Magazín Elita

Výstava „Helena - 60 let na scéně“ v Tančícím domě představuje unikátní show

Výstava „Helena -  60 let na scéně“ v Tančícím domě představuje unikátní show

I když jsem přibližně věděl, co asi obsahuje výstava "Helena - 60 let na scéně", to, co jsem v Tančícím domě viděl, předčilo veškerá moje očekávání. Roky sleduji úctyhodnou kariéru Heleny Vondráčkové, ale co nabízí tahle expozice, tak to je něco! Je tu nejen neskutečné množství fotografií a plakátů, ale také vystaveny obaly desek či zpěvaččiny ceny, které získala ať už doma nebo ve světě.

Jako první česká zpěvačka povýšila statické zpívání u mikrofonu na skutečně hodnotnou podívanou, kdy moderuje, tancuje, stepuje a ovládá hru na několik hudebních nástrojů. Dokladem toho je nespočet unikátních fotografií ze zpěvaččiných začátků, fotografie s rodiči, se světovými osobnosti nebo obrazové záznamy od její první pěvecké soutěže Hledáme nové zpěváky (z roku 1964) až po současnost.

Návštěvníci mohou vidět i Heleniny slavíky, anděly nebo zlaté, platinové či diamantové desky, snímky či videa z koncertů nejen z Německa nebo Polska, ale také z Japonska, Ameriky, Kanady či Austrálie. Nechybějí ani nejrůznější předměty či různé suvenýry, které zpěvačka přivezla ze zahraničí, ale také názory kolegů či osobností nejen z hudební branže.

Karel Gott: „Sledoval jsem ji od počátků, jak se systematicky vypracovávala k úspěchům, uměla si dobře vybrat repertoár, chodila na hodiny zpěvu a věděla, jak se v branži orientovat. Byla reprezentativní typ i pro mezinárodní scénu a svým věrohodným a přirozeným způsobem si získala své posluchače u nás i ve světě. Protože věděla, že vystoupení musí být také zábavné, nejen pěvecky dobře odvedené. Uměla bavit, uměla světové jazyky, prostě dáma.“

Jiřina Fikejzová: „Z půvabného děvčete od Červené řeky se stala, jak šel čas, krásná hvězda-stálice v plném lesku, dokonalá profesionálka v ryzím slova smyslu. My, kdo ji známe i v soukromí, víme, že i tak v ní zůstala ta milá, lehce zranitelná, ale taky pěkně tvrdohlavá, cílevědomá holka ze Statiňan. Když se tak zamýšlím nad Heleninou osudovou dráhou, umělecky veleúspěšnou, napadá mě španělské přísloví: Vezmi si, co chceš, a zaplať za to řekl Pán Bůh.“

 Milan Lasica:„Moje nejvýznamnější pracovní setkání s Heleno se událo na bratislavské Nové scéně, kde jsem ji režíroval v titulní úloze klasického muzikálu Hello Dolly! Kromě toho, že byla půvabná, dobře hrála a výjimečně zpívala, projevila se během celého zkušebního období jako na slovo vzatá profesionálka. Vždy dokonale připravená umělkyně, která se sice dokáže vznášet v oblacích hudby, ale přitom pevně stojí na vlastních nohou (a ty teda stojí za pohled).“

Bombou pak jsou zpěvaččiny šperky i kostýmy, které slavily úspěch i v zahraničí. Návštěvníci se mohou obdivovat třeba nádherný kostým, s nímž slavila s písní Ostrovy pokladů na festivalech v Tokiu a v Brašově. Nechybí ani svatební šaty princezny v pohádce Šíleně smutná princezna či kostým ze sopotského festivalu, kde v roce 1977 vyhrála s písní Malovaný džbánku hlavní cenu – Grand Prix.

I díky efektním, a přitom elegantním kostýmům (ať už je vytvořily kostýmní návrhářky Marie Marková, Dagmar Březinová nebo Táňa Kovaříková) patřila a patří k nejlépe oblečeným zpěvačkám. Jsou jich tu desítky včetně doplňků, bot či kozaček, což jen potvrzuje fakt, že měla vždycky vytříbený vkus. I o tom je v Tančícím domě celá Helenina výstava...!

Robert Rohál

Foto Robert Rohál

Fotogalerie
20289 20290 20291 20292 20293 20294

Další články z rubriky

Divadlo MANA připravuje hru Lajf a interaktivní inscenaci Bůh

Divadlo MANA připravuje hru Lajf a interaktivní inscenaci Bůh

Válečná fotografka Kate Winslet byla nezastavitelnou silou

Válečná fotografka Kate Winslet byla nezastavitelnou silou

Robert Rohál a jeho fotografie v Městském divadle Zlín

Robert Rohál a jeho fotografie v Městském divadle Zlín

Kristkův Let ptačí královny odhalen ve filmové noci

Kristkův Let ptačí královny odhalen ve filmové noci

Amerikánka je příběh holky, kterou nedostali

Amerikánka je příběh holky, kterou nedostali