Magazín Elita

Festival Rosa Bohemica přiblíží krásy Česka. Hudbou rozezní zámek v Nižboru, kostel i sídlo Karla Čapka

Festival Rosa Bohemica přiblíží krásy Česka. Hudbou rozezní zámek v Nižboru, kostel i sídlo Karla Čapka

Festival Rosa Bohemica spojující zážitek z hudby s atmosférou výjimečných historických míst nabídne i během podzimu bohatý program. Začátkem září festival zavítá do zámku Nižbor na Křivoklátsku a letos poprvé se představí i v Bohutíně na Příbramsku – v kostele, kde hrával na varhany Antonín Dvořák. „Světově proslulý český skladatel sem chodil ze svého letního sídla z Vysoké u Příbrami pěšky. Měl zde přátele a byl součástí místního hudebního a společenského dění. Dne 25. září tu proto zazní Dvořákova Lužanská mše v podání Ensemble Inégal, dílo vroucné a krásné,“ říká sopranistka Gabriela Eibenová, zakladatelka a ředitelka festivalu Rosa Bohemica. Další koncerty nabízí letošní 4. ročník festivalu až do 28. listopadu, kdy bude slavnostně zakončen v královském městě Slaný.

Už v neděli 7. září zazní na zámku Nižbor koncert nazvaný O Rosa Purpurea. Lákavý program z děl raně barokních skladatelů, kde vedle slavného Claudia Monteverdiho zazní i anonymní a méně známé skladby z českých hudebních archivů, zde představí renomovaný soubor Ensemble Inégal.

Na Strž ve Staré Huti, do Památníku Karla Čapka, přijede festival 21. září. Publikum pozve na hudbu dvacátých a třicátých let minulého století, kdy svět pobláznil swing. V podání Pilsner Jazz Bandu ožije Strž elegantní hudbou slavných autorů jako byl Duke Ellington, Count Basie nebo Glenn Miller.

Kostel spojený s Antonínem Dvořákem i Loutkando grando v Lounech 

Festival bude poprvé hostit i bohutínský kostel sv. Maří Magdalény, kam chodil během svých pobytů na Vysoké u Příbramě hrávat na varhany Antonín Dvořák. Ve středu 25. září tady zazní Dvořákova Lužanská mše v podání Ensemble Inégal.

V neděli 5. října se festival přesune do Augustiniánského kláštera v Roudnici nad Labem, kde zazní gregoriánský chorál v programu Ave Maria gratia plena.

Jediné pražské dějiště festivalu – kostel sv. Vavřince pod Petřínem – rozezní 24. října virtuózní hra mladého hudebního souboru Rýnský, který tvoří studenti prestižní švýcarské Scholy Cantorum Basiliensis. Přednesou zde moravskou hudbu 17. století. „Navštívíme i Vrchlické divadlo v Lounech s představením Loutkando Grando aneb kouzelné hraní s barokní hudbou. Malé i velké publikum na ně pozveme 7. listopadu,“ říká Eibenová.

Festival bude 12. listopadu hostit také zámek v Kosmonosích. Hudební skladatel a vynikající klavírní improvizátor Jiří Pazour zde uvede koncertní program nazvaný České inspirace, který bude veden ve stylu volné improvizace na známou tvorbu českých skladatelů.

Barokní hudební skvost ve Slaném

Letošní 4. ročník festivalu bude slavnostně zakončen 28. listopadu v královském městě Slaný. Právě zde před deseti lety objevil profesor Petr Daněk ztracený houslový part k Michnově Loutně české, skvostu české barokní hudby. Nálezce i ti, kteří dílo mimořádné hodnoty a krásy před deseti lety rekonstruovali, se ujmou závěrečného festivalového večera spojeného s koncertem. Ten se skuteční se ve Slánské kapli Zasnoubení Panny Marie nacházející se v budově bývalého Piaristického gymnázia.

