařit, což je technologicky i časově náročnější.“ Z hlediska materiálů se však výrobě hranatých radiátorů meze nekladou. Například radiátor Zehnder Quaro je tak k dispozici jak v lakované variantě, tedy provedení ocelového radiátoru s dvěma vrstvami laku, tak variantě chromované, anebo vyrobené přímo z kartáčované nerezové oceli.

Hravé umyvadlové hrany

Dalším prvkem, jež může disponovat perfektně precizní hranou, jsou umyvadla. „Pravidelný tvar a výrazné hrany jsou typické například pro umyvadlo Glance tvořené prostornou vaničkou, která po stranách přechází ve svažující se boky. V jeho zadní části se nachází praktická odkládací plocha, kterou lze využít jako prostor pro drobné předměty i hygienické potřeby,“ uvádí Ing. Petr Blažek, ředitel společnosti Dřevojas, tradičního českého výrobce koupelnového nábytku. Umyvadlo Glance lze vybírat v šířce do 60 do 100 centimetrů a kombinovat s různými druhy koupelnových skříněk. Hranatý design do koupelny ale může vnést také umyvadlo Kube v šířce 60 centimetrů, jež představuje atraktivní spojení elegance a strohých linií s ostrými rysy. Tento model je určen pro usazení na umyvadlové desky, které díky svému minimalistickému provedení dají vyniknout jeho elegantním konturám a designu, v případě potřeby dalšího úložného prostoru ho však lze kombinovat i s umyvadlovými skříňkami.

TIP: Pozornost upřete na hranu!

Aby se dal nábytek považovat za kvalitní a časem neztratil nic ze svých designových ani funkčních kvalit, při jeho výběru je třeba věnovat pečlivou pozornost hranám. „Dnes už by mělo být standardem lepení hran za použití PUR lepidel, které si zachovávají své vlastnosti i při vyšších teplotách a zajistí nábytkovým hranám dlouhou výdrž i v náročných podmínkách kuchyně či koupelny,“ uvádí Martin Dusík, obchodní ředitel společnosti Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek. Spolehlivým ukazatelem kvalitního ohranění je síla spáry mezi hranou a plochou nábytku. „Pokud výrobce použije hodně lepidla, nebo nedodrží správný výrobní postup, pak jsou spáry značně viditelné. Jednou z výhod PUR lepidla je, že ho stačí použít jenom malé množství, takže hrana těšně přiléhá k dvířkům, čímž vzniká minimalistická tenká spára, která efektivně brání vniknutí vlhkosti do dvířek,“ dodává odborník.

Hranaté drobnosti na závěr

Efektní hranu mnohdy není třeba hledat v místech, kde bude přímo na očích, výborně ji lze uplatnit i v dalších detailech! „Zářným příkladem je dveřní kování. Některé modely klik jsou i přes ostré rysy na dotek jemné a ergonomické, pohodlně padnou do ruky,“ říká Roman Ulich, designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování, a pokračuje: „Příkladem je klika ENTERO, kterou lze doplnit i o hranatou spodní rozetu se zámkem a zachovat tak jednotný styl dveřního kování.“ Atraktivní hranatý vzhled pak nabídne také klika MIMOLIMIT, která je unikátní svou konstrukcí, kdy je do základového materiálu – masivní mosazi – vsazena pro zjemnění rukojeť z pravého dřeva. Volit můžete mezi ořechem, dubem, jilmem, běleným dubem a exotickým teakem.

Dalšími interiérovými detaily, které mohou disponovat decentní hranou, a přitom atraktivním designem, jsou pak domovní vypínače a zásuvky. „V působivém hranatém rámečku se představuje například řada domovní elektroinstalace DECENTE, která na své čtyři milimetry tenké hranaté linie upoutá ještě více pozornosti mírným odsazením rámečku od stěny, což vyvolává netradiční 3D efekt,“ informuje Ing. Martina Obadalová, vedoucí marketingového oddělení společnosti OBZOR Zlín, českého výrobce domovní elektroinstalace. Rámečky DECENTE lze přitom volit hned z několika různých materiálů – skla, dřeva, plexiskla a kovu. Neméně působivou hranou potom zaujme i řada páčkových vypínačů VECTIS s jednolitým hliníkovým panelem v hranatém provedení Square, který se díky široké paletě povrchů snadno přizpůsobí jakémukoli stylu interiéru. Zahrnuje totiž nejen základní matnou bílou a černou barvu, ale panely lze lakovat odstíny NCS a RAL a nabízí také provedení zlatá patina a broušené varianty v odstínech titan, hliník, zlato, měď.

Moderní stavby i jejich interiéry působivému hranatému designu postupně podléhají… podlehnete mu také?

Fotogalerie
20190 20191 20192

Další články z rubriky

Sedm spotřebičů Miele získalo prestižní cenu za design iF Design Award 2024

Sedm spotřebičů Miele získalo prestižní cenu za design iF Design Award 2024

Limitovaná kolekce COLUMBIA HERITAGE přináší oblíbené modely bund z devadesátek

Limitovaná kolekce COLUMBIA HERITAGE přináší oblíbené modely bund z devadesátek

Co by si vaše kočka uvařila k večeři?

Co by si vaše kočka uvařila k večeři?

Lázně Mandarin Oriental, Prague představují rituál Oriental Qi inspirovaný tradiční čínskou medicínou

Lázně Mandarin Oriental, Prague představují rituál Oriental Qi inspirovaný tradiční čínskou medicínou

Oživení sklářské tradice pod taktovkou českých designerských ikon

Oživení sklářské tradice pod taktovkou českých designerských ikon