Magazín Elita

Mylord a Mylord Premium, ušlechtilé ryby na vašem talíři

Mylord a Mylord Premium, ušlechtilé ryby na vašem talíři

Kde koupit kvalitní mořskou rybu? Zaplujte do nejbližšího obchodu a ulovte některou z ryb značky Mylord či Mylord Premium. Pocházejí z udržitelného rybolovu a splňují certifikaci MCS a ASC. Šokové zmražení probíhá buď přímo na moři, nebo bezprostředně na pevnině. Díky tomu si rybí maso zachová pevnou strukturu, chuť a vysoký obsah živin.

Mořské ryby jsou důležitou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku a ty mražené nevyjímaje. Moderní technologie dnes umožňují ryby zpracovat velmi šetrným způsobem, který nenaruší texturu a nedochází ke znehodnocení důležitých výživných látek. Spotřebitelé si často ani neuvědomují, že většina chlazených ryb prodávaných v obchodech jsou v podstatě již rozmražené ryby. „Čerstvě ulovená ryba vydrží v dobrém stavu pouze pár dnů. Obecně platí, že ryby a mořské plody se kazí rychleji než drůbeží nebo vepřové maso. Je tedy velmi časově i finančně náročné k nám do střední Evropy dopravit skutečně čerstvou rybu,“ vysvětluje Martin Prokop, jednatel značky Mylord a Mylord Premium, a doplňuje: „Mražením se navíc zničí nežádoucí mikroorganismy, které se mohou přirozeně vyskytovat v těle volně žijících mořských ryb.“

Značka Mylord Premium reprezentuje ryby, které jsou zmraženy přímo na lodi. Ihned po vylovení dojde k jejich vyfiletování a šokovému zmražení. Maso tak zůstane šťavnaté, chutné a pevné. Ryby značky Mylord , jako například divoký losos známý také jako keta či gorbuša, jsou loveny pouze v určitém období nebo jsou chovány udržitelným způsobem na farmách.

Od tresky po krevety

Nejžádanější produkty značky Mylord a Mylord Premium jsou treska, losos, tuňák a krevety. V poslední době ale zákazníci přicházejí na chuť také mořské štice, která se v loňském roce stala druhou nejprodávanější rybou značky Mylord Premium.

  • Aljašská treska pochází z chladných vod severního Tichého oceánu a její lov podléhá přísným kvótám. Je to dietní ryba s vysokým podílem bílkovin a nenasycených kyselin. Maso zůstává po uvaření krásně šťavnaté. Aljašská treska přináší ze všech treskovitých ryb nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou.
  • Filety a porce z divokého lososa patří k nejoblíbenějším rybám vůbec. Lov probíhá u pobřeží Kamčatky a Aljašky a maso je bohaté na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamín D, a to především díky přirozené stravě, kterou ryba najde v oceánech a mořích.
  • Losos obecný se dováží od prověřených producentů z Chile a Norska, kteří chovají lososy v souladu s výživovými standardy. Ryba je ihned po vylovení šokově zmražena do bloků, které pak Mylord porcuje ve svém výrobním závodě v Mikulově.
  • Divoké krevety se loví na volném moři u pobřeží Argentiny. Díky krunýři jsou vhodné na gril, maso se nepřipálí a neztratí svou šťavnatost.
  • Steaky z tuňáka žlutoploutvého jsou skutečnou lahůdkou. Ryba se loví ručně na udice a steaky jsou krájeny z loins, což je nekvalitnější část ryby. Lze je konzumovat i za syrova například v podobě tataráku.
  • Mořská štika argentinská pochází z jižní části Atlantického oceánu a lokální rybáři ji ihned po ulovení zpracují a zamrazí na lodi. Má chutné a pevné maso a je skvělá na grilu i pečená.

Produkty značky Mylord a Mylord Premium jsou k dostání v běžné síti obchodních řetězců a také u vybraných online supermarketů za ceny, které jsou dostupné široké veřejnosti.

Jak zacházet s mraženými rybami

Každá kvalitní surovina se může znehodnotit nesprávným zacházením, a to platí i v případě mražených ryb. Přitom stačí dodržet tyto jednouché rady:

  • Pozvolné rozmražení – tedy žádná mikrovlnná trouba, horká voda apod. Ideální je nechat rybu povolit přes noc v lednici. Stačí jí ale i pár hodin při pokojové teplotě, případně se může vložit v igelitovém obalu do vlažné vody.
  • Filé z aljašské tresky Mylord Premium se nemusí rozmrazovat vůbec. Může se rovnou z obalu položit na pánev s trochou olivového oleje a citronu a po chvilce se výborně propeče. Stejně lze zacházet i s krevetami.
  • Rozmražená ryba se již znovu nemrazí! Tento opakovaný proces výrazně zhoršuje kvalitu a chuť ryby.

Rodinná firma s více než 30letou tradicí

Společnost Euro Frigo Praha spol. s r. o. založil Ing. Vladimír Prokop v roce 1991. Do chodu rodinné firmy se postupně zapojili i jeho dva synové Michal a Martin. Společnost se dnes řadí mezi nejvýznamnější dodavatele mražených ryb a mořských plodů, které pod značkou Mylord a Mylord Premium distribuuje do většiny obchodních řetězců, maloobchodu i gastronomických provozů. Majitelé si zakládají na tom, že zákazníkům nabízejí ryby a rybí výrobky té nejvyšší kvality – tedy především zmražené přímo na moři. U svých dodavatelů sledují dodržování standardů udržitelného rybolovu a všechny produkty značky Mylord a Mylord Premium mají certifikaci MSC a ASC. Ve skupině pracuje 52 zaměstnanců. Zpracování a balení probíhá ve výrobním závodě v Mikulově, odkud se pak ryby rozvážejí po celé České republice, dále na Slovensko a do Maďarska.


Další články z rubriky

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Levandulové údolí