Festival, který je součástí Roku české hudby, letos podpořilo Ministerstvo kultury, Ústecký kraj, Středočeské kulturní léto, UDI Group, lifestylový časopis Krásný Rok a oděvní ateliér Slušíto. Záštitu udělil ministr kultury Martin Baxa.

Festival Rosa Bohemica, 8.6. – 28.11 2024, vstupné od 60 do 250 Kč, studenti, senioři, ZTP a ZTP/P mají slevu. Vstupenky lze koupit na www.goout.cz nebo na stránkách festivalu www.rosabohemica.cz, kde je i mapa s místy dějišť všech koncertů a dalších akcí.

www.rosabohemica.cz

Víte, že…

… růže čili rosa je symbolem festivalu už od jeho prvního ročníku v roce 2021?

Festival Rosa Bohemica znamená v překladu Růže česká. Název mu dala stejnojmenná kniha kněze Václava Boleluckého Rosa Bohemica ze 17. století. „Jde o životopis svatého Vojtěcha, kde jsou i významné hudební prameny. Nelze také přehlédnout, že tvar růže má i mapa našich festivalových míst. Také zde jsme se inspirovali tvorbou 17. století, a to slavnou mapou Čech zvanou Bohemiae Rosa,“ vysvětluje ředitelka festivalu Gabriela Eibenová a pokračuje: „A pak je zde symbolika růží napříč historií: růže je symbolem lásky, půvabu a trpělivosti, v křesťanství je spojována s Pannou Marií a tak dále. Každý si v tom najde to své.“

Podzimní program festivalu:

Nižbor

Zámek/Kostel Povýšení sv. Kříže

7/9/2024/18.00

O Rosa Purpurea

Ensemble Inégal

Gabriela Eibenová/Daniela Čermáková/zpěv

Koncert

Hudební festival Rosa Bohemica spolupracuje s obcí Nižbor již od svého prvního ročníku a vzhledem k výborné zkušenosti a početnému a nadšenému publiku se sem vrací i letos. Tentokrát si renomovaný soubor Ensemble Inégal připravil program z děl raně barokních skladatelů, kde se vedle slavného Claudia Monteverdiho věnuje i anonymním a méně známým skladbám z českých hudebních archivů. Podle názvu jedné z nich ho nazval O Rosa Purpurea. Ensemble Inégal se hrdě hlásí k odkazu českého kulturního dědictví a právě svými originálními dramaturgickými počiny velkou měrou přispívá k jeho uchovávání a zprostředkovávání dnešnímu publiku.

Koncert se koná ve spolupráci s obcí Nižbor.

Jednotné vstupné 150,- Kč

Strž ve Staré Huti

Památník Karla Čapka

21/9/2024/14.00

Karel Čapek a swing

Pilsner Jazz Band

Anna Moriová/zpěv/saxofon

Koncert

Dvacátá a třicátá léta–české literatuře dominoval Karel Čapek a svět šílel ze swingové hudby. A právě swing přiveze Pilsner Jazz Band do Staré Huti, aby Strž ožila elegantní hudbou autorů slavných jmen: Duke Ellington, Count Basie nebo Glenn Miller a mnohých dalších. Speciálním hostem bude zpěvačka Anna Moriová, která v Pilsner Jazz Bandu působila v letech 2016-2022; společně tak vystupovali na řadě evropských festivalů i ve Spojených státech ve washingtonském Kennedy Center či newyorském Bohemian National Hall.

Koncert se koná ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka a Středočeským kulturním létem.

