Magazín Elita

41. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově přivítá domácí a zahraniční hvězdy

41. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově přivítá domácí a zahraniční hvězdy

Zatímco loňský rok byl ve znamení oslav čtyřiceti ročníků jazzových festivalů v Přerově, ten letošní otevírá již pátou dekádu přerovského setkávání domácích i zahraničních jazzových muzikantů a jejich nadšených posluchačů. Festival bude zahájen tradičním prologem 10. října, ale hlavní program proběhne až během tří večerů, a to 17., 18. a 19. října. Tradiční je opět i festivalové místo konání – Městský dům v Přerově.

Stalo se dobrým zvykem, že tradičnímu třídennímu programu předchází o týden dříve festivalový prolog, jenž se letos odehraje ve čtvrtek 10. října. Prolog otevře Michito Sanchez & Czechiando, tedy spojení amerického perkusisty kubánského původu a domácí špičky, které slibuje energické vystoupení v rytmech latino jazzu a fusion. Po nich bude následovat další koncert ve znamení spolupráce českých a zahraničních hudebníků. Renomovaný pianista a skladatel Emil Viklický bude v Přerově vystupovat s britskou zpěvačkou Imogen Ryall, která se řadí mezi významné hlasy britské hudební scény. Imogen Ryall & Emil Viklický Q představí živě své excelentní LP s názvem Songs.

Hlavní festivalový program zahájí ve čtvrtek 17. října Jany McPherson Trio. Jany McPherson je kubánská pianistka, zpěvačka a skladatelka žijící ve Francii. V její tvorbě se odrážejí vlivy latiny, jazzu a world music. Zejména během živých vystoupení dokazuje, že je rozenou „show-woman“, která již dokázala rozzářit celou řadu významných festivalů v Evropě, Americe i Asii. Visegrad Jazz Summit 2024, to je označení projektu 18členného bigbandu Visegrad Jazz Orchestra tvořeného slovenskými, českými, polskými a maďarskými hráči, který vystupuje s podporou Visegrádských fondů. V rámci čtvrtečního koncertu proběhne vyhodnocení projektové soutěže mladých skladatelů do 35 let, jejichž skladby zazní i během vystoupení.

Druhý festivalový večer v pátek 18. října si připomeneme, že vynikající saxofonista a pedagog Rosťa Fraš již pět let hraje v nebeském jazzbandu. Poctu složí českoamerický Rosťa Fraš Memorial Sextet ve složení Neil Wetzel, Petr Kalfus, Míra Hloucal, Skip Wilkins, Josef Fečo a Marek Urbánek. Následovat bude odlehčení ve formě švýcarského tria The Next Movement, které dle vlastních slov přiveze explozivní groove-funk-soulovou show zasahující mozky, srdce i končetiny posluchačů.

Závěrečný koncert 41. ročníku ČSJF v sobotu 19. října otevře mezinárodní sestava Martina Barta & Friends feat. David Friedman. Martina Barta je v Německu usídlenou českou zpěvačkou, pohybující se s jistotou v nejrůznějších hudebních projektech od popu přes muzikály až po jazz. Zvláštní host, kterým je americký vibrafonista David Friedman, patří mezi uznávané mistry svého oboru. Velké festivalové finále zajistí Richard Bona Trio se svou fúzí jazzu, world music a afropopu. Američan s kamerunskými kořeny a držitel Grammy Richard Bona bezpochyby patří mezi světovou jazzovou elitu. Je všestranným hudebníkem s vytříbenou technikou hry na baskytaru a nezaměnitelnou barvou svého vokálu.

Zábavu až do pozdní noci zajistí po všech třech hlavních festivalových večerech after party kapela se záhadným a zároveň všeříkajícím názvem Sedm statečných.

Termín: 10. října 2024 (prolog), 17.  –19. října 2024 (hlavní program)

Místo konání: Městský dům v Přerově

Začátky koncertů: 19:30

Foto archiv Robert Rohál

web: www.jazzcz.cz

facebook: https://www.facebook.com/Československý-jazzový-festival-100057216499478/

Fotogalerie
20786 20787 20788 20789 20790 20791

Další články z rubriky

The Apprentice: Příběh Trumpa patří k nejkontroverznějším filmům roku

The Apprentice: Příběh Trumpa patří k nejkontroverznějším filmům roku

Do kin míří film  Lee: Fotografka v první linii

Do kin míří film Lee: Fotografka v první linii

Oneohtrix Point Never překládá světové turné včetně koncertu na festivalu Prague Sounds na rok 2025

Oneohtrix Point Never překládá světové turné včetně koncertu na festivalu Prague Sounds na rok 2025

Dostihy a sázky slaví své výročí limitovanou retro edicí s ikonickým kufříkem

Dostihy a sázky slaví své výročí limitovanou retro edicí s ikonickým kufříkem

Olomoucká Kytice je propracovanou inscenací, jejíž síla je v atmosféře, invenci a celistvosti

Olomoucká Kytice je propracovanou inscenací, jejíž síla je v atmosféře, invenci a celistvosti