Magazín Elita

Kuchyň stříbrem oděná má své kouzlo

Kuchyň stříbrem oděná má své kouzlo

Při rekonstrukci kuchyně majitelé zvolili odvážnou kombinaci černé a dřevodekoru. Díky použití důmyslného materiálu s příměsí pravého stříbra získali nejen designově vytříbenou, ale také hygienickou, téměř bezúdržbovou a dokonale matnou kuchyň v moderním tmavém hávu.

Rodinný dům byl postaven zhruba před pětatřiceti lety, a když se majitelé rozhodovali pro rekonstrukci stavby, novou podobu měla získat i kuchyň. Pro spolupráci na její proměně se rozhodli oslovit truhlářství F-HANET, jehož práci dlouhodobě sledovali. „Když fotografuji hotové kuchyně, snímky přidávám na naše webové stránky a sociální sítě. Rodina majitelky kuchyně bydlí asi dvacet minut od naší firmy a naši facebookovou stránku sledovala, oslovili nás proto na základě toho, že se jim naše práce líbila,“ vysvětluje Markéta Havlíková z firmy F-HANET.

Při návrhu rozložení kuchyně měla designérka absolutně volnou ruku. „Změřili jsme danou místnost a na základě toho jsem majitelům navrhla kuchyň, jak si myslím, že by mohla odpovídat jejich potřebám. Podle odsouhlaseného nákresu jsme poté zpracovali potřebné vývody a rozvody elektroinstalace,“ popisuje Markéta Havlíková a hned navazuje: „Původní kuchyň se rozkládala podélně pouze na pravé straně místnosti. Celý prostor jsme tedy proměnili a vytvořili kuchyň do tvaru písmene U.“ Práce postupovaly hladce, menší komplikaci představovalo pouze umístění dřezu v těsné blízkosti okna. „Když není okno dostatečně vysoko, máme trochu ztížený výběr vhodné vodovodní baterie. Vždy se ale dá najít nějaké řešení,“ vysvětluje designérka. Řešení se proto skutečně našlo a rekonstrukci tak už nic nestálo v cestě.

Černá elegance

Obloukové složení kuchyně je tvořeno středovou částí s indukční varnou deskou a moderním ladícím dřezem, ta je pak na obou krajích zakončena vysokými skříněmi se zabudovanými elektrospotřebiči, jež sahají od podlahy až do výše stropu. Koncept kuchyně je vystavěn na jednoduché kombinaci dubového dřevodekoru a černé barvy, toto elegantní spojení bylo přáním samotných investorů. „Majitelka viděla na našich internetových stránkách černou kuchyň a moc se jí zalíbila tato barevná kombinace. Zvolili jsme proto stejnou barevnost, jako na jiné kuchyni, kterou jsme zhotovili už před lety,“ potvrzuje Markéta Havlíková.

Především černá barva je skutečně stěžejním elementem místnosti. Vyskytuje se jak na kuchyňské sestavě a elektrospotřebičích, tak na dalším vybavení, jako je dřez či vodovodní baterie značky Franke. Výrazný odstín je proto odlehčen pracovní deskou v dekoru dub Sherman koňakově hnědý a nástěnným obkladem ve stejném provedení. Jejich jemná povrchová struktura v imitaci dřeva úspěšně doplňuje a zároveň rozbíjí jednolitý efekt kuchyňských skříněk, v kombinaci s vhodně umístěným oknem navíc zabraňuje vzniku tísnivé atmosféry. Vybavení potom doplňuje podlaha, která je stejně jako jídelní stůl laděna v odstínu tmavého dřeva. Díky tomu dobře koresponduje s nadčasovým zbarvením dvířek i vrchním dřevodekorem a dodává tak místu kýžený dojem ucelenosti.

Dvířka halená stříbrem

Pro kuchyňská dvířka byl zvolen odolný nábytkový materiál T.acrylic SUPERMAT z dílny společnosti Trachea, jež byl vybrán na základě předchozí pozitivní zkušenosti. „Tento materiál jsme nepoužili poprvé, dvířka s povrchem T.acrylic SUPERMAT využíváme opakovaně,“ potvrzuje Markéta Havlíková z truhlářství F-HANET. Akrylátová dvířka disponují mechanicky odolným, stálobarevným povrchem, super matná varianta navíc nabízí i další specifické výhody. „T.acrylic SUPERMAT vyniká dokonale hladkým a rovným povrchem s prakticky nejvyšší dosažitelnou hloubkou matu,“ uvádí Martin Dusík, obchodní ředitel společnosti Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek, a pokračuje: „Kromě výjimečně matného vzhledu navíc disponuje mimořádnou antibakteriální schopností, kterou mu zajišťují ionty stříbra v krycím povrchovém laku.“ Díky této příměsi dokáže spolehlivě eliminovat bakterie, plísně a viry, které se v prostředí kuchyně přirozeně vyskytují. Vítaným benefitem je i jeho snadná údržba. „Doma jsem osobně testovala vzorek materiálu, zatímco jsem měla namaštěné ruce. Celý víkend jsem se povrchu dotýkala a nechávala otisky zaschnout. Po několika dnech stačilo vzít navlhčený hadřík a povrch otřít, údržba je skutečně velice snadná,“ dodává Markéta Havlíková.

