Magazín Elita

Do kin míří film Lee: Fotografka v první linii

Do kin míří film  Lee: Fotografka v první linii

Elizabeth 'Lee' Millerová, narozená v roce 1907 v Poughkeepsie, New York, byla, jak vysvětluje Winsletová, "nezastavitelnou silou přírody s ohromnou vášní pro život." Objevena samotným Condem Nastem, měla krátkou kariéru jako modelka a pracovala pro mnoho časopisů, včetně Vogue, než ji unavilo, že byla vnímána skrze mužský pohled a zkoumána před objektivem. Změnila kariéru a přesunula se do Paříže, kde studovala surrealistickou fotografii pod vedením Mana Raye. Byla to Lee, kdo objevil techniku zvanou solarizace (něco, za co si Man Ray dlouho přisvojoval zásluhy). Brzy si otevřela vlastní studio a začala pracovat jako úspěšná fotografka.

Její život změnilo setkání s anglickým obchodníkem s uměním, Rolandem Penrosem. Roland a Lee se zamilovali a přestěhovali se do Londýna. To se stalo na začátku druhé světové války. Rozhodla se vydat na frontu, aby začala fotografovat a reportovat o válce pro ženské čtenářky britského Vogue. Její hluboké porozumění ženám a strádajícím obětem války, v kombinaci s její schopností zachytit křehkost i zuřivost, jí pomohlo vytvořit mimořádné snímky z druhé světové války, které jí zajistily právoplatné místo v historii jako jedné z nejvýznamnějších fotografů 20. století.

Byla to náhoda, která Kate Winsletovou vedla k setkání s částí minulosti Lee Millerové, jež byla katalyzátorem, aby se pustila do svého filmového projektu. Jak vysvětluje: „Před devíti lety mi zavolal opravdu dobrý přítel, který žije v Cornwallu a pracuje pro aukční síň, a řekl: ‚Kate, na nadcházející aukci je úžasný stůl a ty na něj prostě musíš přihodit, příběh za ním je neuvěřitelný!‘ Věděl, jak moc miluji vaření a pořádání velkých večeří, a také moji lásku ke starým stolům. Tak jsem si ho koupila. Je nádherný. Je starý a drsný s hrubým nerovným povrchem. Vejde se k němu asi osm lidí!”

Struktura scénáře byla největší výzvou. „Lee prožila mnoho životů a rozhodnutí, které období jejího života je to nejvýznamnější, bylo největší výzvou, které jsme čelili,“ říká Winsletová. „Stále jsme si opakovali, že nesmíme spadnout do pasti biografie. O tohle vyprávění jsme prostě neměli zájem. Navíc by bylo nemožné vyprávět příběh Lee Millerové od narození do smrti jako celovečerní film.“ Jak říká producentka Kate Solomonová: „Nejde o drama Leeina života, ale spíše o její vnitřní život, jak se cítila a co ji pohánělo vpřed. Je to příběh o ženě, o lidské bytosti se srdcem a duší, a o tom, jak ji hrůzy války ovlivnily.“

Pro Winsletovou bylo zaměřit scénář na určité desetiletí života Millerové způsobem, jak „se zbavit všech předpojatých představ o Lee jako o modelu a objektu pohledu mnoha mužských umělců.“ Chtěli jsme vyprávět absolutní pravdu o tom, kým Lee byla a kým se stala prostřednictvím své zkušenosti fotografování války. „Zaměřili jsme se na její střední léta, kdy působila jako fotografka, která pracovala pro britský Vogue a byla na frontě jako válečná zpravodajka během druhé světové války – to byl ten konkrétní desetiletý úsek jejího života, na který jsme se chtěli soustředit,“ říká Winsletová. Solomonová vysvětluje: „Šlo o nalezení období v jejím životě, které vystihuje podstatu toho, co představuje, a pro Lee je tímto obdobím deset let, které ji vedou od předválečných slunečných dnů na jihu Francie, kde trávila čas se svými uměleckými přáteli, až do samotného srdce temnoty Dachau.“

Co Lee Millerovou pohánělo? "Byla to životní síla, s níž bylo třeba počítat, mnohem víc než jen objekt pozornosti slavných mužů, s nimiž je spojována. Tato žena byla fotografkou, spisovatelkou a reportérkou. Vše dělala s láskou, vášní a odvahou. Je inspirací pro to, co můžete dosáhnout, co můžete snést a co můžete udělat, pokud se odvážíte vzít život pevně do rukou a žít ho naplno," uvedla scénáristka.

Lee Millerová žila mnoho životů, neustále se měnila z touhy osvobodit se od stereotypů, poznat více a učit se více. Chtěla být vůdčí postavou mezi ženami a jak slavně řekla: „Raději udělám fotografii, než abych na nějaké byla.“ Byla to úžasná žena, a proto není překvapující, že Winsletová chtěla vyprávět její příběh a být tím, kdo osvětluje její mimořádné úspěchy a její ohromující emocionální cestu.

Fotogalerie
20801 20802 20803 20804

Další články z rubriky

The Apprentice: Příběh Trumpa patří k nejkontroverznějším filmům roku

The Apprentice: Příběh Trumpa patří k nejkontroverznějším filmům roku

41. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově přivítá domácí a zahraniční hvězdy

41. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově přivítá domácí a zahraniční hvězdy

Oneohtrix Point Never překládá světové turné včetně koncertu na festivalu Prague Sounds na rok 2025

Oneohtrix Point Never překládá světové turné včetně koncertu na festivalu Prague Sounds na rok 2025

Dostihy a sázky slaví své výročí limitovanou retro edicí s ikonickým kufříkem

Dostihy a sázky slaví své výročí limitovanou retro edicí s ikonickým kufříkem

Olomoucká Kytice je propracovanou inscenací, jejíž síla je v atmosféře, invenci a celistvosti

Olomoucká Kytice je propracovanou inscenací, jejíž síla je v atmosféře, invenci a celistvosti