Děti milují palačinky, dospělí milují palačinky, tak co takhle vyzkoušet palačinkový dort? Základem dortu jsou samo sebou palačinky, které doplňuje Jahodový džem Vališ vyrobený z jahod v BIO kvalitě, které rostou v sadech sv. Prokopa v Týně nad Vltavou, a zakapaný je mléčným karamelem Danka, který je vyrobený z kravského mléka a řepkového cukru bez jakýchkoliv konzervantů a přídatných látek. Obě potraviny jsou nositeli ocenění Regionální potravina.
Suroviny:
- 2 hrnky mléka
- 1 sklenička Jahodového džemu Vališ
- 5 lžic Mléčného karamelu Danka
- 4 hrnky hladké mouky
- 4 lžíce cukru krupice
- 4 celá vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g přepuštěného másla
- 250 g plnotučného tvarohu
- 125 ml smetany ke šlehání
- 2–3 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- 200 g jahod
Postup:
- Rozšleháme vejce, cukr a hrnek mléka. Do směsi přisypeme mouku a promícháme. Postupně přidáváme zbytek mléka, ovšem těsto by nemělo být příliš tekuté.
- Přidáme jedlou sodu a prášek do pečiva a vyšleháme do hladkého těsta.
- Na přepuštěném másle smažíme palačinky z obou stran dozlatova.
- Vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem a vmícháme do tvarohu.
- Dort na sebe vrstvíme tak, že vychladlé palačinky potíráme střídavě tvarohovou směsí, mléčným karamelem a jahodovým džemem.
- Poslední palačinku potřeme tvarohovou směsí a zdobíme čerstvými jahodami. Necháme hodinu vychladnout v lednici.
Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina