Magazín Elita

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout?

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout?

Prázdniny jsou sice u konce, léto však zdaleka ne. Ještě několik týdnů bude počasí přát radovánce, která má u nás ohromnou tradici. Vyrazit na jednu z našich řek bude i v babím létě možné, ba příjemnější: právě teď je na seznámení s touhle nádhernou a společenskou kratochvílí ideální doba. Polevil prázdninový provoz, na řekách je méně lodí a ubytování se hledá mnohem snáz.

Češi mají tuhle aktivitu v krvi a mezi dospělými abyste pohledali nešťastníky, kteří aspoň jednou v životě nějakou tu řeku nespluli. Pokud patříte mezi ně – nebo máte kolem sebe začátečníky v podobě ratolestí –, určitě se nenechejte odradit a na říční dobrodružství se vydejte!

Lodě, pádla, sudy, vesty a další výbavu jako vodácké bundy nebo přílby si snadno pořídíte v půjčovně. Všechno vysvětlí a lodě přivezou na místo vašeho startu a pak si je v cíli putování zase vyzvednou.

Teď už zbývá pouze rozumně zvolit, na kterou řeku a její úsek se vypravit, a vytipovat si ty správné kempy či tábořiště. Dobré je připravit se předem a ještě doma si místa na přenocování vybrat, případně i zarezervovat.

„Na našem webu si můžete vybrat z desítek kempů a tábořišť podél téměř každé řeky. Díky filtrování podle různých kritérií si určitě zvolíte taková místa, která vám budou vyhovovat a splňovat vaše požadavky, ať už chcete spát ve stanu, v chatce, přejete si pohodlně vařit ve vybavené kuchyni, hledáte místo s dětským hřištěm, anebo vás zajímá večerní program,“ vypočítává Marek Jermář, manažer webové platformy dokempu.cz, na níž najdete právě i kempy zaměřené speciálně na vodáky. Několik jsme jich pro vás vybrali i my.

A teď to hlavní: kterou řeku si pro první vodácké záběry vybrat? My doporučujeme ty následující:

Vltava

Naše nejdelší řeka si mezi vodáckým lidem právem vysloužila oblibu díky krásné okolní přírodě i nepřeberným množstvím zajímavostí a památek, které lze cestou navštívit. Výhodou také bývá slušně vysoká hladina i během suchých období. Pro méně zkušené je skvělý horní úsek řeky od Soumarského mostu do Nové Pece na Lipně. Vede překrásnou chráněnou přírodou Šumavy a voda bývá křišťálově čistá. Pozor jen na daň za popularitu tohoto úseku: je nutné jej rezervovat předem a vyrazit můžete za drobný poplatek, denní počet lodí je navíc omezený. Když ale vše naplánujete s předstihem, svezete se náramně.

Na vltavských březích se i nachází jeden z nejhezčích kempů – Branná, který si vás získá milým personálem, čistotou, udržovanými zděnými toaletami, nabíječkami na telefony nebo teplou sprchou i pozdě v noci. Přespat můžete kromě stanu v chatkách, podsadových stanech nebo tee-pee. K dispozici je vyhlášená restaurace, stolní tenis, pétanque nebo lanové centrum. Za zmínku stojí rovněž původní vodácký kemp U Kučerů na pravém břehu řeky v obci Zlatá Koruna. V areálu, který mimo jiné láká na bohatou nabídku různých druhů občerstvení nebo na dvě stě míst k sezení pod pergolou, řada oblíbených vodáckých tras končí.

Berounka

Asi nejlepší volba pro rodiny s dětmi a ty, kdo hledají pomalé tempo a pohodu. Tok je klidný a okolní krajina plná skal, travnatých břehů a konejšivých tůní, které vybízejí ke koupání. Právě Berounka může být řekou, která vaše srdce pro vodáctví navždy získá. Typicky se jezdí z Chrástu u Plzně do Roztok u Křivoklátu, případně dál až pod Karlštejn.

Na malebném ostrově uprostřed řeky ve skalnatém údolí Českého krasu a v blízkosti nejznámějšího českého hradu Karlštejn leží kemp Ostrov-Zadní Třebaň. Je kousek – 25 kilometrů – od hlavního města a na sedmi hektarech nabízí ubytování v devatenácti chatkách. Druhým tipem je Zvíkovec Pod Mostem, jehož historie sahá do roku 1996 a dnes nabízí velice solidní zázemí nejen pro vodáky.

Ohře

Řeka, která rovněž nabízí poklidné úseky, ale také trochu akčnější části. Užijete si na ní klidně i jeden den, ale i týdenní putování. Sjízdná je po celý rok, nabízí pomalé tempo, meandry i živější peřeje a jezy. Scenerii tvoří chráněný Slavkovský les, jemuž kontrastují lázeňská města. Začít můžete v Chebu a skončit v Karlových Varech, případně si trasu prodloužit až do Klášterce nad Ohří. Populární je vodácké tábořiště Vojkovice s nezaměnitelným geniem loci a minerálkou Mattoni, která teče přímo v areálu!

Sázava

Jste-li z hlavního města a jeho okolí, je tahle řeka ideální volbou díky své dobré dostupnosti vlakem. Takzvaná Zlatá řeka protéká nádhernou a rozmanitou krajinou, malebnými městy a kolem řady hradů a zřícenin. Své kouzlo mají i tradiční trampské osady. Sázava si nese pověst nejkrásnější české řeky – je proto frekventovaná, nabízí však také nadprůměrně dobré zázemí. Pro začátečníky je vhodný jednodenní úsek ze Světlé nad Sázavou do Ledče.

Na Sázavském ostrově v malebném městě, kterým procházela historie a jehož klášter byste rozhodně neměli minout, najdete rozlehlý rekreační areál o rozloze šedesát tisíc metrů čtverečních. Přímo v něm je restaurace, řada sportovišť a volnočasových atrakcí. Přespání nabízejí také v mobilních domech a apartmánech. Pořádají se tu koncerty a diskotéky a promítají se filmy v letním kině. Známým pojmem je také kemp pod peřejemi Stvořidla, který nabízí kromě klasického vodáckého kempu a spaní ve vlastních stanech i možnost ubytování ve čtyřlůžkových karavanech.

A tip na závěr: pokud chcete prchnout před davy, vydejte se na jednu z řek, které nejsou přeplněné ani v hlavní sezoně: na české řeky Ploučnici, Otavu či Lužnici – tedy Starou a Novou řeku neboli Mekku českých vodáků –, na Moravě pak soukromí skýtají Dyje, Opatovice nebo Morava, u které se nachází útulný kemp In Life s wellness či trampolínami a možností rybaření.


Další články z rubriky

Sezóna vína a veselí. Jak během září a října naplno vytěžit kalendář oblíbených vinobraní?

Sezóna vína a veselí. Jak během září a října naplno vytěžit kalendář oblíbených vinobraní?

Bio Přeštík v plechu! Tradiční přeštické maso, které si zamilujete

Bio Přeštík v plechu! Tradiční přeštické maso, které si zamilujete

Výprava do světa pohádek. Vydejte se na místa, kde se proháněli princové i čerti

Výprava do světa pohádek. Vydejte se na místa, kde se proháněli princové i čerti

Attenzione! Přijďte ochutnat do Holešovické tržnice  tu pravou Neapol

Attenzione! Přijďte ochutnat do Holešovické tržnice tu pravou Neapol

Sušené maso: Atraktivní zdravá svačina pro každého školáka!

Sušené maso: Atraktivní zdravá svačina pro každého školáka!