Magazín Elita

Švédský soubor Kompani Giraff zkouší na Jatkách78 představení spojující nový cirkus, magii a hudbu Beirut

Švédský soubor Kompani Giraff zkouší na Jatkách78 představení spojující nový cirkus, magii a hudbu Beirut

Přední švédský soubor Kompani Giraff začal v pražském divadle Jatka78 závěrečnou část zkoušek svého nejnovějšího představení A Study of Losses, které velmi hravě propojí nový cirkus, současnou magii a manipulaci s objekty s původní hudbou indie-folkové kapely Beirut. Světová premiéra inscenace volně inspirované knihou německé autorky Judith Schalansky Verzeichnis einiger Verluste (Seznam několika ztrát) zde proběhne 10. září a zahájí tím desátou sezónu tohoto prostoru v Holešovické tržnici zaměřeného na nový cirkus, tanec, neverbální a alternativní divadlo. Inscenace v režii Viktorie Dalborg je založena na magické představě, že vše, co se v průběhu dějin na Zemi ztratilo a zmizelo, si našlo cestu na Měsíc. Mezi nimi i čtyři herci, akrobati a řada každodenních předmětů. Zach Condon, zakladatel a frontman kapely Beirut, pro inscenaci složil osmnáct písní, které v září 2024 vyjdou pod stejným názvem jako samostatné album – dle slov tohoto hudebníka – „nejrozsáhlejší, které kdy udělal.” Inscenaci A Study of Losses mohou diváci vidět na Jatkách78 do 14. září. Vstupenky jsou v prodeji na www.jatka78.cz.

Jatka78 po hostování Kompani Giraff nabídnou do ledna řadu dalších premiér nových i stávajících rezidentních umělců. Mladý soubor Manus Art Collective v představení Tepy čar s premiérou 17. září propojí tanec s živou hudbou zpěvačky a producentky Never Sol a živou kresbou výtvarníka Lukáše Musy Musila28. září Studio Jantar s mladou generací herců (Prokop Zach, Ondřej Stupka, Maximilián Dolanský, Matěj Havelka a další) představí poprvé na Jatkách78 v inscenaci Ve jménu Hamleta své nové pojetí klasického tématu. Že soubor Cirk La Putyka umí vedle nového cirkusu i náročnější experiment na pomezí divadla, práce s objekty a nového cirkusu, ukáže 27. září premiéra inscenace Hey, Earth! v režii belgického režiséra Thomase Steyaerta. Taneční soubor DEKKADANCERS se na Jatka78 vrátí 31. října s premiérou tanečně-pohybové inscenace nazvané and v režii jednoho z nejvýznamnějších českých tanečníků a choreografů Jiřího Pokorného. 16. listopadu pak na Jatkách78 uvede holandsko-německo-belgické akrobatické trio Knot on Hands českou premiéru představení Concrete. Euforický přechod do nového roku pak nabídne od 7. prosince do 12. ledna série dvaceti devíti představení novocirkusového kabaretu R.I.E. - Rest In Euphoria souboru Cirk La Putyka.

Přesný program i předprodej vstupenek najdou zájemci na www.jatka78.cz.

Více o představení A Study of Losses švédského novocirkusového souboru Kompani Giraff:

„Román Verzeichnis einiger Verluste ve stylu magického realismu zobrazuje život a dějiny jako sérii ztrát a mizení. Říše se rozpadají, budovy se mění v ruiny, kulturní artefakty jsou zničeny, zvířata čelí vyhynutí. Většina ztrát nám zůstává skrytá. Myslíme si, že sledujeme historii, ale v podstatě jde jen o to, co se dočasně uchovalo v obrovském moři ztrát,” říkají tvůrci o své inspiraci. Představení je založeno na magické představě, že vše, co se na Zemi ztratilo, si našlo cestu na Měsíc. Umělci a řada zapomenutých každodenních předmětů se tak ocitají v atmosférické krajině, kde objekty nesou vzpomínky, sny a přízračné bolesti.

„V představení zkoumáme apokalyptická témata ztrát a zmizení z knihy Judith Schalansky cirkusovým a metaforickým jazykem. Scéna je zasazena do zaniklé krajiny, kde se účinkující a každodenní předměty objevují v prostředí zkroucených ruin. Skvělá hudba Beirut se stala základem představení, posiluje jeho atmosféru a oslavuje krásu života,” vysvětluje režisérka Viktoria Dalborg.

Zach Condon líčí vznik celé spolupráce: „Na jaře 2023 mě oslovila Viktoria Dalborg, zda bych složil hudbu pro další představení Kompani Giraff. Musím přiznat, že jsem o souboru, ani autorce předlohy nikdy neslyšel. Když jsem si ale přečetl abstrakt knihy a viděl pár videí, hned mě to zaujalo... Nejdříve jsem napsal jedenáct skladeb, Viktoria mě pak požádala, abych je prodloužil a hudba tak pokryla celou délku představení. V té době jsem byl ponořen do zvukových světů inspirovaných sborovou, renesanční a ranou hudbou, díky kterým jsem vše rychle dokončil. Vpodstatě tak vznikly nové samostatné skladby, k nimž jsem ještě přizval violoncellistku a aranžérku Clarice Jensen se smyčcovým kvartetem. Výsledkem práce je až neočekávané množství hudby. S osmnácti písněmi a téměř hodinou délky jde vlastně o nejrozsáhlejší album, které jsem kdy udělal.”

Kompani Giraff je švédský novocirkusový soubor, který vznikl v roce 2015. Vytváří vizuální unikátní představení založené na poetických příbězích a vášni pro magii v každodenních životních situací. Na těchto základech se snaží prozkoumávat nové možnosti současného cirkusu a využít naše různorodé zkušenosti v oblasti performing arts k vytváření mezioborových uměleckých děl. Tři umělečtí ředitelé s pečlivě vybranými herci vytváří představení s unikátní příchutí vizuální elegance, magie a chytré choreografie.

Představení je realizováno za podpory Švédského velvyslanectví v Praze.

Kompani Giraff | A Study of Losses | teaser: https://www.youtube.com/watch?v=8dyKXiPjs2s

Studio Jantar - Ve jménu Hamleta (trailer): https://www.youtube.com/watch?v=a56LRTU7uCo

Knot on Hands - Concrete (trailer): https://www.youtube.com/watch?v=by_sunDXxq4

 


Další články z rubriky

Co vše dělají zaměstnavatelé v ČR pro udržení svých zaměstnanců

Co vše dělají zaměstnavatelé v ČR pro udržení svých zaměstnanců

Dobročinné PENNY běhy přinesly přes 800 tisíc korun. Výtěžek putuje na pomoc seniorům

Dobročinné PENNY běhy přinesly přes 800 tisíc korun. Výtěžek putuje na pomoc seniorům

Zjistěte si kolik lidí stejného jména a příjmení žije v České republice

Tradiční festival Den hrdinů letos poprvé v Praze  představí humanitární základnu Na Výstavišti!

Tradiční festival Den hrdinů letos poprvé v Praze představí humanitární základnu Na Výstavišti!

Společně jsme silnější: C&A pokračuje v iniciativách na zvýšení povědomí o rakovině prsu

Společně jsme silnější: C&A pokračuje v iniciativách na zvýšení povědomí o rakovině prsu