Magazín Elita

„Čaj je mnohem víc, než jen nápoj“

„Čaj je mnohem víc, než jen nápoj“

Čaj. Jeden z nejstarších a nejoblíbenějších nápojů, který je součástí každodenního života milionů lidí po celém světě. A přesto pro většinu z nich zůstává mnohé z jeho kouzla ukryto. Vydejte se spolu s AHMAD TEA za poznáním kouzelného světa podmanivých chutí, vůní,

ale především příběhů, které každý doušek vypráví. Stačí hrstka sušených lístků, zalít horkou vodou a vstoupit.

Začíná váš den šálkem kvalitního čaje? Nebo patříte spíše k milovníkům kofeinu a čaj je doplňkovou záležitostí, v zimě na zahřátí, v létě s ledem na osvěžení, nebo když je nálada a příležitost na tradiční čaj o páté?  Pak zpozorněte a přijměte pozvání od AHMAD TEA k ochutnávce 3 čajových směsí, které ve vaší kuchyni nesmí chybět. Dozvíte se, jak vypadá správná příprava čaje, jakých chyb se nejčastěji dopouštíme, nebo za jakých okolností by i ten největší milovník kávy měl dát přednost právě čaji.

Čaj je mnohem víc, než jen nápoj

Dát si šálek čaje představuje pro většinu z nás běžnou součástí každodenní rutiny, nad kterou obvykle ani moc nepřemýšlíme. Přitom skutečný svět čajů nabízí mnohem víc! Chuť a vůně každého čaje se významně liší v závislosti na tom, zda pochází z Indie, Srí Lanky, Keni, Číny nebo z dalších čajových velmocí. Čaj v sobě ukrývá příběh místa svého původu, stejně jako příběh sběračů a sběraček, jejichž rukama každý jednotlivý čajový lístek prošel. Pití čaje tak může být stejně barvitým zážitkem, jako ochutnávání národních gastronomických specialit.

Dejte čaji čas

Základní pravidlo zní, čaj správně spařit a nespěchat. V závislosti na druhu čaje je důležité dát mu čas, aby se jeho chuť plně projevila. Většina černých čajů vyžaduje skutečně vroucí vodu, ideálně filtrovanou, a tedy zbavenou všech nečistot a chlóru. Teplota 100 °C platí pro čaj sáčkový i sypaný, zároveň však není vhodná opakovaně převařená. Vytrácí se z ní totiž velké množství kyslíku a nálev je pak matný a chuťově plochý. Sypaný čaj se nejlépe vyluhuje, pokud se zalije v konvičce či šálku předem vyhřátém horkou vodou, přikrytý pokličkou či podšálkem. Důležité je nespěchat, nestačí, když se výluh zabarví. Potřebuje svůj čas a na konci procesu je důležité jej ještě dobře promíchat. Stále máte pocit, že vůně kávy u vás vítězí? Zkuste alespoň k moučníku sáhnout po čaji – to radí odborník nejpovolanější, cukrář Josef Maršálek, který je zároveň ambasadorem Ahmad Tea. Káva totiž přes své výrazné aroma potlačí chuťový zážitek z dezertu, na rozdíl od čaje, který hru chutí nádherně harmonizuje a navzájem propojí.

EARL GREY TEA – černý čaj s bergamotovým aroma

Uklidňující, charakteristický citrusovou a květinovou vůní, a načervenalou, hnědou barvou

Jedna z nejznámějších a zároveň nejoblíbenějších černých čajových směsí, která je vyhlášená lehkými citrusovými tóny bergamotu a výraznou silnou chutí. Skvěle se hodí po obědě s plátkem citrónu nebo během odpoledne, lehce silnější s trochou mléka.

Ahmad Tea Earl Grey je důmyslnou směsí čajů z východní Afriky, převážně z Keni. Kvalitní lístky z keňských čajovníků dodávají svěžest, exkluzivní bergamotové aroma čaj obohatí o exotickou vůni citrusů a ve výsledků dotváří uklidňující charakter tohoto nápoje.

