Magazín Elita

Co s ojetými pneumatikami? Vyrobte z nich venkovní posezení!

Co s ojetými pneumatikami? Vyrobte z nich venkovní posezení!

Nashromáždily se vám v garáži vyřazené pneumatiky? Najděte pro ně nové netradiční využití a proměňte je v moderní taburet, který skvěle poslouží k sezení nebo jako odkládací stolek a zpříjemní vám odpočinek či posezení s přáteli na zahradě. Elegantní vzhled mu pak dodají křídové spreje Primalex.

Když pneumatika dojezdí

Většina z nás by je asi odevzdala do sběrného dvora. Staré pneumatiky se ale dají ještě zužitkovat. Otvory stačí vyplnit, kolo omotat provázkem a praktický puf je na světě! Na výrobu jednoho kusu budete potřebovat pneumatiku, 2 kulaté MDF desky a jutové lano (šířka 1–1,5 cm) dle velikosti pneumatiky, tavnou pistoli, nůž, ochranné rukavice, krycí pásku a Primalex barvu ve spreji.

Volba správné velikosti

Plánujete-li taburet používat primárně na sezení, doporučujeme zvolit pneumatiku co nejmenšího průměru a největší šířky. V případě, že ho využijete také místo odkládacího stolku či na servírování pokrmů, oceníte i větší průměr. V každém případě povrch pneumatiky omyjte od prachu, mazu a všech nečistot. Po jejím vnitřním obvodu naneste pomocí tavné pistole lepidlo a do otvoru zasaďte MDF desku. Stejným způsobem otvor zakryjte i z druhé strany. Kulaté desky jsou k dostání o různých průměrech, nebo si je můžete nechat na míru vyříznout v obchodě či dílně pro kutily.

Hlavně se nezamotat

Následně je potřeba pneumatiku ze všech stran omotat jutovým provazem. Začněte uprostřed desky, kam tavnou pistolí přilepte jeden konec lana. Postupně ho stáčejte dokola a současně lepidlem připevňujte k desce. Mezi jednotlivými vrstvami provazu nesmějí vzniknout mezery. Až budete mít zakrytou celou plochu desky, pokračujte po bocích pneumatiky až na druhou stranu, kde plynule obtočte i druhou z desek. Motání zakončete opět v jejím středu a konec lana dle potřeby zkraťte.

NÁŠ TIP: Chcete-li si ušetřit práci a netrváte na tom, aby byl puf oboustranný, můžete pneumatiku deskou zakrýt jen z jedné strany a spodní část nechat dutou. V tom případě lano zakončete už na boční straně.

Puf rozjasněte barvou

Jednolitý vzhled taburetu oživte barvou. Pomocí krycí pásky ho rozdělte vodorovně na dvě poloviny – první můžete nechat v přírodní barvě lana, druhou nastříkat Primalex křídovým sprejem (například v šedofialovém odstínu). Sprej před použitím protřepejte, dokud nebude slyšet volný pohyb kuličky v nádobě. Barvu nanášejte rovnoměrně ze vzdálenosti 20–30 cm v ucelených pásech a tenké vrstvě. Další vrstvu pak aplikujte kolmo na předchozí směr nástřiku. Nechte zaschnout přibližně 5–10 minut, pak sloupněte krycí pásku.

NÁŠ TIP: Na ozdobení taburetu můžete použít i více barev a vytvořit vzor dle vlastní fantazie. Primalex dekorativní barvy ve spreji s křídovým efektem jsou dostupné ve 14 elegantních matných vintage odstínech. Navíc výborně přilnou na různé druhy povrchů, snadno se aplikují a rychle schnou. Jsou vhodné do interiéru i exteriéru a vytvářejí povrch odolný vůči mechanickému poškození i vnějším povětrnostním vlivům.

Uspořádejte garden party

Své nové venkovní posezení z pneumatik nezapomeňte při nejbližší příležitosti otestovat. Překvapte své blízké například snídaní na čerstvém vzduchu nebo odpoledním piknikem s deskovými hrami. Tento vlastnoručně vyrobený taburet ale najde své uplatnění také jako doplněk do interiéru.

Fotogalerie
20396 20397 20398 20399 20400 20401 20402

Další články z rubriky

Kuchyň stříbrem oděná má své kouzlo

Kuchyň stříbrem oděná má své kouzlo

Radiátor inspirovaný přírodou získal ocenění Red Dot!

Radiátor inspirovaný přírodou získal ocenění Red Dot!

Moravia Comfort přináší matrace pro ničím nerušený spánek

Moravia Comfort přináší matrace pro ničím nerušený spánek

Chladnička je skvělý přítel v letním horku

Chladnička je skvělý přítel v letním horku

Prestižní pražské starožitnictví Antique Cinolter členem CINOA

Prestižní pražské starožitnictví Antique Cinolter členem CINOA