Magazín Elita

100 000 milovníků motocyklů přijelo na největší motocyklový sraz v Evropě

100 000 milovníků motocyklů přijelo na největší motocyklový sraz v Evropě

Harley-Davidson® se o víkendu 3. až 8. září 2024 vrátil k malebnému jezeru Faaker See v rakouských Korutanech, kde se konal již 26. ročník srazu European Bike Week. Festivalu v rakouské vesnici Faak am See se zúčastnilo 100 000 lidí a více než 70 000 motocyklů, což opět dokazuje obrovskou popularitu této akce.

Na festival, který je největším volně přístupným motocyklovým srazem v Evropě, se sjeli jezdci z celého světa, aby společně strávili týden plný motocyklové kultury, zábavy a bouřlivé festivalové atmosféry. Samotné srdce oslav bylo v Harley Village, areálu o rozloze 40 000 m2 zaplněném autorizovanými dealery Harley-Davidson z celé Evropy a řadou dalších výstav a prodejen s příslušenstvím a oblečením. Zájemci o zábavu nemuseli chodit daleko, protože atmosféra oslav byla cítit v celém areálu, kde na dvou pódiích proběhlo přes 40 hudebních vystoupení z širokého seznamu mezinárodních umělců. Zábava pokračovala po celý týden – rytmicky vířící plameny a mohutné pyrotechnické efekty při ohňostrojích a velkolepé světelné obrazce sestavené z dronů, které se v pátek a v sobotu večer vznesly na oblohu nad jezerem a poskytly úžasné scény mezi hudebními vystoupeními.

Speciálním bodem programu festivalu 2024 byla pocta nezměrnému přínosu designéra, umělce a žijící legendy Willieho G. Davidsona. Společnost Harley-Davidson na jeho počest v expozici Classic Bike Display představila některé ikonické motocykly s jeho rukopisem a navíc poskytla nadšencům možnost si prohlédnout a zakoupit limitovanou edici oblečení. Společnost Harley-Davidson navíc s potěšením představila Billa Davidsona, syna Willieho G. Davidsona, který se festivalu zúčastnil a setkal se s tisíci majiteli a příznivci značky Harley-Davidson.

V části Harley-Davidson EXPO byly k vidění nejnovější motocykly modelového roku 2024, které prezentovaly novou éru touringu, technologií a designu se zcela novými modely Street Glide® a Road Glide®. Demo zóna Harley-Davidson byla po celou dobu festivalu plně obsazena a více než 1 700 jezdců si vyzkoušelo nejnovější modely. Skutečným vrcholem pro mnohé návštěvníky byla Adventure Zone, technická offroadová aréna přímo v srdci areálu. Odborníci z celé Evropy zde pořádali dynamické ukázky, poradenství a specializované výukové programy pro adventure motocykly Pan America 1250 Special. Letos se o Adventure Zone starali instruktoři světové úrovně: Stuart Day (Velká Británie), Ralf Wiesenfeller (Německo) a Marco Belli, (Itálie), dále zde předváděli ukázky off-roadové jízdy ambasador Harley-Davidson a legenda rallye Joan Pedrero (Španělsko).

Letošní ročník přehlídky Custom Bike Show sponzorované společností Metzeler zahrnoval více než 60 přihlášených motocyklů v 6 kategoriích a měl skutečně mezinárodní charakter. Cenu Best in Show získal Thomas Emky z Německa a cenu Metzeler Judges' Choice získal Max Biker z USA. Díky více než 600 hlasům z řad návštěvníků získal cenu veřejnosti Dejan Nikolić ze Slovinska. Ceny předávali v přímém přenosu na pódiu Bill Davidson a obchodní ředitel H-D Luke Mansfield za společnost Harley-Davidson a Riccardo Falcetta zastupující Metzeler.

V sobotu večer pokračovala tradiční loterie, ve které šťastný účastník Maurizio Amoruso z italského Livorna vyhrál Street Bob s motivem Willie-G přímo na pódiu před obrovským množstvím lidí na náměstí H-D.

V sobotu vyjelo 10 000 jezdců na spanilou jízdu na silnice v okolí Korutan od jezera Faak, Villachu a Finkensteinu. Tuto část srazu sponzoruje společnost Dunlop a jde o jednu z největších a nejslavnějších motocyklových hromadných jízd v Evropě. 

Kolja Rebstock, viceprezident společnosti Harley-Davidson pro Evropu, Střední východ a Afriku, říká: „European Bike Week je jednou z našich největších akcí v roce a jsme rádi, že se k nám v Rakousku připojilo tolik jezdců z celého světa. Nádherné životní zážitky, jaké přináší European Bike Week našim zákazníkům a fanouškům motocyklů, jsou to, co dělá naši značku tak jedinečnou. Reagujeme na poptávku zákazníků a těší nás, že příští rok vrátíme náš Harley-Davidson® Euro Festival do kalendáře evropských akcí a zahájíme tak sezónu 2025 ve velkém stylu.“  

Oslavy Harley-Davidson budou pokračovat příští rok návratem kultovního Harley-Davidson® Euro Festivalu v Porte Grimaud, Golfe de Saint-Tropez od 8. do 11. května 2025. Značka také oslaví 31. ročník každoročního srazu European Harley Owners Group (H.O.G.TM), který se uskuteční 12-15. června 2025 v chorvatském Medulinu. 

European Bike Week se vrátí do Faak am See ve dnech 2-7. září 2025.

Další informace o akci naleznete na adrese www.harley-davidson.com.

Fotogalerie
20648 20649 20650

Další články z rubriky

Sraz EUROPEAN HARLEY OWNERS GROUPTM  se v roce 2025 vrátí do Chorvatska

Sraz EUROPEAN HARLEY OWNERS GROUPTM se v roce 2025 vrátí do Chorvatska

Nepodceňujte živly: Jak připravit auto na povodně a krupobití

Nepodceňujte živly: Jak připravit auto na povodně a krupobití

Ještě větší dobrodružství s MINI Countryman. Vyzkoušejte parťáka na cesty v inveltu

Ještě větší dobrodružství s MINI Countryman. Vyzkoušejte parťáka na cesty v inveltu

European Bike Week® oslaví legendu Harley-Davidson, designéra Willie G. Davidsona

European Bike Week® oslaví legendu Harley-Davidson, designéra Willie G. Davidsona

Cestování za závody Formule 1: Dokonalá kombinace svobody, adrenalinu a dobrodružství

Cestování za závody Formule 1: Dokonalá kombinace svobody, adrenalinu a dobrodružství