Magazín Elita

Několik tipů pro zlepšení zraku: vitamíny, oční gymnastika, příroda

Několik  tipů pro zlepšení zraku: vitamíny, oční gymnastika, příroda

Péče o zrak je nepostradatelnou součástí udržení celkového zdraví a kvality našeho života. Zvláště v době, kdy trávíme hodiny před obrazovkami počítačů a telefonů. Proto vám optometristka Alensa Kristýna Štěbetáková připravila několik tipů na zlepšení zraku. Díky nim ulevíte vašim očím a můžete se vyhnout nošení brýlí nebo vyšším dioptriím.

  1. Hodně vitamínů a zeleniny

To, že mrkev působí pozitivně na oči, ví snad každý. Důvodem je vysoký obsah betakarotenu. Ten chrání před očními infekcemi a dalšími onemocněními očí. Mezi další evergreeny patří určitě konzumace ryb, která může pomoci vašemu zraku. Důvodem, proč je pravidelně zařadit do vašeho jídelníčku, nejsou jen vitamíny, ale zejména prospěšné tuky. A to hlavně zdravé nenasycené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ty najdete v tučnějších rybách jako je tuňák i makrela. K dalším zdravým potravinám patří borůvky, které mají zraku prospěšné vyšší množství zinku, flavonoidů či selenu. Borůvky přispívají k lepšímu prokrvení sítnice, pomáhají při šerosleposti, zlepšují noční vidění a celkově zostřují zrak. Nezapomeňte však ani na listovou zeleninu. Ať už je to špenát, kapusta či hlávkový salát, množství antioxidantů je pro zrak blahodárné. Brokolice obsahuje především lutein a zeaxanthin, které ochraňují sítnici. “Dostatek vitamínů a minerálů napomáhá udržovat oči zdravé. Jezte pestrou a zdravou stravu a starejte se o oči nejen kvalitním odpočinkem, ale i kvalitními brýlemi nebo kontaktními čočkami,” říká Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, on-line prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí.

  1. Oční gymnastika

Na tuhle gymnastiku nepotřebujete žádné nářadí a můžete ji procvičovat kdekoliv, třeba i doma na židli. Základem je dodržování jednoduchého pravidla 20-20-20. To spočíva v tom, že každých 20 minut odvrátíte zrak od obrazovky a zaměříte ho na jiný předmět v místnosti, který je vzdálený 5 až 10 metrů od vás na nejméně 20 sekund. Pokud budete dodržovat toto pravidlo, vaše oči získají potřebnou úlevu. Mnoho lidí totiž bez přestávky hledí do monitoru počítače, mobilního telefonu i televize, což je pro oči obrovská zátěž. Nezapomínejte proto i na pravidelné preventivní prohlídky a vyšetření zraku. Například v optikách Alensa máte měření zraku zdarma bez dalších podmínek.

  1. Digitálny detox

Eliminujte samotné modré světlo hodinu před tím, než jdete do postele. Vypněte televizi, nekoukejte do mobilu a místo toho se věnujte rodině, povídejte si s partnerem, nebo si vezměte do ruky dobrou knihu. Modré světlo také částečně eliminujete tak, že večer při koukání na televizi, nebo do notebooku necháte svítit lampičku. Oči se nebodou tak namáhat. “Řešením je také použití brýlí se speciální povrchovou úpravou, která eliminuje pronikání modrého světla,” dodává Kristýna Štěbetáková. Další podpůrná řešení jsou instalace ochranné fólie na monitor, nastavení funkce Night Shift, která snižuje vyzařování modrého světla z vašeho mobilního telefonu, nebo použití tvrzeného skla na mobil. Stejně tak je vhodné omezit používání bílých LED svítidel. Nahraďte je světlem ve žlutém barevném spektru.

  1. Vyhýbejte se UV záření

UV záření prokazatelně poškozuje zrak. Vyhýbat se mu můžete tak, že sluneční brýle  budete nosit nejen v létě, ale po celý rok. Je pravdou, že i méně kvalitní brýle dokážou částečně zabránit pronikání nebezpečného UV záření do očí. Neznamená to však, že jsou bezpečné. Při levných nekvalitních brýlích zůstane zornička oka rozšířená jako kdyby byla ve tmě. Širokou zorničkou potom sluneční paprsky lehko proniknout dovnitř oka, kde mohou napáchat škodu. “Pokud hledáte kvalitní sluneční brýle, čočka by měla být dostatečně hrubá se speciální povrchovou úpravou, takzvanou polarizací, která zabraňuje špatnému odrazu slunečních paprsků do oka,” upozorňuje Štěbetáková.

  1. Zelená barva přírody

Vyměňte také občas koukání do mobilu za procházku přírodou. Navíc zelená barva uklidňuje a současně dopřeje vašim očím dostatek přirozeného světla. Na přirozené světlo jsou oči zvyklé. Jejich nepřítelem jsou právě nevětrané místnosti, prach, dým, ale také klimatizace, která vysušuje vzduch a může způsobit syndrom suchých očí.

Doporučení: Nejširší výběr slunečních a dioptrických brýlí v ALENSA

V optikách Alensa v Praze, Brně nebo Českých Budějovicích máte měření zraku zdarma a nájdete tady stejně jako na e-shopu Alensa velký výběr slunečních, dioptrických brýlí a kontaktních čoček.  Je na vás jaké barvy, provedení i styl se vám zalíbí. S výběrem vám pomohou zkušení odborníci, ale i virtuální zrcadlo na stránkách www.alensa.cz.

Medailonek Kristýny Štěbetákové

Kristýna Štěbetáková je optička a optometristka, která po čtyřech letech studia zdravotnického lycea, vystudovala bakalářský obor optiky a optometrie na Fakultě Biomedicínského Inženýrství ČVUT. Během studia na vysoké škole podstoupila praxi pod dozorem oftalmologa v malé rodinné optice. Ihned po dokončení studií nastoupila v roce 2017 do společnostiAlensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí a produktů pro péči o oči, kde nasbírala řadu zkušeností a dnes je profesionálem ve svém oboru. Ve své praxi se snaží svým klientům naslouchat, vysvětlovat a objasňovat.


Další články z rubriky

Zpátky do formy po létě? Next.Move dobývá digitální svět s vylepšenou verzí aplikace NEXT WORKOUT

Zpátky do formy po létě? Next.Move dobývá digitální svět s vylepšenou verzí aplikace NEXT WORKOUT

Proočkovanost seniorů v ČR je nízká, roste počet jejich onemocnění i úmrtí

Proočkovanost seniorů v ČR je nízká, roste počet jejich onemocnění i úmrtí

Čaje T’Estim: Organické nálevy a čaje z Mallorky prospívají zdraví a duševní pohodě

Čaje T’Estim: Organické nálevy a čaje z Mallorky prospívají zdraví a duševní pohodě

Travel Family pomáhá Čechům objevit Retreat, zaměřující se  na relaxaci a osobní rozvoj

Travel Family pomáhá Čechům objevit Retreat, zaměřující se na relaxaci a osobní rozvoj

Možnosti využití placenty po porodu

Možnosti využití placenty po porodu