Magazín Elita

Designblok přivítá ikony světového designu a architektury

Designblok přivítá ikony světového designu a architektury

Ani na letošním Designbloku nebudou chybět zahraniční hosté z řad designérů, kurátorů, publicistů, galeristů či kreativních ředitelů a výrobců. Novou spolupráci se značkou Moroso přijede osobně představit legenda světového designu Ron Arad, který z rukou ředitelky festivalu Jany Zielinski převezme Cenu Designbloku za mimořádný přínos designu. Multitalent z Nizozemí Winy Maas, zakladatel architektonického studia MVRDV na festivalu přenese návštěvníky do světa, kde města pohltila zeleň, a na pozvání Vitry přijede designérské duo Panter&Tourron specializující se na udržitelný design. Porota hlavní festivalové soutěže Ceny Designbloku se letos sejde v nové sestavě v čele s prezidentem Benedictem Hobsonem, spoluředitelem platformy Dezeen, nejčtenějšího webu o designu. Nové tváře ze zahraničí přivítá také porota soutěže Diploma Selection či výstava sběratelského designu Art House. Šestadvacátý ročník největšího středoevropského svátku designu si nenechá ujít ani slavná italská galeristka Rossana Orlandi nebo designér a podnikatel Giulio Cappellini. 

Hlavním zahraničním hostem 26. Designbloku je britský designér, architekt, a umělec Ron Arad, jehož studio pracuje pro přední světové značky jako Moroso, Vitra, Kartell, Magis nebo Alessi. Ikona současného britského designu, svérázný postmodernista i emeritní profesor na prestižní Royal College of Art přijíždí do Prahy na pozvání Designbloku a firmy Konsepti. Arad se zúčastní slavnostního zahájení festivalu v úterý 1. října, kde převezme Cenu Designbloku za mimořádný přínos designu a veřejnosti se představí v rámci debaty na Designblok Respekt Stage ve středu 2. října od 13:30. Novinka z jeho tvorby pro italskou značku Moroso, konkrétně křeslo One Page, bude k vidění v rámci speciální výstavy v showroomu Konsepti v Holešovicích. Designéra při návštěvě doprovodí Patrizia Moroso, umělecká ředitelka stejnojmenného a světově proslulého italského výrobce nábytku, s nímž Arada pojí přes pětadvacet let úspěšné spolupráce. „Před mnoha lety mě ke spolupráci oslovil Bořek Šípek a s Prahou mám spojený dům od Franka Gehryho i revoluci, která byla důležitá pro celou Evropu. V Londýně jsem se seznámil s Evou Jiřičnou nebo Janem Kaplickým, možná bych si vzpomněl na nějaké tenisty, ale více zkušeností s Českem bohužel nemám. Přál bych si vaši zemi poznat lépe a těším se, že to na Designbloku napravím. Prahy se nemůžu dočkat, dlouho jsem necestoval a neobjevoval něco nového,“ říká Ron Arad. 

Čestným hostem letošního ročníku je nizozemský architekt, krajinář a urbanista Winy Maas. Spoluzakladatel studia MVRDV, globálně působící architektonické kanceláře oceňované za inovativní a experimentální přístup, a think-tanku a výzkumného institutu The Why Factory při Technické univerzitě v Delftu. Nabídne návštěvníkům pohled na budoucnost měst skrze projekci dokumentu The Green Dip, která bude k vidění v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze po celou dobu trvání festivalu. Výzkumný projekt The Green Dip od The Why Factory představuje vizuální manifest řešení zeleně pro města a architektonické strategie, které přivádí rostliny dovnitř budov. Co kdyby v našich městech bujela vegetace a proměňovala je v opravdové lesy bohaté na flóru? Ulice pěti světových měst se před očima návštěvníků promění v zelené bulváry a diváci nahlédnou i do  bujících interiérů vhodných pro žití a práci v těchto městech. Winy Maas projekt osobně představí v Jízdárně Pražského hradu v rámci exkluzivní vernisáže festivalu v pondělí 30. 9.

Štafetu prezidenta mezinárodní odborné poroty Cen Designbloku, zodpovědného za složení poroty a průběh hlasování hlavního festivalové ocenění, přebírá po francouzské novinářce a kritičce Anne-France Berthelon (Designblok 2022) a nizozemské designérce Ineke Hans (Designblok 2023) spoluředitel platformy Dezeen Benedict Hobson. Portál Dezeen čítá přes tři miliony čtenářů měsíčně a již třetím rokem pokračuje v roli hlavního mediálního partnera festivalu. V porotě Cen Designbloku dále zasednou: designérka Emma Marga Blanche ze švédského studia Färg & Blanche, italský designér a kreativní ředitel Luca Nichetto, vedoucí magazínu Wallpaper* China, zakladatelka kreativní agentury Collective Contemporist Yoko Choy a britský průmyslový designér Tej Chauhan. „Vždy rád sleduji, na čem pracuje nastupující generace designérů, takže se obzvlášť těším na práce studentů a čerstvých absolventů. Loni mě velmi zaujalo hned několik mladých designérů a doufám, že jejich práci na festivalu znovu uvidím a budu mít příležitost posoudit, kam se posunula,“ vzkazuje prezident poroty Benedict Hobson. 

