Magazín Elita

Říjen je měsícem kávy i úsměvů

Říjen je měsícem kávy i úsměvů

S příchodem měsíce října se začíná pomalu o slovo hlásit podzim. Pro mnohé je obdobím, které se vyznačuje sychravějším počasím i ponurejší náladou. Tu je však potřeba zažehnat a my vám dnes poradíme jak. Oslavte v říjnu Mezinárodní den kávy i úsměvů a vychutnejte si své malé neřesti, které vám změní den k lepšímu.

Mezinárodní den kávy, který se slaví 1. října, a Mezinárodní den úsměvů, který se slaví zpravidla první říjnový pátek, představuje skvělou příležitost, jak oslavit malé každodenní radosti, které nám zlepšují náladu a dodávají energii. Podobné dny proto mohou být mocným nástrojem, jak si užít začátek podzimu naplno.

Historie Mezinárodního dne kávy

Mezinárodní den kávy byl oficiálně ustanoven londýnskou Mezinárodní kávovou organizací v roce 2015. Tento den je věnován oslavě kávové kultury a zvýšení povědomí o životních podmínkách farmářů pěstujících kávu. Je jisté, že jde o jeden z nejpopulárnějších nápojů na světě a jeho konzumace mají významný vliv na globální ekonomiku i ekologii.

Historie Mezinárodního dne úsměvu

Mezinárodní den úsměvu si klade za cíl upozornit na význam spokojenosti, štěstí, duševního zdraví a kvality života od roku 2012, kdy byl vyhlášen Valným shromážděním OSN. Jeho kořeny však sahají sahají ještě dál, až do roku 1963, kdy umělec a grafik Harvey Ball vytvořil na objednávku společnosti State Mutual Life Assurance Company, která chtěla zvýšit morálku svých zaměstnanců, úplně první smajlík. Ten se rychle ujal jako celosvětový symbol úsměvu a radosti. V roce 2012 pak Organizace Spojených Národů představila dokument s názvem Světová zpráva o štěstí, která říká, že štěstí a spokojenost jsou základními životními hodnotami. Spolu s uvedením této zprávy zároveň OSN oficiálně vyhlásila Mezinárodní den úsměvu. U nás jej připomíná každoročně také organizace Zdravotní klaun.

Několik tipů, jak oslavit říjen

1. Uspořádejte kávovou párty

Pozvěte přátele či kolegy a společně ochutnávejte různé druhy kávy. Můžete se pokusit připravit kávu z různých koutů světa, nebo namíchat různé drinky jako je oblíbený espresso tonic a sdílet s ostatními své dojmy. Kromě kávy a úsměvů si můžete vychutnat také alternativy ke kouření v podobě zařízení na zahřívaný tabák Ploom X, které představuje moderní a méně škodlivou alternativu tradičního kouření. Kombinace kávy, úsměvu a inovativních produktů, jako je Ploom, může být skvělým způsobem, jak si užít den s větším ohledem na okolí.

2. Podpořte místní kavárny

Navštivte svou oblíbenou kavárnu nebo objevte novou. Nákupem u místních podnikatelů podpoříte lokální ekonomiku. Zkuste si s rodinou či přáteli uspořádat takzvanou Tour de Coffee a objevit další místa ve svém okolí, nebo hlavním městě. Klidně si připravte i hodnotící bloky s poznámkami a na konci si vyhodnoťte, která kavárna byla nejlepší. Jen pozor, abyste to nepřehnali s množstvím denní dávky kofeinu.

3. Darujte kávu

Vytipujte si lokální prodejce kávy a zajděte vybrat vybraná zrnka pro někoho, komu chcete udělat radost, nebo ho zkrátka jen potěšit. Ať už je to kolega v práci, někdo z rodiny či nejlepší kamarád, malý skutek laskavosti vyčaruje úsměv na tváři nejen jemu, ale i vám. Darovat můžete i dárkový poukaz do kavárny, předplatné na kávu u společnosti, která pravidelně posílá různé druhy káv až domů.

4. Podělte se o úsměv

Snažte se během dne usmívat na co nejvíce lidí. Úsměv je nakažlivý a může mít pozitivní dopad na vaše okolí. Úsměv je sice jednoduchým, ale mocným gestem, které má schopnost zlepšit náš život i životy lidí kolem nás. Stimuluje uvolňování endorfinů, což jsou hormony štěstí. Tyto hormony snižují stres a zlepšují celkovou náladu. Když se usmíváme, cítíme se lépe a pozitivně naladěni. V dnešním globalizovaném světě, kde často komunikujeme virtuálně, je důležité nezapomenout na sílu osobního kontaktu a pozitivní energie, kterou úsměv přináší.

5. Udělejte něco pro sebe

Kromě rozdávání úsměvů kolem sebe, je důležité věnovat se také aktivitám, které pobaví vás. Udělejte si čas na své oblíbené činnosti, ať už je to sport, čtení, nákupy, kreativní tvorba, nebo relax se zařízením Ploom a radost z těchto aktivit vám přirozeně přinesou úsměv na tvář a den na pozitivní vlně.

 


Další články z rubriky

Vysočina zve první říjnový víkend na Dny otevřených ateliérů

Vysočina zve první říjnový víkend na Dny otevřených ateliérů

Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou

Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou

Kouzlo italské kulinářské tradice přímo v centru Prahy

Kouzlo italské kulinářské tradice přímo v centru Prahy

Po stopách osadníků za duší Vysočiny

Po stopách osadníků za duší Vysočiny

Nové omáčky od Panzani vás nezklamou

Nové omáčky od Panzani vás nezklamou