Magazín Elita

Svět touhy a iluzí. Fotograf Vlastimil Kula připravuje retrospektivní výstavu Komponenty intimity

Svět touhy a iluzí. Fotograf Vlastimil Kula připravuje retrospektivní výstavu Komponenty intimity

Svět, který podněcuje touhu a iluzi, svět, ve kterém je možné snad úplně vše... takový zážitek čeká na návštěvníky retrospektivní výstavy Komponenty intimity známého českého fotografa Vlastimila Kuly, která proběhne od 3. do 30. září v pražské galerii Prádelna v areálu Fakultní nemocnice Karlovo náměstí. Pod kurátorskou taktovkou Filipa Kazdy výstava představí nejen velkoformátové snímky z více než půlstoletí tvorby tohoto vedle Jana Saudka jediného ze dvou českých fotografů, kterým významné nakladatelství Taschen vydalo samostatnou monografii. Syrový prostor Prádelny navíc obsadí také řada důmyslných steampunkových výtvarných objektů, které fotograf pro vznik svých především erotických snímků využívá v ateliéru v příhraniční obci Podílná na Chebsku, například metač listí, vodopád, parter ulice s výlohovou mříží hokynářského krámu, kachlíkovou lázeňskou vanu a další. Vznik a provoz výstavy, kterou pořádá Barbora Kulová, fotografka, modelka většiny Kulových fotografií a manželka Vlastimila Kuly, je nyní možné podpořit díky crowdfundingové kampani na Hithit.

„V období po sedmdesátce najednou přicházejí mementa… a úvahy o cílové rovince. Najednou vyvstane trampský imperativ úklidu tábořiště a přípravy hranice dřeva pro nástupce. Především jde o úklid v duši, o její plody, které jsou natolik hodnotné, aby se staly onou vítanou hraničkou suchého paliva pro newcomers. Proto jsem se na popud kurátora rozhodl uspořádat souhrnnou výstavu, která bude reflektovat více než půlstoletí mé posedlosti fotografií,” vysvětluje na úvod Vlastimil Kula.

„Návštěvníky chceme konfrontovat se světem, který podněcuje touhu a iluzi, světem, ve kterém je možné snad úplně vše,” říká ke koncepci výstavy Filip Kazda, výtvarník, kurátor Kampusu Hybernská a například autor původní rekonstrukce kavárny NoD Roxy. Nápad uspořádat originální výstavu se zrodil ve chvíli, kdy Kazda poprvé navštívil Kulův ateliér v příhraniční obci Podílná na Chebsku. „Místo, v němž se mísí horor s filmy Karla Zemana, je jedna velká zámečnická dílna. Kula zde neustále něco vymýšlí, bez ustání řeže, vrtá a svařuje. Každá fotka má za sebou tisíce hodin příprav,” líčí Kazda, který na lesní zahradě natrefil na rekvizity Kulova svérázného studia. V zapomnění tu stál třeba metač listí – starý třífázový motor z kravína, který pohání zrezlé lopatky železného propeleru, s jehož pomocí na modelky létá uschlé listí. Opodál, mezi nálety divoké křídlatky ležel „umělý vodopád”, laminátová skála, na níž ze zrezlé příruby dopadají v době focení proudy vody. Za uschlou, mechem porostlou, třešní visí z větví jasanu liánová houpačka. „Podobných míst je zde mnoho, včetně koupelny, v níž umělec na betonové podlaze pěstuje brčálově zelený lišejník, jež pomalu stoupá k měděné industriální sprše,” líčí Kazda.

„Uvědomil jsem si, že známý fotograf je velmi kvalitní  výtvarník a rozhodl jsem se do pražské galerie část jeho životního díla přemístit,” vysvětluje Kazda. „Kulovy ´plastiky´ mají zvláštní kouzlo, jsou něčím, co svět dosud neviděl. Je v nich zakomponován nekonečný čas strávený jejich výrobou. Vzhledem k tomu, že bývají často užívány jen k focení několika motivů, zdánlivě postrádají i smysl. Doba strávená v jejich okolí přináší mrazivé pocity úvah o smyslu existence, pomíjivosti a poesii,” doplňuje Kazda.

Fotograf Vlastimil Kula nestojí na místě, ale stále překračuje hranice všednosti a provokuje pravdivostí. Během svého života se věnoval portrétu, zátiší, krajině, dokumentu i reklamě, aby nakonec skončil u erotické fotografie. „To, co Kula fotí, zcela pohlcuje jeho osobnost. Podřizuje a věnuje tomu celé své bytí. To z něj činí originálního umělce, který neváhá přetvořit sobě i své rodině životní prostor tak, aby se stal součástí dějství jeho poslání. Vytváří kulisy, ve kterých žije a pracuje. Je konstruktérem, inženýrem a vynálezcem komponentů světelných příběhů. Právě tato jeho poloha je základním prvkem pro budování výstavy. Chceme se v ní, vedle vystavených fotografií, zaměřit na objekty, předměty a kulisy, které fotograf vytváří a které jsou součástí jeho světa,” uzavírá Kazda.

Protože manželé Kulovi do výstavy investují své úspory, které jsou omezené, rozhodli se pořadatelé oslovit veřejnost, aby se prostřednictvím crowdfundingu stali součástí příběhu této originální výstavy. Odměny kampaně, která již běží a zaujala veřejnost, zahrnují vstupenky na Vlastimilem Kulou komentovanou prohlídku výstavy, pozvánky na vernisáž, ale i interaktivní setkání s fotografem, který zájemcům ve svém steampunkovém portrétním studiu přímo v Prádelně vyfotí portrét. Nebudou chybět ani originální fotografie podepsané Vlastimilem Kulou. V omezeném počtu bude možné zúčastnit se i fotografického workshopu přímo u umělce doma v Podílné. Vybrané prostředky budou především použity na realizaci výstavy.

Vlastimil Kula: Komponenty intimity

3. - 30. září 2024

Prádelna v areálu FN Karlovo náměstí

Faustův dům, Karlovo náměstí 40, 128 00 Praha 2

Otevřeno: úterý - neděle, 12-20 hodin

Výstavu pořádá Barbora Kulová, fotografka, modelka většiny Kulových fotografií a manželka Vlastimila Kuly.

Více informací na www.vlastimilkula.com.

Fotogalerie
20474 20475 20476 20477

Další články z rubriky

Pátrání po Josefu Kotrbovi pokračuje. Jeho obrazy vystaví současně galerie Arthouse Hejtmánek a Muzeum Českého krasu

Pátrání po Josefu Kotrbovi pokračuje. Jeho obrazy vystaví současně galerie Arthouse Hejtmánek a Muzeum Českého krasu

BAMBI: příběh života z lesů

BAMBI: příběh života z lesů

Začal se natáčet rodinný film Cukrkandl, v hlavní roli s Terezou Ramba

Začal se natáčet rodinný film Cukrkandl, v hlavní roli s Terezou Ramba

Činoherní klub oslaví 60. sezónu hned čtyřmi premiérami,  první se představí kultovní Gogolovi HRÁČI

Činoherní klub oslaví 60. sezónu hned čtyřmi premiérami, první se představí kultovní Gogolovi HRÁČI

Cestovatel a fotograf Jan Hvízdal vystavuje v Palladiu

Cestovatel a fotograf Jan Hvízdal vystavuje v Palladiu