Magazín Elita

Amerikánka je příběh holky, kterou nedostali

Amerikánka je příběh holky, kterou nedostali

Už jen měsíc dělí diváky od premiéry filmu režiséra Viktora Tauše Amerikánka v kinech. Jeho tvůrci se při té příležitosti rozhodli uveřejnit finální trailer. Představují se v něm Pavla Beretová, Klára Melíšková, Václav Neužil, Lucie Žáčková, Tomas Sean Pšenička a taky spousta dětí.

Amerikánka vypráví svůj příběh netradičním stylizovaným jazykem, který připomíná surrealistický gejzír plný barev, života a snů. Byť ve filmu není jediná realistická scéna, intenzivní pocit reality mysl diváka ani na chvíli neopustí. Nic není skutečné, a přesto úplně všechno, co diváci na plátně uvidí, skutečné je. Příběh. Postavy. Jizvy. Všechno je autentické. Děti hrají opravdové postavy opuštěných dětí, a jelikož jsou samy převážně z dětských domovů, sytí příběhy svých postav vlastními osudy.

„Je to skutečný příběh desítek tisíc dětí, které vyrůstaly v dětských domovech v komunistickém Československu,“ říká o svém filmu Viktor Tauš, který předlohu dívky-Amerikánky potkal v 90. letech na ulici, kdy tam sám žil jako bezdomovec. „Byli jsme součástí první generace obětí svobody. Lidé bez domova, to byly tenkrát především tisícovky dětí, které vyrůstaly samy, bez rodičů, v socialistických dětských domovech.“ 

Nový trailer ke zhlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=ICCBEiTGWP4

O více než 25 let později oživil filmové zpracování dávné vzpomínky jako mlhavé obrazy z hlubin říše fantazie. Dospělá žena se noří do spletitého labyrintu své paměti a pomalu skládá vlastní příběh opuštěné dívky, která, s fotografií otce žijícího v Americe a nezlomnou nadějí, že se za ním jednou vydá, překonává vše, co před ni život postaví.

Amerikánku ve filmu ztvárňují tři herečky – Klára Kitto, Julie Šoucová a Pavla Beretová, kterým bylo v době natáčení 9, 17 a 38 let. „Pro mně to bylo tři a půl roku společného života. Divokého, bláznivého, objevného, někdy strašně̌ těžkého a nekonečně̌ krásného. Nikdy nepřestanu být vděčná, že jsem tuhle cestu mohla jít. Byla plná zázraků̊,“ svěřila se na konci natáčení herečka Pavla Beretová, která si pochvaluje i stylizaci filmu. „Já mám stylizaci ráda. Mám pocit, že se více dotýká reality než realismus. Ten ve výsledku jen napodobuje, ale stylizace se může více dotknout autentických emocí a pocitů, protože je vypráví skrze symbol a ten nejde napodobit, jen naplnit a žít,“ vysvětlila herečka. „Když v každé té ‚stylizaci‘ zazoomujete dovnitř, vždycky tam bude zakořeněn život, pravda nebo jiná hluboká hodnota,“ dodala Lucie Žáčková.

Film uvidí diváci v kinech od 26. září.

Sledujte Amerikánku i na sociálních sítích:

IG: https://www.instagram.com/amerikankafilm/

FB: https://www.facebook.com/amerikankaetc


Další články z rubriky

Začal se natáčet rodinný film Cukrkandl, v hlavní roli s Terezou Ramba

Začal se natáčet rodinný film Cukrkandl, v hlavní roli s Terezou Ramba

Činoherní klub oslaví 60. sezónu hned čtyřmi premiérami,  první se představí kultovní Gogolovi HRÁČI

Činoherní klub oslaví 60. sezónu hned čtyřmi premiérami, první se představí kultovní Gogolovi HRÁČI

Cestovatel a fotograf Jan Hvízdal vystavuje v Palladiu

Cestovatel a fotograf Jan Hvízdal vystavuje v Palladiu

Dva roky starou inscenaci Marta uvedla před pár dny televize v přímém přenosu

Dva roky starou inscenaci Marta uvedla před pár dny televize v přímém přenosu

Divadlo MANA připravuje hru Lajf a interaktivní inscenaci Bůh

Divadlo MANA připravuje hru Lajf a interaktivní inscenaci Bůh