Magazín Elita

Nová série pořadu LVICE je zpět! Handicapované ženy překonávají vlastní limity

Nová série pořadu LVICE je zpět! Handicapované ženy překonávají vlastní limity

Pátý ročník unikátní reality show Lvice je tu. Série dokumentuje šest handicapovaných žen, které plní nejrůznější výzvy testující jejich psychickou i fyzickou stránku. Účastnice dokazují, že život s handicapem se dá žít naplno. Projekt neziskové organizace Cesta za snem a Generali České pojišťovny se letos detailněji zaměřil na cévní mozkovou příhodu, kterou prodělaly tři letošní účastnice. I proto projekt prostřednictvím veřejné sbírky pomáhá malé Elence, která ve třech letech mozkovou mrtvici prodělala. První díly můžete sledovat na Youtubovém kanálu a sociálních sítích Cesty za snem. Další díly budou ke shlédnutí 7. a 14. července. 

Více informací o projektu najdete ZDE.

Není pomoc jako pomoc

Během výzev, které účastnice plní, překonávají vlastní limity. Současně hledají rovnováhu mezi soběstačností, schopností spolupracovat a žádostí o pomoc. Na účast v minulém ročníku vzpomíná i Eliška Nováková: „Díky Lvicím jsem si vyzkoušela, jaké je ocitnout se v situacích, které člověku nejsou úplně komfortní. Zároveň jsem si zkusila, co všechno jsem schopna dokázat i navzdory svému handicapu.“ Většinová společnost mnohdy pomoc nabízí, ale nevhodnou formou. Lvice se tyto dva světy snaží sladit, a proto se již podruhé do projektu zapojí i dvě ženy, zaměstnankyně Generali České pojišťovny, které samy handicap nemají.

Mozková mrtvice zasahuje i děti

V tomto roce projekt přichází s novinkou v podobě osvěty zaměřené na jeden konkrétní handicap. „S každým ročníkem Lvic chceme někomu pomoci. Letos podpoříme rodinu šestileté Elenky, která se vypořádává s následky cévní mozkové příhody,“ uvádí Heřman Volf z neziskové organizace Cesta za snem a dodává: „Cévní mozková příhoda může postihnout lidi v jakémkoliv věku. Prevence a včasné rozpoznání probíhající mrtvice mají zásadní vliv na postiženého člověka a mohou výrazně ovlivnit kvalitu jeho dalšího života.“ Své o tom ví také tři z letošních účastnic, které stejně jako Elenka prodělaly cévní mozkovou příhodu v dětství. „V tomto ročníku se zaměřujeme nejen na život s handicapem, ale také rozšiřujeme povědomí o vážném zdravotním stavu, který může potkat kohokoli z nás,“ dodává Heřman Volf. Na podporu Elenky lze přispět na sbírkový účet 111048111/2010, VS 2024.

Handicap nemusí být překážkou

Již pátým rokem je generálním partnerem projektu Generali Česká pojišťovna. „Podstatou toho, co děláme je kromě jiného ochrana života a zdraví našich klientů. I proto podporujeme aktivity pomáhající lidem se zdravotním znevýhodněním. Jsem ráda, že jsme opět součástí projektu Lvice, který inspiruje a ukazuje, že handicap nemusí být překážkou, když k němu přistoupíme správně a citlivě. Lvice nás učí komunikovat, vzájemně si pomáhat a vytvářet inkluzivní svět pro lidi z různými potřebami,” uvádí Monika Majerčíková, manažerka CSR z Generali České pojišťovny.

Přehled letošních účastnic:

Anna H. (24 let)

Anna v 11 letech prodělala mozkovou mrtvici. Do péče zdravotníků se dostala po zhruba 26 hodinách od prvních příznaků. Po traumatickém zážitku byla hospitalizovaná na dětské psychiatrické léčebně. Dodnes u ní přetrvává třes v pravé ruce a nepravidelná chůze. Vyučila se pracovnicí v sociálních službách a splnila si tak sen pomáhat druhým.

Štěpánka R. (20 let)

Štěpánka prodělala ve 4 letech mozkovou mrtvici. Ve školce se sesula k zemi a měla povislý koutek. Zásluhou poctivé rehabilitace, v níž pokračuje dodnes, se u ní mnohé zlepšilo, stále má ale nefunkční pravou ruku, napadá na nohu a bojuje s krátkodobou pamětí. Naučila se psát levou rukou, a kromě školy se nyní věnuje také brigádě v dětském domově pro handicapované.

Kateřina J. (30 let)

Kateřina v 15 letech nastoupila na onkologickou léčbu kvůli nálezu osteosarkomu v koleni. I přes chemoterapii musela podstoupit amputaci levé nohy a následně absolvovat další rok léčby. Na podzim roku 2022 si zlomila pahýl a usedla dočasně vozík. Má vystudovaný oděvní design a ráda jezdí na koních a kreslí.

Kristýna M. (18 let)

Kristýna je po úrazu, kdy špatně dopadla z vlastní výšky po skoku za frisbee. Měla posunuté dva bederní obratle a ochrnula od pasu dolů. Nyní se pohybuje pomocí vozíku, věří ale, že se jednoho dne zase postaví na vlastní nohy. Studuje zdravotnickou školu a má v plánu stát se diplomovanou všeobecnou sestrou, nutričním terapeutem nebo ergoterapeutem.

Nicole H. (23 let)

Nicole teprve v 9 měsících prodělala mozkovou mrtvici a ochrnula na celou pravou stranu od obličeje dolů. Díky cvičení a rehabilitacím se její stav výrazně zlepšil. Do svých 21 let dokonce reprezentovala plavecký klub. Dnes trénuje handicapované děti.

Xenie J. (27 let)

Xenie je od narození těžce slabozraká. Ve svém životě se musela vyrovnat nejen se zrakovým postižením, ale také s duševním onemocněním. Stala se ambasadorkou duševního zdraví pro iniciativu Na rovinu a věří, že sdílením svého příběhu přispěje ke snížení stigmatizace lidí se zrakovým či duševním handicapem.

Zdroj: AMI Communications


Další články z rubriky

Drama Vlny si rozhodně zaslouží vaši pozornost

Drama Vlny si rozhodně zaslouží vaši pozornost

Marika Gombitová po 24 letech přichází s novou skladbou, mixovala se v Abbey Road

Marika Gombitová po 24 letech přichází s novou skladbou, mixovala se v Abbey Road

Kosení lúk v Šanově nás navrací ke kořenům!

Kosení lúk v Šanově nás navrací ke kořenům!

Rozšířit povědomí o poruchách autistického spektra je důležité, shodla se Michaela Dolinová s Annou Julií Slováčkovou

Rozšířit povědomí o poruchách autistického spektra je důležité, shodla se Michaela Dolinová s Annou Julií Slováčkovou

Zpěvačce Heleně Vondráčkové, která letos slaví 60 let na scéně, je dnes 77 let

Zpěvačce Heleně Vondráčkové, která letos slaví 60 let na scéně, je dnes 77 let