Horní skříňky s nápadem

Stejně jako pracovní deska a obklad stěn, také horní skříňky vyvedené ve shodném dřevodekoru vnášejí do atmosféry místnosti vítané osvěžení. Jejich 118 centimetrů vysoká konstrukce a úzký podélný tvar zajišťují perfektní vyplnění prostoru mezi středovou stěnou a krajními skříněmi. Dvířka skříněk jsou pak na spodní straně vybavena schovanými zafrézovanými úchytkami. Absence vystouplých prvků zde napomáhá vizuálnímu odlehčení plochy, dodává jí minimalistickou ladnost designových interiérů. „Když při návrhu kuchyně používáme klasický systém otevírání horních skříněk do boku a řešíme úchytky, snažíme se dvířka neosazovat venkovními úchytkami, ale použít vnitřní zafrézovaný profil, takže se skříňky otevírají zespodu,“ popisuje Markéta Havlíková a pokračuje: „Mám tento typ horních skříněk velmi ráda. Považuji ho za určitou klasiku, která je vyladěna do moderního stylu“. Prostor pod skříňkami je vybaven praktickým LED osvětlením, jež zajišťuje nezbytné nasvícení pracovní desky. Při pohledu zpředu navíc vytváří zajímavý efekt záře vycházející „odnikud“ a umocňuje optické oddělení spodních a horních závěsných skříněk.

Do posledního detailu

Úspěšné dílo často tvoří nejmenší detaily, v prostoru kuchyně lze proto nalézt mnoho zajímavých maličkostí, které koncept místa dovádí k dokonalosti. Nepřehlédnutelným prvkem jsou především černé broušené úchytky Scala od firmy Tulip, jež decentně doplňují tmavá nábytková dvířka kuchyňské sestavy, neméně důležitý komponent představují ladící černé konzole a prvky domovní elektroinstalace. Výsledný dojem pak dotváří prostá minimalistická světla v kulatém provedení a jednoduchá dekorace v podobě květin, jejichž obaly perfektně ladí s barvou přilehlého nástěnného obkladu a podporují tak jednolitý ráz celé plochy.

Výrobci a dodavatelé:

Pracovní deska – Egger, dub Sherman koňakově hnědý

Nástěnný obklad – Egger, dub Sherman koňakově hnědý

Horní skříňky – Egger, dub Sherman koňakově hnědý

Nábytková dvířka – Trachea – T.acrylic, černá SUPERMAT

Úchytky – TULIP – Scala, černá broušená

Baterie – Franke

Dřez – Franke

Digestoř – Kluge

Lednice – Hitachi

Kuchyňské spotřebiče – Brandt

Designér:Markéta Běhanová Havlíková, truhlářství F-HANET s.r.o., www.f-hanet.cz   

Činnost naší firmy zahájil pan František Havlík v roce 1992 na základě živnostenského listu s předmětem podnikání truhlářství. Firma se postupně rozrůstala o další zaměstnance a v roce 2001 byla postavena nová truhlářská dílna, vybavená moderním strojním zařízením odpovídajícím ekologickým normám. Vzhledem k rostoucímu objemu zakázek byla v roce 2003 založena F-HANET s.r.o. Jsme rodinný podnik s dlouholetou tradicí a bohatými zkušenostmi v zakázkové truhlářské výrobě. Vyrábíme eurookna, špaletová okna, schodiště, interiérové a venkovní dveře, kuchyně, skříně a mnoho dalšího. Naše výrobky zákazníkům dodáváme včetně montáže a odborného poradenství. Nabízíme zpracování 3D nákresu od bytové designérky, která zákazníkovi zároveň pomůže i s výběrem vhodného materiálu a doplňků. Pravidelně sledujeme nejnovější trendy v materiálech i bytovém designu a spokojenost našich zákazníků je pro nás největší odměnou.

Foto realizace: Markéta Běhanová Havlíková pro společnost Trachea

Materiál byl připraven ve spolupráci se společností Trachea, www.trachea.cz.

Fotogalerie
20582 20583

Další články z rubriky

Radiátor inspirovaný přírodou získal ocenění Red Dot!

Radiátor inspirovaný přírodou získal ocenění Red Dot!

Moravia Comfort přináší matrace pro ničím nerušený spánek

Moravia Comfort přináší matrace pro ničím nerušený spánek

Chladnička je skvělý přítel v letním horku

Chladnička je skvělý přítel v letním horku

Prestižní pražské starožitnictví Antique Cinolter členem CINOA

Prestižní pražské starožitnictví Antique Cinolter členem CINOA

Objevte tajemství voňavého a měkkého prádla s produkty EcoHaus

Objevte tajemství voňavého a měkkého prádla s produkty EcoHaus