Magazín Elita

Zlatá horečka ve Zlaťácích. Do zlata už dávno neinvestují jen bohatí

Zlatá horečka ve Zlaťácích. Do zlata už dávno neinvestují jen bohatí

K nejoblíbenějším investičním mincím patří např. rakouské Wiener Philharmoniker, kanadské Maple Leaf či Kangaroo. Tyto mince můžete poměrně snadno a za podobné ceny nakupovat a prodávat po celém světě. Od 2.9.–⁠⁠⁠⁠⁠⁠30.11. však výhodněji díky společnosti Zlaťáky.cz, která si pro zákazníky připravila speciální akci u příležitosti výběru TOP 15 nejprodávanějších investičních produktů.

"Jedna z nejpopulárnější mincí z výběru TOP 15 je Wiener Philharmoniker o váze 1 unce. Tato prestižní mince je ražená rakouskou mincovnou Münze Österreich z nejčistšího 24k zlata. Předlohou těmto mincím se stala Vídeňská filharmonie. Mince na svém rubu nesou motiv hudebních nástrojů slavného vídeňského orchestru, který navrhl rakouský medailér a rytec Thomas Pesendorfer," informuje o podzimní akci Martin Štich, ředitel společnosti Zlaťáky.cz.

V nabídce naleznete také zlaté švýcarské slitky různých gramáží Argor-Heraeus SA a Argor-Heraeus SA Kinebar, odpovídající londýnskému standardu Good Delivery (LBMA) díky kterému jsou bez problémů akceptovány na všech trzích. Kinebary nesou na své zadní straně logo výrobce Argor Heraeus provedené laserem speciální holografickou technikou Kinebar®. Přední strana slitku označuje výrobce, čistou váhu v gramech, své identifikační číslo a logo slévárny Argor Heraeus.

"Produkty od světově známých mincoven a slitky od světových rafinérií jsou známé po celém světě, mají své renomé a jsou velice likvidní. Obecně platí, že by se měly stát součástí všech dobře nastavených investičních portfolií," říká Jakub Petruška, analytik společnosti Zlaťáky.cz.

Investiční slitky, připomínající cihličku, se prodávají zatavené v plastovém obalu, který zároveň slouží jako certifikát pravosti. U vyšších gramáží bývá certifikát vložen do plastového obalu společně se slitkem, případně je vydáván zvlášť v papírové formě. Ceny se odvíjí od jejich hmotnosti a ceny kovu na burze. Přestože se nevyrábí v žádné mincovně v Česku a případní investoři jsou odkázáni na zahraniční produkci, v tuzemsku existuje řada ověřených prodejců zlatých slitků, mezi ty nejvýznamnější patří společnost Zlaťáky.cz.

Mince jsou zase zdobené zajímavými motivy a jejich cena se také odvíjí od aktuálního vývoje ceny zlata na trhu. Nepřiplácíte v tomto případě za sběratelskou hodnotu. Malou výhodou mincí může být skutečnost, že je na nich vyražena nominální hodnota. Příslušná centrální banka musí minci v případě nutnosti odkoupit, ovšem nominální cena je nižší než ta tržní. Investiční zlatá mince oproti slitku naopak nedisponuje certifikátem.

Chcete-li uchovat bohatství a zároveň vám nic neříkají sběratelské burzy či katalogy, zvolte investiční slitky a mince. Pokud dáte více na estetický dojem a máte rádi historii, volte pamětní minci. V nabídce TOP 15 produktů naleznete také zlatou minci Městské památkové rezervace Olomouc. V ideálním případě zařaďte do investičního portfolia obojí.


Další články z rubriky

Co vše dělají zaměstnavatelé v ČR pro udržení svých zaměstnanců

Co vše dělají zaměstnavatelé v ČR pro udržení svých zaměstnanců

Dobročinné PENNY běhy přinesly přes 800 tisíc korun. Výtěžek putuje na pomoc seniorům

Dobročinné PENNY běhy přinesly přes 800 tisíc korun. Výtěžek putuje na pomoc seniorům

Zjistěte si kolik lidí stejného jména a příjmení žije v České republice

Tradiční festival Den hrdinů letos poprvé v Praze  představí humanitární základnu Na Výstavišti!

Tradiční festival Den hrdinů letos poprvé v Praze představí humanitární základnu Na Výstavišti!

Společně jsme silnější: C&A pokračuje v iniciativách na zvýšení povědomí o rakovině prsu

Společně jsme silnější: C&A pokračuje v iniciativách na zvýšení povědomí o rakovině prsu