Magazín Elita

Sezóna vína a veselí. Jak během září a října naplno vytěžit kalendář oblíbených vinobraní?

Sezóna vína a veselí. Jak během září a října naplno vytěžit kalendář oblíbených vinobraní?

Vinařská sezóna v České republice je za rohem a milovníci královského moku mají před sebou jedinečnou příležitost zažít skvělou atmosféru přímo u zdroje na vinobraních! Užijte si podzim v podobě objevování krásy českých i moravských vinic a vychutnání si rozmanitých chutí hroznů v tekuté podobě. Stačí si jen vybrat tu správnou destinaci a vyrazit za vínem, tradicemi a neopakovatelnými zážitky.

Sezóna vinobraní je v České republice tradičně nabitá populárními a hojně navštěvovanými akcemi. Pokud chcete všechna plánovaná veselí zažít na vlastní kůži, může to být docela logistický oříšek. Většina oslav sklizně hroznů navíc probíhá v poměrně úzkém časovém rozpětí, a to v průběhu dvou kalendářních měsíců – září a října. Důvod je prostý: právě v tomto období hrozny uzrávají a zpravidla panují ideální klimatické podmínky. Přesné datum konání ale zásadně ovlivňují i lokální tradice.

Sezóna vína a karavanu

Každý vinařský turista by si měl nejprve ujasnit, v jakém režimu chce svátky vína absolvovat. Při plánování rozhodně není na škodu věnovat pozornost některým aktuálním trendům. Momentálně totiž mezi Čechy stoupá obliba karavaningu, a právě obytné vozy představují ideální způsob, jak z vinobraní vytěžit maximum. Na zvýšenou poptávku po tomto typu turistiky reagují i různí provozovatelé ve vinařských oblastech, a tak jsme svědky toho, že v blízkosti významných vinohradů po celé republice vznikají tzv. stellplatzy.

„Představte si, že jedete na vinobraní do Velkých Bílovic, ale zároveň se chcete podívat na oslavy do Mělníka. Ta dvě místa jsou od sebe prakticky přes celou republiku a obě akce se zpravidla konají jen několik dnů po sobě. A to nemluvím o tom, že jsou velmi navštěvované, takže může být problém sehnat v okolí kvalitní ubytování,“ upozorňuje Lukáš Janoušek, spoluzakladatel portálu Campiri, který nabízí krátkodobé i dlouhodobé pronájmy karavanů. „Pokud si ale pronajmete karavan, nic z toho nemusíte řešit. Odpadnou vám starosti s přepravou i nocováním. Jste pány svého času, což určitě přijde vhod,“ dodává.

Pokud zvolíte karavan, ideální destinací pro vás budou právě výše zmíněné stellplatzy. Jde de facto o obdoby kempů, jejichž součástí jsou místa vyhrazená pro krátkodobé karavanové stání. Většina z nich dnes samozřejmě nabízí základní vybavenost, tedy zdroj pitné vody, napájení elektřinou, připojení k internetu, ale také tradiční ohniště nebo stánky s občerstvením. Jeden takový populární stellplatz se nachází ve Velkých Bílovicích. Není náhodou, že jde o jednu z nejproslulejších vinařských oblastí v České republice.

Moravský ráj vína i stellplatzů

Morava je všeobecně považována za zemi vínu zaslíbenou. Pokud přijmeme tuto alegorii, znamená to, že Velké Bílovice jsou v ní tím nejsvětějším svatostánkem. Jde o největší vinařskou oblast v zemi, na jejímž území se nachází zhruba 680 vinných sklípků a sedm velmi vyhledávaných lokálních viničních tratí (Přední hora, Nová hora, Zadní hora, Široká hora, Dlouhá hora, Pod Belegrady, Vinohrádky). Letošní velkobílovické vinobraní se nezadržitelně blíží, proběhne již 2. října. Teď je tedy ideální čas začít s organizací výletu za vínem.

Místní Stellplatz Velké Bílovice, přezdívaný park’n’wine, se nachází příhodně na území samotné obce. Jde o oblíbenou destinaci, která disponuje kompletním servisem, je vhodná pro rodiny s dětmi i domácími mazlíčky a na své si zde přijdou i nadšení cyklisté nebo rybáři. Stellplatz je v provozu od března do listopadu, do „zimního spánku“ tedy vstupuje symbolicky nedlouho po ukončení sklizně. Nabízí tři desítky travnatých karavanových stání a přenocování vás vyjde na příjemných pět stovek.