Jednotné vstupné 100,- Kč

Předprodej od 1. 5. na pokladně Památníku K. Čapka ve Strži ve Staré Huti u Příbrami

Děti do 6 let zdarma

Bohutín

Kostel sv. Maří Magdalény

25/9/2024/19.00

Antonín Dvořák/Lužanská Mše

Ensemble Inégal/Adam Viktora

Koncert

Nedaleko letního sídla Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami je kostel, kde se můžete dotknout historie: pořádaly se zde Mozartovy či Haydnovy mše třeba i pro 80 zpěváků a hudebníků, Dvořák zde hrával na varhany, účinkovala i jeho žena Anna či dcera Magda. Rosa Bohemica sem přináší dílo, o kterém sám autor svému zadavateli Ing. Hlávkovi píše: „… Mám tu čest Vám oznámiti, že jsem práci šťastně dokončil a že se z ní upřímně raduji. Mohlo by se jmenovat: víra, naděje a láska k Bohu nejvyššímu a poděkování za tak veliký dar, že mně bylo popřáno dílo to ke chvále Nejvyššího a ke cti umění našeho šťastně dokončiti…“ Přijďte si poslechnout překrásnou Dvořákovu Lužanskou mši v podání Ensemble Inégal a dirigenta Adama Viktory, která úspěšně patří do kmenového repertoáru tohoto souboru více než 20 let.

Koncert se koná ve spolupráci s Památníkem Antonína Dvořáka, Římskokatolickou farností Bohutín a Středočeským kulturním létem.

Vstupné 250,- Kč, zlevněné 150,- Kč (studenti, důchodci, ZTP/ZTTP)

Roudnice nad Labem

Augustiniánský klášter

5/10/2024/19.00

Ave Maria gratia plena

Zuzana Badárová/zpěv

Koncert

V nádherném prostředí Augustiniánského kláštera v Roudnici nad Labem budete mít příležitost nechat se provést hudební oslavou života Matky Boží napříč staletími. Stejně jako vznik kláštera sahá do dob středověku, tak i tento program představí dávnou hudbu v podobě virtuózního gregoriánského chorálu, barokní prvky interiéru chrámu zase vytvoří harmonii s pozdějšími skladbami 17. a 18. století. Celý program mladých interpretů, studentů brněnské JAMU, doplní a oživí varhanní skladby, které nabídnou čas a prostor k rozjímání i v klášterním ambitu osvětleném svíčkami.

Koncert se koná ve spolupráci s Římskokatolickou farností Roudnice nad Labem.

Jednotné vstupné 100,- Kč

Praha

Kostel svatého Vavřince

24/10/2024/19.30

Moravia Suburbium Vindobonae

Rýnský

Prastarý kostel sv. Vavřince situovaný pod pražský Petřín, dnes sloužící především ke koncertním účelům, bude místem dalšího festivalového zastavení, které rozezní svou virtuózní hrou hudební uskupení Rýnský, dynamický kolektiv mladých hudebníků oddaných historicky poučené interpretační praxi hudby 17. a 18. století, jehož členy jsou studenti a absolventi prestižní švýcarské Scholy Cantorum Basiliensis. Koncertní program pro sólové housle, violu da gamba a basso continuo, v překladu znamenající „Morava, předměstí Vídně“, představuje hudební díla významných skladatelů spojených s Moravou a Vídní a přináší fascinující pohled na hudební tvorbu druhé poloviny 17. století spojenou s těmito historickými místy a osobnostmi.

Koncert se koná ve spolupráci se Svatovavřineckou koncertní sezónou.

Jednotné vstupné 300,- Kč

Louny

Vrchlického divadlo

7/11/2024/9.15 a 10.45

Loutkando Grando aneb kouzelné hraní s barokní hudbou

Divadlo pod Šťastnou Hvězdou/Ensemble Inégal

Představení pro děti

Loutkando Grando aneb kouzelné hraní s barokní hudbou

Mimořádný autorský počin hrstky přátel, kteří se věnují hudbě a divadlu a jsou zároveň rodiči, a rozhodli se šířit nadšení a lásku k hudbě mezi nejmladší posluchačskou generací. Režisér inscenace Evgeny Ibragimov hovoří s dětským divákem s úctou a respektem, rozvíjí svět jeho fantazie a současně oslovuje i dospělé. Čeká vás gejzír nápadů, scény vtipné i dojemné, veselé i dramatické. Inscenace se drží na repertoáru obou souborů deset let, potěšila, povznesla a edukovala tisíce nadšených dětí. Toto představení lze chápat i jako iniciaci do světa hudby, skrz který, když si ho děti zamilují, mohou vyzrát v ušlechtilé dospěláky.

