Magazín Elita

Václav Berka, legendární sládek, byl uveden do Síně slávy českého pivovarství

Václav Berka, legendární sládek, byl uveden do Síně slávy českého pivovarství

Václav Berka, doyen českých sládků a emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, který se o kvalitu nejslavnějšího českého ležáku stará již více než 40 let, byl uveden do klubu pivovarnických legend. Stal se členem Síně slávy českého pivovarství a sladařství, do níž Český svaz pivovarů a sladoven jmenuje výjimečné osobnosti, které se zasloužily o kvalitu českého piva a českou pivní kulturu.

Ocenění patří k vrcholům dosavadní kariéry sládka z rodiny Berků, která o kvalitu piva Pilsner Urquell pečuje již ve třetí generaci, tedy téměř 100 let. Václav Berka nejstarší nastoupil do plzeňského pivovaru v roce 1927 a pracoval zde jako sladmistr. Tatínek působil v Prazdroji od roku 1945. Nejmladší Václav Berka si svůj první plzeňský ležák uvařil již v 15 letech a celou svoji pracovní kariéru spojil právě s Plzeňským Prazdrojem.

V Prazdroji začal pracovat jako mladý technolog v roce 1980. Od té doby v různých pozicích prošel pivovarem doslova od sklepa po půdu. V roce 1983 nastoupil jako vedoucí do ležáckého sklepa, kde měl na starosti 3500 dřevěných dubových sudů, několik stovek ocelových tanků a hlavně finalizaci chuti a vůně plzeňského piva, které se již tehdy exportovalo do téměř celého světa. „Seděl jsem v kanceláři s tátou a jeho kolegy, kteří vedli oddělení spilky, tedy oddělení zodpovědné za kvasný proces. Naše společná kancelář se tehdy stala místem pivních konzultací, degustací a bouřlivých diskuzí o kvalitě piva,“ vzpomíná Václav Berka.

Když později povýšil na sládka pivovaru Prazdroj, stal se svému tátovi dokonce nadřízeným, což podle něho rozhodně nebyla lehká úloha. „Pořád jsme ale společně dbali na to, abychom vařili pivo podle stejných postupů, byť se v průběhu mé kariéry výrazně modernizovala technologie. I díky úsilí všech v pivovaru si dnes mohou lidé po celém světě vychutnávat plzeň jen z Plzně a pořád podle původní receptury,“ dodává Václav Berka.

Právě sládek Václav Berka patřil v Plzeňském Prazdroji k prvním, koho rozčilovalo, že návštěvníci mnohých hospod kvůli neumytým sklenicím, špatnému skladování nebo mizernému chlazení nedostanou dobře ošetřené pivo. Že nemohou vychutnávat tu kvalitu, kterou on se svými kolegy v Prazdroji uvaří. A proto se před 20 lety rozhodl odstartovat svoji novou misi, přinést perfektní čepované pivo co nejvíce lidem. Zajistit, aby se čistá, mokrá a studená sklenice, hustá pěna a kroužkování staly samozřejmostí v co největším počtu českých hospod. Zasadil se proto o vznik oddělení obchodních sládků Plzeňského Prazdroje, kteří od roku 2005 začali vyjíždět do terénu a ukazovat hospodským, jak správně pečovat o pivo, aby v restauraci chutnalo stejně dobře jako v pivovaru.

Původně skromný projekt obchodních sládků, u jehož zrodu Václav Berka stál, se rozrostl v rozsáhlý program, v jehož rámci Prazdroj v tuzemsku i v zahraničí bojuje za kvalitu čepovaného piva na trhu. Pro české pivo je přitom dobrou zprávou, že iniciativu Václava Berky a jeho kolegů vzaly za svou i další české pivovary a jeho principy začaly prosazovat i v hospodách, kde se čepují jejich piva.

„Ocenění si moc vážím, vždyť je z rukou pivovarských odborníků. Ale stejně tak mám velkou radost, když si lidé užívají skvěle načepované pivo v hospodách. To je taky velké ocenění. Celý profesní život totiž usiluju o to, abychom nejen vařili skvělé pivo, ale také o to, aby si ho ve vynikající kvalitě mohli vychutnávat hosté v restauracích a hospodách,“ uvádí Václav Berka.

Sám Václav Berka přitom ocenění nejen získává, ale často také uděluje. Plzeňský Prazdroj si totiž velmi váží i osobností mimo pivovar, které doma i v zahraničí pomáhají šířit věhlas originálního plzeňského ležáku. Těm každoročně uděluje prestižní titul Honorary Connoisseur. A právě z rukou Václava Berky již v minulosti převzali toto ocenění například Miloš Forman, Zdeněk Svěrák, Karel Gott, oštěpař Jan Železný, hokejisté Martin Straka a Jaroslav Špaček či v letošním roce ekonom Tomáš Sedláček.

 

Fotogalerie
20875 20876

Další články z rubriky

Na sítích mi přejí smrt a znásilnění pravidelně, teď je toho víc, říká známá advokátka Lucie Hrdá

Na sítích mi přejí smrt a znásilnění pravidelně, teď je toho víc, říká známá advokátka Lucie Hrdá

Silvie Kořistková: Jsem vodnář, potřebuji tvořit a zkoušet nové věci, techniky a nová témata

Silvie Kořistková: Jsem vodnář, potřebuji tvořit a zkoušet nové věci, techniky a nová témata

Muzikant a básník všedního dne Karel Markytán má nové album a pokřtí jej ve Zlíně

Muzikant a básník všedního dne Karel Markytán má nové album a pokřtí jej ve Zlíně

Nikdy nesázím na jednu kartu a baví mě spousta věcí, říká Jiří Přibyl

Nikdy nesázím na jednu kartu a baví mě spousta věcí, říká Jiří Přibyl

Herečka a principálka Zuzana Geislerová o divadle, herectví i nové sezóně

Herečka a principálka Zuzana Geislerová o divadle, herectví i nové sezóně