„Doporučuji to i všem svým přátelům – pokud chcete na vlastní kůži zažít parádní a autentické moravské vinobraní, vezměte karavan a jeďte do Velkých Bílovic. Místní stellplatz je v podstatě ukázkový příklad toho, jak se to má dělat, a navíc se nachází hned vedle Vinařství Mádl, což je jedno z vůbec nejstarších u nás. Je to zároveň skvělá výchozí pozice, pokud máte náladu i na nějaké výlety po krásném okolí,“ doporučuje Janoušek z Campiri. A skutečně, z Velkých Bílovic se do půl hodiny v pohodě dostanete třeba do historického města Mikulov, centra kraje meruněk Velkých Pavlovic, na přehradní kaskádu Nové Mlýny nebo na státní zámek Lednice, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

„Pokud si nestihnete zarezervovat stání ve Velkých Bílovicích, není třeba zoufat. V okolí jsou na zvýšený nápor turistů během vinobraní připraveni, přece jenom jde o největší událost roku. Rozhodně neprohloupíte, pokud nakonec zakotvíte na stellplatzech ve Valticích nebo na Pálavě, případně v kempech v Mikulově nebo na Nových Mlýnech. Možností je samozřejmě ještě daleko víc,“ ubezpečuje Janoušek.

Křížem krážem za vínem

Morava je aktuálně domovem cca 18 tisíc registrovaných vinařů. To pro představu odpovídá zhruba 90 % všech vinic v České republice. Nepřekvapí tedy, že jde o místo s velmi specifickým geniem loci a unikátní vinařskou kulturou bohatou na tradice a lidové zvyky. Během vinobraní se návštěvníci kromě obligátních ochutnávek vín mohou těšit na čerstvý burčák, přehlídky lidových krojů a tradičních tanců či lokální speciality jako frgály, kyselici, škubánky, zelňáky nebo bramborové a škvarkové placky.

Největší událostí roku je bezpochyby výše zmíněné vinobraní ve Velkých Bílovicích a Velkých Pavlovicích, které se většinou koná v druhé polovině září nebo na jeho přelomu s říjnem. Podobný věhlas mají ale také vinobraní v Mikulově a Znojmě; obě většinou hlavnímu eventu předcházejí. Pálavské vinobraní v Mikulově se obvykle koná druhý víkend v září, ve Znojmě většinou oslavují ve stejnou dobu nebo o týden později. Letos to bude obzvláště opulentní slavnost, protože jde o jubilejní čtyřicátý ročník.

Byla by ale chyba si myslet, že vinobraní jsou jenom moravskou doménou. Jedno z nejpopulárnějších totiž pravidelně třetí víkend v září hostí středočeský Mělník na soutoku Labe a Vltavy. První nebo druhý víkend milovníci vína zase putují na královský hrad Karlštejn. A možná překvapivě má v tomto směru hodně co nabídnout i často jinak opomíjený Ústecký kraj, který je domovem hned dvou populárních vinařských oblastí. V Litoměřicích vinobraní připadá přibližně na polovinu září, to ve Velkých Žernosekách pak zpravidla měsíc uzavírá. Republika zkrátka během nadcházejících dvou měsíců bude žít vínem!


Další články z rubriky

Vybrali jsme pro vás zajímavá místa v Českém Švýcarsku

Vybrali jsme pro vás zajímavá místa v Českém Švýcarsku

Nebojte se cestování se zvířaty. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

Nebojte se cestování se zvířaty. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

Bio Přeštík v plechu! Tradiční přeštické maso, které si zamilujete

Bio Přeštík v plechu! Tradiční přeštické maso, které si zamilujete

Výprava do světa pohádek. Vydejte se na místa, kde se proháněli princové i čerti

Výprava do světa pohádek. Vydejte se na místa, kde se proháněli princové i čerti

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout?

Vodácká vášeň Čechů: Které řeky sjíždět a kde si odpočinout?