Magazín Elita

Kam na podzimní prázdniny? Do Třebíče!

Kam na podzimní prázdniny? Do Třebíče!

Malebné město Třebíč je krásné v každém ročním období. Přijeďte se podívat na jedinečné památky zapsané na seznamu, projděte se židovskou čtvrtí nebo se vydejte do Elektrotechnického centra. Na podzim se zde navíc koná celá řada akcí. Pro návštěvníky je připravena rozšířená prohlídka Baziliky sv. Prokopa, užijete si Halloween v Alternátoru nebo Kafkovské představení v Zadní synagoze.

Trpasličí galerie v Bazilice svatého Prokopa, 28. října

Počátky města jsou spjaty s významným benediktinským klášterem, založeným moravskými přemyslovskými knížaty roku 1101. V první polovině 13. století byl přestavěn dřevěný areál do podoby kamenného kostela, který se od poloviny 18. století nazývá Bazilika sv. Prokopa. Dnes patří trojlodní románsko-gotická bazilika mezi skvosty středověkého stavitelství a pro svou jedinečnou architekturu se dostala až na prestižní seznam UNESCO. Navštivte baziliku při rozšířené komentované prohlídce, při které navštívíte i Trpasličí galerie. Ta je jedinou dochovanou románská galerií na území Česka, podobné mají kostely v západní a jižní Evropě. Zájemci se dozví, k čemu galerie sloužila, proč se nazývá trpasličí a další zajímavosti tohoto výjimečného prostoru.   „Vzhledem ke stísněnosti prostor a množství schodů nejsou chystané prohlídky vhodné pro děti a špatně se pohybující osoby“, uzavírá pozvánku na prohlídky Lenka Vlachová. Rozšířenou prohlídku je možné absolvovat 28. října od 10, 13 a 16 hodin. Na běžnou prohlídku baziliky je možné vydat se ve všední den i o víkendu. Více na visittrebic.eu.

Kafkovské představení v Zadní synagoze, 9. listopadu

Do tajemného světa Franze Kafky nahlédnete 9. listopadu v Zadní synagoze v Třebíči. Užijte si divadelní představení v netradičních kulisách. Autorské kabaretní vyšetřování na motivy románu „Nezvěstný“ s židovskými písněmi z přelomu 19. a 20. století rámované absurdním humorem ze znepokojivého světa Franze Kafky představí v Třebíči kapela Schimmerle Klezmer Kabaret. Představení se uskuteční v Zadní synagoze, která se nachází v samém středu židovské čtvrti. Vybavení interiéru se nedochovalo, ale na stěnách zůstaly historické malby s ornamentálními a rostlinnými motivy. Zadní synagoga je uváděna jako nejstarší příklad dochované synagogální malířské výzdoby na Moravě. 

Haloween a noční prohlídka v Alternátoru, 31. října

V areálu bývalé Baťovy továrny najdete jediné science centrum na Vysočině. Ekotechnické centrum Alternátor má několik expozic, které zabaví rodiče i děti. Pokud si chcete užít prohlídku centra netradičně, přijďte 31. října. Od 15 do 21 hodin zde bude probíhat Haloween v Alternátoru, malé i velké nadšence čeká noční prohlídka Alternátoru, zábavné soutěže a pokusy pro děti, otevřený zookoutek a vyřezávaní dýní.  Na samotnou návštěvu centra si vyčleňte dost času. Přízemí je věnované energii minulosti. Seznámíte se tu s historií areálu, s výrobou obuvi v Třebíči za Baťovy éry i za socialismu, ale také s historií energií. Těšte se na unikátní sbírku stabilních motorů nebo parní stroj, který můžete tlačítkem spustit a vidět ho tak v provozu. Výstava Energie a náš svět v prvním patře budovy se zabývá především obnovitelnými zdroji energie. Nejzajímavějším exponátem je část lopatky z větrné elektrárny, která zároveň slouží jako prolézačka. Děti zaujme také funkční turbína, která ještě nedávno sloužila v papírnách v Přibyslavicích nebo energodomek ve skutečné velikosti 1+kk, kde je veškerá kabeláž vedena po stěnách. Skutečný unikát se ale nachází v posledním, třetím, patře. Čeká vás tu totiž projekční koule, na kterou se promítají v reálném čase data z NASA a další zajímavosti z naší planety i z vesmíru. Nezapomeňte si pak projít výstavu Vesmír a kosmonautika, zahrajte si hry na herním automatu a vyfoťte se v zrcadlové místnosti.

Více tipů na výlety na: https://www.vysocina.eu/

Fotogalerie
20925 20926

Další články z rubriky

Luxusní gurmánské menu a sváteční atmosféra, která promění adventní čas v nezapomenutelný zážitek

Luxusní gurmánské menu a sváteční atmosféra, která promění adventní čas v nezapomenutelný zážitek

Benátky nemusí být jen v Itálii. Už jste navštívili ty na severu?

Benátky nemusí být jen v Itálii. Už jste navštívili ty na severu?

Solný květ Flor de Sal v limitované edici v keramické dóze je skvělý tip na dárek

Solný květ Flor de Sal v limitované edici v keramické dóze je skvělý tip na dárek

Vánoce s jedinečnou hořkosladkou chutí likéru Becherovka

Vánoce s jedinečnou hořkosladkou chutí likéru Becherovka

Sbírejte body v hotelových restauracích Marriot, aniž byste byli ubytovaní

Sbírejte body v hotelových restauracích Marriot, aniž byste byli ubytovaní