Magazín Elita

Čeští inovátoři ve zdravotnictví mají šanci získat podporu až 160 000 EUR díky novému programu SPICE

Čeští inovátoři ve zdravotnictví mají šanci získat podporu až 160 000 EUR díky novému programu SPICE

Zdravotnické startupy, malé a střední podniky, nemocnice, univerzity a výzkumné instituce z České republiky a dalších 18 zemí mají příležitost urychlit uvedení svých inovací na trh díky novému programu SPICE. Ten poskytuje finanční podporu až 160 000 EUR pro každý tým, která je určena na vývoj, uvedení na trh a mentoring. Využívá přitom zkušenosti a know-how rozsáhlé sítě EIT Health, největšího evropského ekosystému zaměřeného na zdravotnické inovace, do kterého se mohou zájemci zapojit.

Čeští inovátoři ve zdravotnictví mají nyní jedinečnou příležitost rozšířit své podnikání díky novému programu SPICE (Strategic Partnership Initiatives for Competitive Edge) od EIT Health InnoStars, který je součásti Evropského inovačního a technologického institutu (EIT). Program SPICE, zaměřený na rychlé uvedení pokročilých zdravotnických řešení na trh, poskytuje až 100 000 EUR na vývoj a komercializaci a dalších 60 000 EUR na odborné poradenství a koučink pro 10 vybraných týmů.

Výzva k podání žádostí je otevřená do 31. října a zaměřuje se na začínající firmy, malé a střední podniky a další instituce z České republiky a dalších 18 zemí střední, východní a jižní Evropy, které patří do Regionálního inovačního programu EIT (RIS), kde inovace nejsou zatím tak rozšířené jako v západní a severní Evropě.

Program je určen pro startupy, univerzity, nemocnice, malé a střední podniky či výzkumné instituce s inovativními zdravotnickými řešeními, která jsou již ve fázi prototypu (TRL 6) a byla úspěšně testována v relevantním prostředí. Tento krok je klíčový pro firmy, které chtějí přejít od vývoje k praktickému využití a komercializaci svých nápadů.

Podpora pro růst inovací ve zdravotnictví

Program SPICE nabízí až 100 000 EUR na tým ve formě specializovaných služeb od evropských odborníků. Tyto služby pomohou účastníkům řešit klíčové výzvy, jako je regulační podpora, klinické testování, technologické inovace, ochrana osobních údajů a strategie vstupu na trh.

Kromě finanční podpory získají účastníci i odborné poradenství a koučink přizpůsobený jejich potřebám, s rozpočtem až 60 000 EUR na tým. Budou mít přístup k radám od expertů EIT Health InnoStars, kteří se zaměří na výzvy spojené s růstem jejich inovací – od zajištění investic až po navigaci v oblasti zdravotnických předpisů.

„Program SPICE otevírá inovátorům v České republice i Evropě nové možnosti,“ uvedl Alessio Smeraldo, vedoucí programu EIT Health InnoStars Business Creation. „Díky na míru šitým službám a odbornému poradenství mohou účastníci překonat překážky komercializace a získat náskok na trhu. Naším cílem je proměnit slibná řešení ve škálovatelné podniky, které uspějí na konkurenčním trhu evropské zdravotní péče.“

Budování dlouhodobých kontaktů v prestižní síti

Česká republika je známá jako centrum zdravotnických inovací, a to i díky úspěchům lokálních startupů jako Mebster nebo Vitadio, které podpořil EIT Health. Mebster vyvíjí inovativní platformu pasivního exoskeletu,který umožňuje osobám s částečným nebo úplným postižením dolních končetin znovu chodit, přičemž nabízí cenově dostupné a lehké řešení mezi tradičními ortézami a drahými aktivními exoskelety. Aplikace Vitadio zase pomáhá pacientům s diabetem 2. typu zvládat onemocnění prostřednictvím digitální terapie, která zahrnuje monitorování zdraví a personalizované vzdělávání. Díky klinickým výsledkům byla v Německu schválena jako hrazená zdravotní aplikace a mohou ji předepisovat lékaři. Program SPICE nyní nabízí i dalším českým inovátorům skvělou příležitost připojit se k širší evropské síti a získat přístup k cenným zdrojům.

„Jedním z hlavních přínosů programu SPICE je možnost stát se členem EIT Health InnoStars, největší evropské sítě pro zdravotnické inovace,“ říká Alessio Smeraldo, vedoucí programu EIT Health InnoStars Business Creation. „Členství v této prestižní síti otevírá dveře k dlouhodobým zdrojům, spolupráci a strategickým partnerstvím, která jsou klíčová pro úspěšný rozvoj ve zdravotnictví. Účastníci programu SPICE tak získají nejen okamžitou podporu, ale i dlouhodobé kontakty a příležitosti.“

Jak se zapojit do programu SPICE

Přihlášky jsou otevřené do 31. října. Program SPICE startuje na konci roku 2024 a bude po celý rok nabízet podporu, která pomůže týmům zdokonalit a rozšířit jejich inovace v oblasti zdravotní péče.

Více informací najdete na: https://eithealth.eu/programmes/innostars-spice/


Další články z rubriky

Aliance All4Cyber představila klíčová řešení pro ochranu firemních dat i IT infrastruktury

Aliance All4Cyber představila klíčová řešení pro ochranu firemních dat i IT infrastruktury

waterdrop® x Běhejme a pomáhejme útulkům: Spojte se s námi v boji za šťastná zvířata!

waterdrop® x Běhejme a pomáhejme útulkům: Spojte se s námi v boji za šťastná zvířata!

Neziskovky volají po zálohování nápojových PET lahví a plechovek

Neziskovky volají po zálohování nápojových PET lahví a plechovek

První ročník soutěže „Čisté obce s NEVAJGLUJ 2024“ zná své vítěze

První ročník soutěže „Čisté obce s NEVAJGLUJ 2024“ zná své vítěze

Prague Sweet Festival – nejsladší akce roku

Prague Sweet Festival – nejsladší akce roku