Čaj Earl Grey byl pojmenován na počest britského premiéra Charlese Greye v 19. století. Z tohoto důvodu je na krabičce malba Thomase Pickena „The New Houses of Parliament“ (Nové budovy parlamentu). Ahmad Tea Earl Grey je nejen velmi oblíbený mezi zákazníky, ale získal i prestižní ocenění Great Taste. Porotci nejvíce oceňovali vyváženost chuti a označili jej jako „ukázkový příklad správného Earl Grey čaje“.

Příprava: Lžičku čajové směsi / čajový sáček zalijte 200 ml vroucí vody, nechat louhovat 3-5 minut, nakonec dobře promíchat a podávat.

ENGLISH BREAKFAST – silný, sytý a hřejivý čaj, ideální ráno s trochou mléka

Životabudič, charakteristický bohatou, sladovou vůní, velmi jasným vzhledem, a načervenalou, hnědou barvou

English Breakfast je jedním z klenotů britského čajového impéria. Zkušení čajoví mistři Ahmad Tea zde kombinují indický Assam, který je pověstný sladovou, krémově bohatou chutí, svižný Cejlon a temperamentní keňské a rwandské čaje, typické jasnou zářivostí a výraznou chutí.

Exkluzivitu této směsi zajišťuje vysoký podíl second flush Assamu, tedy Assamu získaného v tzv. období kvality. Second flush, neboli druhý sběr,
je považován za vrcholné období, jelikož přináší bohatou chuť a jasnou zlatavou barvu.
Tento mimořádně oblíbený čaj britského národa byl oceněn porotci soutěže Great Taste Award, kteří mu udělili jednu hvězdičku a cenu za "dobrý snídaňový čaj".

Příprava: Lžičku čajové směsi / čajový sáček zalít 200 ml vroucí vody, nechat louhovat 3-5 minut, nakonec dobře promíchat a podávat.

ENGLISH TEA No.1 – elegantní černý čaj s jemným nádechem bergamotu

Osvěžující, charakteristický čerstvou vůní a delikátní chutí, extrémně jasným vzhledem, a načervenalou, hnědou barvou

English Tea No.1 je jedinečnou směsí svěžích a elegantních černých čajů s jemným nádechem bergamotu. Jedná se
o nádherně vyvážený nápoj, ideální pro ty, kdo preferují delikátnější styl klasického britského čaje.

Hlavní složka této směsi pochází z Keni, dále obsahuje čaj ze Srí Lanky (Cejlon), Assamu (Indie) a Rwandy. Keňské
a rwandské čaje dodávají jas a svěží chuť, kvalitní čaj Assam sladovou, krémovou bohatost. Podíl cejlonského čaje z kopcovitých čajových zahrad v centrální části Srí Lanky, odkud pocházejí ty nejjemnější a nejdelikátnější čaje, zajišťuje svěží a živou povahu této směsi. English Tea No.1 má ostré, lehce trpké aroma, je výrazný, zároveň však jemně voňavý.
Díky tomu se z něj připravuje příjemně osvěžující nápoj, který si můžete vychutnat s trochou mléka nebo s plátkem citrónu pro podtržení citrusových tónů čaje.

Pro design balení byl vybrán obraz Williama Lionela Wyllieho "Otevření Tower Bridge" – výjev, který oslavuje britskou výjimečnost.

Příprava: Lžičku čajové směsi / čajový sáček zalít 200 ml vroucí vody, nechat 5-8 minut louhovat, nakonec dobře promíchat a podávat.

Pro více informací a zajímavé inspirace navštivte: https://www.ahmadtea.cz/


Další články z rubriky

Kořeněná basmati rýže s halloumi nejen pro vegetariány

Kořeněná basmati rýže s halloumi nejen pro vegetariány

Vybrali jsme pro vás zajímavá místa v Českém Švýcarsku

Vybrali jsme pro vás zajímavá místa v Českém Švýcarsku

Nebojte se cestování se zvířaty. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

Nebojte se cestování se zvířaty. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

Sezóna vína a veselí. Jak během září a října naplno vytěžit kalendář oblíbených vinobraní?

Sezóna vína a veselí. Jak během září a října naplno vytěžit kalendář oblíbených vinobraní?

Bio Přeštík v plechu! Tradiční přeštické maso, které si zamilujete

Bio Přeštík v plechu! Tradiční přeštické maso, které si zamilujete