Magazín Elita

Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Spolupráce anti-food waste platformy Nesnězeno a řetězce PENNY pokořila hranici 100 tisíc prodaných balíčků. Společný projekt, který vloni fungoval již v 51 prodejnách, se vzhledem k velkému zájmu zákazníků v letos březnu ještě rozšířil na 200 prodejen po celé ČR. Ty nabízejí výhodné balíčky potravin s blížící se dobou spotřeby se slevou minimálně 50 %. Od začátku spolupráce zákazníci zachránili již okolo 300 tun potravin.

Obchodní řetězec PENNY se k platformě Nesnězeno připojil v dubnu loňského roku. Pilotní projekt, v němž nabízel na několika pražských prodejnách výhodné balíčky potravin, kterým brzy uplyne doporučená doba spotřeby, v říjnu 2023 rozšířil na 51 svých poboček. Díky silné poptávce od března tohoto roku nabízí balíčky již 200 prodejen, což je téměř polovina obchodů PENNY v České republice. Každý den se v ČR díky PENNY a Nesnězeno zachrání přibližně 3 tuny potravin, a tento objem neustále roste, stejně jako zájem zákazníků o službu.

Jednoduchá cesta k záchraně potravin
Spolupráce s platformou Nesnězeno využívá jednoduchý model. Zákazník si v aplikaci nebo na webu Nesnězeno vybere nejbližší prodejnu PENNY a objedná si předpřipravený balíček potravin, kterým se blíží doba spotřeby. Balíček si následně vyzvedne na prodejně a pomůže tak zachránit jídlo, které by za normálních okolností muselo být vyhozeno.

Za cenu 79 korun si mohou zákazníci zakoupit balíček obsahující ovoce, zeleninu, pečivo nebo chlazené zboží, u kterého se blíží datum spotřeby. Hodnota zboží v balíčku přitom činí minimálně 160 korun, takže zákazník získává slevu nejméně 50 procent. V balíčcích se nejčastěji objevuje pečivo ovoce a zelenina mléčné výrobky, a další čerstvé potraviny. Průměrná hmotnost jednoho balíčku je v závislosti na složení obvykle 2-3 kg.

„Celý tým z PENNY se s velkým nadšením pustil do boje za záchranu jídla, za což jsme jim, stejně jako uživatelům Nesnězeno, velmi vděční. Záchrana jídla se navíc pro zákazníky stala součástí každodenního nákupního rituálu: 75 % uživatelů nakupuje v obchodech PENNY a zároveň využívá Nesnězeno. Úspěch spolupráce navíc ukazuje, že záchrana jídla je velmi účinným nástrojem snižování nadbytků pro mezinárodní prodejce, jako je právě PENNY. I proto se od února chceme zaměřit také na menší obce a města a přinést platformu i na venkov,“ dodává Jakub Henni CEO Nesnězeno. „Lidé mají zájem zapojit se do snah o boj proti plýtvání potravinami. Na celostátní úrovni byly díky Munch a Nesnězeno zachráněny téměř tři miliony balíčků jídla. Naše partnerství s PENNY k tomuto číslu výrazně přispělo, a to jak v Maďarsku, tak v České republice. Doufáme, že brzy bude Nesnězeno dostupné i u dalších prodejců po celé zemi.” uzavírá Jakub Henni.

„Zákazníci mají o úsporná řešení velký zájem, proto jsme se spojili s Nesnězno. Spolupráce je výhodná pro obě strany. Zákazníci mohou nakoupit ještě výhodněji nad rámec aktuálních slev a my prodáme potraviny, které by jinak přišly nazmar,“ popisuje tiskový mluvčí PENNY Tomáš Kubík. „Ze zájmu zákazníků máme velkou radost, zejména pak z toho, že její využití není jen doménou velkých měst, ale je rovnoměrně rozdělené do všech částí republiky,“ doplňuje Kubík.

Motivace podpořit dobrou věc a v budoucnu další rozšíření spolupráce
Do projektu Nesnězeno a PENNY se zapojilo již 15 tisíc unikátních zákazníků, kteří společně zachránili okolo 300 tun potravin. Rostoucí zájem o balíčky navíc potvrzuje, že téma food-waste je pro Čechy stále aktuálnější. O úspěšnosti projektu svědčí i vysoký zájem o tyto balíčky za výhodnou cenu, kdy se jich prodá přes 95 % a ve většině prodejen poptávka dokonce překonává jejich nabídku. Zájem o balíčky Nesnězeno je rovnoměrný napříč sítí zapojených poboček.


Další články z rubriky

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění

Mindwell používá zdravotnický prostředek třídy I.

Mindwell používá zdravotnický prostředek třídy I.

Tipy, které vám pomohou vyladit jídelníček

Tipy, které vám pomohou vyladit jídelníček

60 % Čechů nad 50 let přiznává problémy se zažíváním

60 % Čechů nad 50 let přiznává problémy se zažíváním

Dostupnost nových léků se zlepšuje. Mnozí pacienti se k nim ale nedostanou

Dostupnost nových léků se zlepšuje. Mnozí pacienti se k nim ale nedostanou