Magazín Elita

Evropa se otepluje, horkům lze však efektivně čelit izolací domu, a ještě ušetřit na energiích

Evropa se otepluje, horkům lze však efektivně čelit izolací domu, a ještě ušetřit na energiích

I letos v létě se teploty šplhají do dříve nepředstavitelných výšek a vlny veder nás zasahují stále častěji. Podle údajů meteorologů se evropský kontinent dokonce otepluje přibližně dvakrát rychleji, než je celosvětový průměr. Ve snaze uniknout horku přepínáme klimatizaci na nejvyšší stupeň. To však spotřebovává energii, a ta stojí peníze, a navíc zatěžuje planetu zvýšením emisí CO2. Přitom zabezpečit dům před horkem je podle oborníků jednoduché, a kromě toho stejná technologie v zimě naopak teplo uvnitř udrží. Nepříliš nákladná úprava zvyšuje hodnotu nemovitostí.

Studie ukazují, že nejvíce ohroženi jsou obyvatelé měst. Soustředěné obyvatelstvo na jednom místě v kombinaci s rozpálenými střechami a asfaltovými silnicemi, zvyšují teploty mnohem rychleji než ve venkovských oblastech. Zvýšené riziko na mnoha místech v EU se ukazuje už od června, kdy ukazatelé na teploměrech přesahovaly až 40 stupňů Celsia. V Česku přibyla též extrémní vedra, kdy se teplota ve stínu vyšplhala nad 30 °C. Oproti době například před padesáti lety je horkých dní u nás dokonce čtyřnásobek.

Efektivní izolace přitom dokáže nejen ochladit budovy a nemovitosti, ale ušetří energie. Díky tomu snižují emise a přispívají k ochraně globálního klimatu. Kvalitní izolace je jedním z nejúčinnějších a nejudržitelnějších způsobů, jak vyzrát na nepříjemné horko v budovách.

„Kvalitně provedená a dostatečně dimenzovaná tepelná izolace domu výrazně pomůže dosáhnout tepelného komfortu v domě i během vln veder. V kombinaci s dalšími opatřeními jako je zastínění oken může být teplota v místnosti až o 6 stupňů nižší než v domě bez izolace,“ popisuje Martin Trešl, český jednatel společnosti Austrotherm CZ, která je předním evropským výrobcem kvalitní izolace.

Izolovat lze podle potřeby obvodové zdi, střechu, oblast soklu či podlahy. S tím vám poradí odborník. Nejčastěji se řeší vnější obvodové stěny. Jejich izolací můžeme ochránit konstrukci domu před mrazem i nadměrným letním teplem. Pozor, kvalitní zateplení omezí rovněž riziko kondenzace vlhkosti a vzniku plísní a má benefit z hlediska příznivého a zdravého mikroklimatu v domě. Výhodou je, že zateplení domu nepředstavuje dlouhodobý proces. Je ho možné kvalitně zvládnout již v řádu několika málo týdnů. Cena kompletního zateplení se odvíjí od použitých materiálů a pohybuje se od 1000 do 2000 Kč/m2.

Pokud hledáte řešení pro izolaci podlahy, fasády a střechy, neměly by podle odborníků vaší pozornosti uniknout tepelněizolační desky nové generace z expandovaného šedého polystyrenu EPS NEO, které mají díky svému unikátnímu složení až o 20% lepší tepelněizolační vlastnosti než běžný polystyren bílý a lze tedy použít menší tloušťku izolace při zachování stejného účinku. „Snížením tloušťky obvodové izolace, což materiál EPS NEO umožňuje, se při jeho použití vyhneme nutnosti předsazených či příliš hluboko zasazených oken, a navíc se ušetří na pomocných materiálech jako jsou kratší kotevní prvky, užší klempířské prvky apod,“ popisuje Trešl.

A kolik vlastně ušetříme na energiích, když zateplíme celý dům? Cech zateplování budov vyčíslil příklady úspor při zateplení rodinného domu za běžných klimatických a uživatelských podmínek. V závislosti na období, ve kterém byl dům postaven a typických materiálech používaných v těchto obdobích se dá snížit spotřeba tepla na vytápění o 15 až 46 % podle typu budovy.

Více informací zde: www.czb.cz/priklady-uspor-pri-zatepleni-rodinneho-domu


Další články z rubriky

Kuchyň stříbrem oděná má své kouzlo

Kuchyň stříbrem oděná má své kouzlo

Radiátor inspirovaný přírodou získal ocenění Red Dot!

Radiátor inspirovaný přírodou získal ocenění Red Dot!

Moravia Comfort přináší matrace pro ničím nerušený spánek

Moravia Comfort přináší matrace pro ničím nerušený spánek

Chladnička je skvělý přítel v letním horku

Chladnička je skvělý přítel v letním horku

Prestižní pražské starožitnictví Antique Cinolter členem CINOA

Prestižní pražské starožitnictví Antique Cinolter členem CINOA