Magazín Elita

Světové hvězdy byly vydatnou předehrou letošního jazzového festivalu v Přerově

Světové hvězdy byly vydatnou předehrou letošního jazzového festivalu v Přerově

Ve čtvrtek 10. října proběhl ve velkém sále Městského domu v Přerově podzimní prolog 41. ročníku československého jazzového festivalu. V rámci již zavedeného prologu respektive "předehry" letošního ročníku festivalu (ten proběhne ve dnech 17. až 19. října), vystoupil jednak proslulý americký perkusista kubánského původu Michito Sanchez s českými jazzovými muzikanty, jednak mezinárodně uznávaný Emil Viklický s britskou zpěvačkou Imogen Ryall.

Podzimní prolog, kterou tradičně zahájil moderátor Aleš Benda, otevřela muzikantské show, kde hlavní hvězdou byl Michito Sanchez. Svůj "latin-jazz-fusion" projekt nazval Michito Sanchez & Czechiando nabídl publiku ochutnávku temperamentní a žánrově barevné muziky. Je skvělé, že se obklopil českou jazzovou špičkou (David Fárek - saxofony a flétny, Vít Pospíšil - klávesy, Vladimír Kliment - baskytara, Ondřej Pomajsl - bicí), která dodala hodinovému dodala koncertu precizní.

Americký perkusista kubánského původu má za sebou stovky koncertů i nahrávek s osobnostmi z nejvyšší hudební ligy (Elton John, Rolling Stones, Robert Palmer, Herbie Hancock, Placido Domingo, Aretha Franklin, Joe Zawinul, Stevie Wonder, Al Jarreau, Chaka Khan, Elvis Costello, Toni Braxton, George Benson, Natalie Cole, Crosby, Stills & Nash, Michael Bublé a desítky dalších). Díky tomu proslul nejen jako studiový hráč ovládající nejrůznější žánry, ale i coby energetický perkusista dodávající latinský feeling na pódiu, cože prokázal i v Přerově.

Po tomto hvězdném rozjezdu nastoupil další hvězda, a to mezinárodně oceňovaný český klavírista Emil Viklický. Tentokrát stanul na jevišti Městského domu v Přerově s dnes uznávanou britskou jazzovou zpěvačkou Imogen Ryall a dalšími vynikajícími hudebníky. Společně v této konstelaci vytvořili britsko-českou sestavu, která natočila album Songs, které už stihlo posbírat řadu pozitivních reakcí v britských médiích, přičemž skladby z něj zazněly i na přerovském koncertě.

Přitažlivě elegantní a ladné melodie Emila Viklického se dokonale pojí s texty Imogen Ryall, působí jako hotové písně, které přirozeně vycházejí z melodií, nikoli jako texty nuceně "naroubované" na hudbu. Rytmická sekce, kterou tvoří kontrabasista Petr Dvorský a bubeník Eric Ford, doplňuje tuto vynikající sestavu, přičemž oba hudebníci jsou citliví, vkusní, ale také energičtí a hraví. Hvězdnou pětici doplňuje saxofonista Julian Nicholas.

V jedné z mnoha recenzí na album Songs se píše, „že tato sbírka devíti originálních skladeb je naprosto uchvacující. Imogen Ryall má výjimečné textařské schopnosti, a zde se jí na Viklického různorodých melodiích a tématech podařilo dosáhnout nádhernou symbiózu s jeho hudbou. Od intimního nádechu folkové skladby Gone with Water až po hravý groove Conjourology s brilantními texty o "temném a záhadném lektvaru", se každá píseň vyznačuje přirozenou souhrou mezi zpěvačkou a hudebníky, která nikdy nepůsobí nuceně. Saxofonista Julian Nicholas září ve skladbě Moon, Sleeping in a Cradle, kde se jeho lyrická hra lehce a oduševněle vznáší nad hudebním doprovodem.“

Tři festivalové koncerty proběhnou od 17. do 19. října

Hlavní festivalový program zahájí ve čtvrtek 17. října Jany McPherson Trio. Jany McPherson je kubánská pianistka, zpěvačka a skladatelka žijící ve Francii. V její tvorbě se odrážejí vlivy latiny, jazzu a world music. Visegrad Jazz Summit 2024, to je označení projektu osmnáctičlenného bigbandu Visegrad Jazz Orchestra tvořeného slovenskými, českými, polskými a maďarskými hráči, který vystupuje s podporou Visegrádských fondů.

Druhý festivalový večer v pátek 18. října si připomeneme, že vynikající saxofonista a pedagog Rosťa Fraš již pět let hraje v nebeském jazzbandu. Poctu složí českoamerický Rosťa Fraš Memorial Sextet ve složení Neil Wetzel, Petr Kalfus, Míra Hloucal, Skip Wilkins, Josef Fečo a Marek Urbánek. Následovat bude odlehčení ve formě švýcarského tria The Next Movement, které dle vlastních slov přiveze explozivní groove-funk-soulovou show.

Závěrečný koncert 41. ročníku ČSJF v sobotu 19. října otevře mezinárodní sestava Martina Barta & Friends feat. David Friedman. Martina Barta je v Německu usídlenou českou zpěvačkou, pohybující se s jistotou v nejrůznějších hudebních projektech od popu přes muzikály až po jazz. Zvláštní host, kterým je americký vibrafonista David Friedman, patří mezi uznávané mistry svého oboru. Velké festivalové finále zajistí Richard Bona Trio se svou fúzí jazzu, world music a afropopu. Američan s kamerunskými kořeny a držitel Grammy Richard Bona bezpochyby patří mezi světovou jazzovou elitu.

Robert Rohál

Foto: Robert Rohál

Fotogalerie
20843 20844 20845

Další články z rubriky

Mistři klasiky Dvořák, Smetana a Mozart míří do pražského Rudolfina!

Mistři klasiky Dvořák, Smetana a Mozart míří do pražského Rudolfina!

Gazda a roba, silný příběh osudové lásky uvedou ve Švandově divadle

Gazda a roba, silný příběh osudové lásky uvedou ve Švandově divadle

Reprízy opery Modrovousův hrad uvede Moravské divadlo Olomouc v listopadu a prosinci

Reprízy opery Modrovousův hrad uvede Moravské divadlo Olomouc v listopadu a prosinci

Nejznámější vánoční příběh Louskáček letos uvítá ARCHA +

Nejznámější vánoční příběh Louskáček letos uvítá ARCHA +

Nová Spirála znovu otevřela své brány po více než dvaceti letech

Nová Spirála znovu otevřela své brány po více než dvaceti letech