Magazín Elita

Kliky z české rodinné manufaktury jsou mimo limit času a stylu

Kliky z české rodinné manufaktury jsou mimo limit času a stylu

Dvě nové kliky. V jedné se odráží současná éra moderních technologií, ve druhé snaha o vytvoření ikonického prvku funkčního napříč stoletími. Česká rodinná manufaktura M&T rozšířila svůj sortiment o modely ERA a ICONIC, kterými po patnácti letech navázala na úspěšnou spolupráci s architektkou a designérkou Barborou Škorpilovou ze studia Mimolimit a stejnojmennou kolekci kování dle jejího autorského návrhu.

Nadčasová ikona

Jemně zaoblené křivky nového kování ICONIC přirozeně vytváří harmonii s jakýmkoli stylem dveří i interiéru. „Design kliky ICONIC vznikl při práci na rekonstrukci paláce na Malé Straně, kde bylo 70 typů dveří z různých období od renesance po současnost a mnoho požadavků na funkčnost – od panikového kování až po otevírání dveří pomocí karet a otisků prstů. Na jejich základě jsme vytvořili nadčasový prvek, který bude tvarově i proporcemi funkční napříč stoletími,“ vysvětluje autorka návrhu Barbora Škorpilová ze studia Mimolimit. Nový ikonický model je vyrobený z masivní broušené nerezové oceli a k dispozici v osmi povrchových úpravách zahrnujících šest matných titanových odstínů – chrom, mosaz, bronz, braun, černý a graphite, a varianty černý mat strukturovaný a bílý mat. Kromě dveřní kliky zahrnuje kolekce také malou kliku a madlo/kouli pro vchodové dveře.

Odraz současnosti

U druhé novinky – modelu ERA bylo snahou autorky vytvořit takový design, který by byl odrazem současné doby a technologií. „Díky zpracování designu kliky ERA prostřednictvím nejnovějších počítačových programů a výroby zajištěné inovativními technologiemi je jednoznačně rozpoznatelná doba jejího vzniku. A i přesto je vhodným architektonickým detailem, stylově vyváženým jak v historických, tak moderních interiérech,“ popisuje Barbora Škorpilová. Základovým materiálem kliky je masivní mosaz, která vyniká nejen vysokou pevností, ale také svými estetickými kvalitami, a proto ji M&T ponechává v nabídce povrchů pro kování ERA hned v několika variantách – mosaz natural, mosaz leštěná, mosaz antik a mosaz staré dřevo. Dalšími variantami povrchu modelu ERA jsou titan chrom mat, titan mosaz mat, titan bronz mat, titan braun mat, titan měď broušeno, titan černý mat, titan graphite mat, černý chrom broušený 3D, černý mat strukturovaný, bílý mat, lesklý chrom, matný nikl a matný nikl broušený. Dohromady tedy nabízí celkem 17 povrchových úprav. Součástí kolekce ERA je také nápadité madlo pro vchodové a skleněné dveře.

Dotek pravého dřeva

Nové modely klik M&T 2024 navazují na úspěšnou kolekci kování MIMOLIMIT z roku 2009, které jako vůbec první přineslo prvek masivního dřeva na dveřní kování. Kovová část kliky, která slouží jako nosný podklad pro dřevěnou destičku, je vyrobena z masivní mosazi a dostupná také v 17 povrchových úpravách. Z pravých dřevin lze pro destičku volit ořech, jilm, dub, bělený dub a exotický teak. „V současnosti je kování MIMOLIMIT rozšířeno do 33 zemí světa v počtu více jak 4 500 párů prodaných klik,“ říká Roman Ulich z rodinné manufaktury M&T. Kliky MIMOLIMIT dnes doplňuje kompletní modelová kolekce kování pro dveře a okna.

www.kliky-mt.cz

Fotogalerie
20808 20809

Další články z rubriky

Dva dny plné péče a krásy: Pečující konference a Green Beauty Market

Dva dny plné péče a krásy: Pečující konference a Green Beauty Market

Jubilejní kampaň společnosti Miele byla spuštěna

Jubilejní kampaň společnosti Miele byla spuštěna

Zima přichází, vaše vlasy ale nemusí trpět!

Zima přichází, vaše vlasy ale nemusí trpět!

Výlet po pohoří Wallowa s podzimní limitovanou kolekcí Columbia Heritage Wallowa

Výlet po pohoří Wallowa s podzimní limitovanou kolekcí Columbia Heritage Wallowa

Vylepšete svoji kuchyň černými doplňky

Vylepšete svoji kuchyň černými doplňky