Pod záštitou společnosti Vitra navštíví Designblok progresivní designérské duo Stefano Panterotto a Alexis Tourron ze studia Panter&Tourron. V Muzeu Prahy představí českému publiku aktuální novinku – modulární pohovku Anagram Sofa. Během přednášky ve středu 2. 10. od 11:00 na Designblok Respekt Stage pak přiblíží její klíčové prvky i tvůrčí proces.

Ve speciální výstavě sběratelského designu Art House v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze se pod kurátorským vedením novinářky a vedoucí Elle Decoration Czech Republic Evy Slunečkové představí vedle českých tvůrců také přední slovinská designérka Lara Bohinc, francouzská designérka kombinující digitální a fyzický design Audrey Large, ukrajinské designérky Masha Reva a Victoria Yakusha nebo polský umělec a experimentátor s materiály Marcin Rusak.

Talentová soutěž Designblok Diploma Selection, pořádaná festivalem ve spolupráci s EUNIC Cluster Czech Republic za účelem rozvoje a podpory absolventů evropských univerzit, přivítá u příležitosti svého desátého výročí nové porotce. Předsedkyně poroty kategorie Produktového designu a ředitelka Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg Tulga Beyerle přizvala do poroty letošního ročníku ředitele Státní umělecké sbírky Drážďany Thomase Geislera, nezávislého kurátora a uměleckého ředitele ateliéru LUMA Jana Boelena, nezávislou kurátorku, filmařku a profesorku na HEAD–Genève Alexandru Midal a kurátorku Design Musea v Gentu Evelien Bracke. Na pozvání předsedy poroty kategorie Módního designu, novináře a kreativního ředitele magazínu Dolce Vita Jana Králíčka, usedne v porotě soutěže polský designér, kreativní ředitel a konzultant značek Loewe, Hermès, Diesel, Lanvin a design director Bottega Veneta Krzysztof J. Lukasik, řecký módní kritik a novinář Sotiris Kaberis nebo konzultant a někdejší ředitel komunikace značky Gucci Alexandre Malgouyres. Odborná porota soutěže Designblok Diploma Selection vybere ze třiceti finálových projektů vítěze, kteří získají díky partnerství se značkou Ploom finanční odměnu 4 000 eur a možnost prezentace na příštím Designbloku. Nové projekty představí v Bastionu Florenc loňští finalisté Esmée Willemsen, Janek Beau, Julia Huhnholz a Friedrich Gerlach a v rámci přehlídky v Lobkowiczově paláci také módní návrhářka Maria Czarnecka.

Již tradiční návštěvu Prahy během největšího středoevropského svátku designu si nenechají ujít ani členové „Designblok Family“. Designblok pravidelně navštěvuje italská kurátorka Rossana Orlandi, nizozemská designérka Ineke Hans, italský umělecký ředitel a byznysmen Giulio Cappellini, kurátorka, programová ředitelka School of Form a děkanka SWPS University ve Varšavě Agnieszka Jacobson-Cielecka, milánský konzultant Stephan Hamel, pařížský galerista François Leblanc, stratég a tutor Anil Gezmen a další. Na festival zavítají také zástupci předních světových médií jako je nizozemský magazín FRAME, polský server DesignAlive a Vogue Polska, německý časopis Wohndesign a další. 

26. Designblok proběhne od 2. do 6. října 2024 na Pražském hradě, v Muzeu Prahy, Bastionu Florenc, Uměleckoprůmyslovém museu a na dalších lokacích po Praze. Výstava Bóda Horák: Biosféra bude přístupná do 28. října 2024. Kompletní program a vstupenky za zvýhodněnou cenu je možné najít na stránkách designblok.cz.

Fotogalerie
20678 20679 20680 20681 20682 20683 20684 20685 20686 20687

Další články z rubriky

Dejme vodě šanci: Do Mezinárodního dne úklidu pobřeží se zapojí i Waterdrop

Dejme vodě šanci: Do Mezinárodního dne úklidu pobřeží se zapojí i Waterdrop

Co vše dělají zaměstnavatelé v ČR pro udržení svých zaměstnanců

Co vše dělají zaměstnavatelé v ČR pro udržení svých zaměstnanců

Dobročinné PENNY běhy přinesly přes 800 tisíc korun. Výtěžek putuje na pomoc seniorům

Dobročinné PENNY běhy přinesly přes 800 tisíc korun. Výtěžek putuje na pomoc seniorům

Zjistěte si kolik lidí stejného jména a příjmení žije v České republice

Tradiční festival Den hrdinů letos poprvé v Praze  představí humanitární základnu Na Výstavišti!

Tradiční festival Den hrdinů letos poprvé v Praze představí humanitární základnu Na Výstavišti!