Magazín Elita

Nejznámější vánoční příběh Louskáček letos uvítá ARCHA +

Nejznámější vánoční příběh Louskáček letos uvítá ARCHA +

Nejpohádkovější vánoční příběh Louskáček se po loňských, zcela vyprodaných představení přesouvá do prostor ARCHA +. Stejně jako v loňském roce slibuje přinést divákům nezapomenutelný zážitek plný magie a snů. Tato inscenace, která je výsledkem kreativní spolupráce mezi talentovanou choreografkou Janou Burkiewiczovou a její uměleckou skupinou BURKICOM, představuje vrchol sezóny pro milovníky baletu, a především vánoční atmosféry. Všichni, kdo se těší na tradiční vánoční příběhy, si přijdou na své, neboť Louskáček, který je snad nejznámějším a nejoblíbenějším vánočním baletem, se dočká nové a inovativní interpretace. Počet vánočních představení je vzhledem k mezinárodnímu obsazení omezen a vstupenky i letos rychle mizí.

Letošní představení se uskuteční od 6. listopadu až do 27. prosince v prostorách ARCHA + . Staňte se součástí tohoto magického zážitku. Tato jedinečná inscenace je šancí, jak oslavit kouzlo Vánoc prostřednictvím tance a hudby, a jak vytvořit vzpomínky, které zůstanou v srdcích návštěvníků ještě dlouho po skončení představení. Bez Louskáčka si někteří nedokáží představit Vánoce.

Představte si, že vstupujete do světa, kde se hranice mezi snem a realitou stírá, kde předměty náhle ožívají a prostory, které jsme si mysleli, že dobře známe, se transformují v kouzelné krajiny plné překvapení. Choreografka Jana Burkiewiczová se rozhodla pojmout tento klasický příběh zcela po svém, s důrazem na fantazijní prvky, které osloví srdce jak malých, tak i dospělých diváků. Diváci se mohou těšit na fantazijní představení, kde panenky létají vzduchem v neuvěřitelných formacích, medvědi tančí v rytmu známých melodií a orchestr pod vedením Jiřího Konvalinky interpretuje Čajkovského skladby způsobem, jaký jste ještě neslyšeli.

Nejen že je tato taneční pohádka iluzivně živější než živá, ale také je vhodná pro celou rodinu, což znamená, že na ni mohou přijít jak děti, tak rodiče a společně si užít nezapomenutelné chvíle plné úsměvů a radosti. Celá inscenace je koncipována tak, aby byla přístupná a srozumitelná i těm nejmladším divákům, a přitom neztrácela nic ze své umělecké hodnoty a hloubky. Každá scéna je promyšleně navržena a choreograficky zpracována tak, aby divákům nabídla vizuální hostinu, která je vtáhne do víru příběhu a přinutí je zapomenout na čas.

„Celé představení jsem realizovala pro svého syna Mikuláše. Zrovna začal chodit do školy a hodně mi s tím pomáhal. Byl vlastně takovým mým dramaturgem. Chodil na zkoušky a já se dívala, jak reaguje na situace  a co ho na nich baví. Chtěla jsem na jeviště přenést kouzlo fantazie, kterou mě vždy překvapuje a kterou mají jen děti, to kouzlo, pro které jsou všechny věci živými kamarády a svět je hodný a nemá hranic.“říká choreografka Jana Burkiewiczová

Toto představení se pyšní nejen talentovanými tanečníky, ale také úchvatnou scénografií a kostýmy z dílny Marka Cpina, které přispívají k celkové atmosféře a autenticitě vyprávěného příběhu. Scénografie hraje s barvami a tvary tak, že se stává dalším aktérem na jevišti, přičemž kostýmy dokonale podtrhují charakter a emoce jednotlivých postav. V hlavní roli se představí Barbora Bočková, jejíž fenomenální výkon slibuje být jedním z vrcholů večera.

Přijďte a otevřete dveře své fantazii a nechte se unést na vlně vánoční pohádky, která vám ukáže, že nemožné je možné, a že sny se mohou stát skutečností, zejména v čase, kdy jsou Vánoce a kouzlo je cítit na každém kroku.

Kdo je Jana Burkiewiczová

Je zakladatelkou souboru Burkicom, který se rychle stal respektovaným jménem na české scéně a přinesl řadu inovativních představení, jež oslovují široké spektrum diváků. Pod jejím vedením Burkicom staví na prolínání různorodých uměleckých disciplín, čímž vytváří originální a často překvapivá představení.

Absolventka pražské HAMU, choreografka a režisérka je autorkou řady choreografií pro přední české divadelní soubory včetně Opery Národního divadla v Praze. Je také choreografkou řady produkcí České televize stejně jako významným společenských eventů (m.j. pro Designblok Praha, Moravskou galerii v Brně, Ceny Czech Grand Design). Od roku 2015 se věnuje převážně autorské tvorbě, a to jak ve vlastní produkci Burkicom, tak pro jiné produkce (např. Losers Cirque Company, či DOT504). Přestože výchozí prostředky její tvorby stojí na propojení současného tance, fyzického divadla a nového cirkusu, jejich hranice často volně překračuje směrem k původnímu dramatickému tvaru. Její svébytný rukopis podpořený spoluprací s přední českou designérskou špičkou přináší výrazné soudobé divadlo na aktuální sociologická témata, kterému dominují specifické pohybové postupy a výtvarné pojetí.

Fotogalerie
20856 20857

Další články z rubriky

Mistři klasiky Dvořák, Smetana a Mozart míří do pražského Rudolfina!

Mistři klasiky Dvořák, Smetana a Mozart míří do pražského Rudolfina!

Gazda a roba, silný příběh osudové lásky uvedou ve Švandově divadle

Gazda a roba, silný příběh osudové lásky uvedou ve Švandově divadle

Reprízy opery Modrovousův hrad uvede Moravské divadlo Olomouc v listopadu a prosinci

Reprízy opery Modrovousův hrad uvede Moravské divadlo Olomouc v listopadu a prosinci

Světové hvězdy byly vydatnou předehrou letošního jazzového festivalu v Přerově

Světové hvězdy byly vydatnou předehrou letošního jazzového festivalu v Přerově

Nová Spirála znovu otevřela své brány po více než dvaceti letech

Nová Spirála znovu otevřela své brány po více než dvaceti letech