Představení se koná ve spolupráci s Vrchlického divadlem v Lounech.

Jednotné vstupné 60,- Kč

Vstupenky lze koupit na místě před začátkem představení

Kosmonosy

Zámek

12/11/2024/19.00

České inspirace

Jiří Pazour/klavírní improvizace

Koncert

Hudební skladatel a vynikající klavírní improvizátor Jiří Pazour si pro vás připravil koncertní program nazvaný České inspirace, který je tematicky zaměřen na tvorbu českých a moravských hudebních skladatelů. Jak už bývá při jeho koncertech zvykem, uslyšíte známé skladby v novém originálním zpracování. V první části koncertu zazní hudba B. Smetany, A. Dvořáka, B. Martinů nebo L. Janáčka, v té druhé si pak budete moci sami zvolit hudební témata a stanete se tak svědky toho, jak přímo na místě vznikají nové hudební skladby. Koncert je zároveň v rámci Roku české hudby připomínkou významných českých hudebních skladatelů vzešlých z věhlasné piaristické koleje v Kosmonosích v 18. století.

Koncert se koná ve spolupráci s městem Kosmonosy.

Vstupné 150,- Kč, zlevněné 100,- Kč (studenti, důchodci, ZTP/ZTTP)

Slaný

Kaple Zasnoubení Panny Marie

28/11/2024/19.00

Adam Václav Michna/Loutna česká

Gabriela Eibenová/Daniela Čermáková/zpěv

Petr Daněk, průvodní slovo

Ensemble Inégal

Koncert k 10. výročí nálezu notového partu ve Slaném

Čtvrtý ročník hudebního festivalu Rosa Bohemica zakončíme v královském městě Slaný, v místě, které se přesně před deseti lety stalo požehnáním pro českou hudbu. Právě zde totiž objevil Prof. Daněk ztracený houslový part k Michnově Loutně české, skvostu české barokní hudby a literatury. Po celá staletí nekompletní dílo se tak náhle ukázalo v nečekaně krásné a ucelené podobě, které se můžeme právem obdivovat. Za hudební rekonstrukcí a premiérovou nahrávkou 13 písní Loutny české stojí Adam Viktora a Ensemble Inégal, na jejichž interpretaci se můžete těšit v kapli Zasnoubení Panny Marie v budově bývalého Piaristického gymnázia ve Slaném.

Koncert se koná ve spolupráci s Vlastivědným muzeem ve Slaném.

Vstupné 150,- Kč, zlevněné 100,- Kč (studenti, důchodci, ZTP/ZTTP)

Fotogalerie
20564 20565 20566

Další články z rubriky

Co vše dělají zaměstnavatelé v ČR pro udržení svých zaměstnanců

Co vše dělají zaměstnavatelé v ČR pro udržení svých zaměstnanců

Dobročinné PENNY běhy přinesly přes 800 tisíc korun. Výtěžek putuje na pomoc seniorům

Dobročinné PENNY běhy přinesly přes 800 tisíc korun. Výtěžek putuje na pomoc seniorům

Zjistěte si kolik lidí stejného jména a příjmení žije v České republice

Tradiční festival Den hrdinů letos poprvé v Praze  představí humanitární základnu Na Výstavišti!

Tradiční festival Den hrdinů letos poprvé v Praze představí humanitární základnu Na Výstavišti!

Společně jsme silnější: C&A pokračuje v iniciativách na zvýšení povědomí o rakovině prsu

Společně jsme silnější: C&A pokračuje v iniciativách na zvýšení povědomí o rakovině prsu