Jihozápadně od Znojma se rozkládají vinice vinařství Thaya. Vznešeně znějící název Thaya, česky Dyje, odkazuje na okolní přírodu s meandry této řeky. Ústředním motivem vinařství je udržitelnost, což se zrcadlí i v jejich přístupu k práci, která je v souladu s přírodou. Nedávno otevřeli nový areál nabízející stylové ubytování včetně wellness a špičkové restaurace Apri s menu plným moderně pojatých pokrmů z lokálních surovin. Kromě vína z tamních vinic zde můžete ochutnat i Thaya mošt, který byl oceněn značkou Regionální potravina.
V katastru obcí Havraníky, Hnanice, Šatov, Vrbovec a Dyjákovičky se nachází 110 hektarů viničních tratí. Kromě nádherných vinic nemůžete přehlédnout jedinečný komplex budov, reprezentující moderní vinařskou architekturu. Jedním z nejpoutavějších prvků je zvlněná střecha. Ta symbolizuje řeku Dyji a zároveň koresponduje se stejně tvarovanými kopci v okolí. „Autorem projektu našeho vinařství se stal architekt Jakub Cigler. Skvěle se mu podařilo vystihnout naši myšlenku být v souladu s přírodou. Motiv vlnovky, která se line celým komplexem, rozbíjí mohutnost areálu a skvěle zapadá do krajiny. Z materiálů byly použity dřevo, cihly a bobrovka,“ popisuje komplex Vít Trávníček, prokurista Thaya vinařství.
Areál kopíruje půdorys franckých dvorů způsobem, jakým byly v jihomoravském regionu stavěny vesnice. Zde se jedná o volnou interpretaci. Zajímavostí je velikost střešní plochy, zaujímající 3 333 metrů čtverečních.
Příběh o krajině, do níž se vše vrací
Jak se vůbec zrodila myšlenka mít vlastní vinařství? „Rodiče jezdili do francouzských Burgund, kde se zamilovali do vína. A protože táta chtěl dělat něco, co po něm zůstane, logicky se rozhodl pro vinařství. Cesta to nebyla jednoduchá, protože pro pěstování vína už nebylo na Moravě moc prostoru,“ vypráví příběh Vít Trávníček.
Vinařům se nakonec podařilo vrátit vinice do míst, kde bývalo zemědělské družstvo a kde se dlouhá léta pěstovala pšenice. „Od drobných i větších vlastníků jsme museli vykoupit pozemky, což trvalo řadu let. Následně jsme se museli domluvit na podmínkách s Národním parkem Podyjí. Přestože to byl velice komplikovaný proces, poháněla nás představa vinařství s unikátním geniem loci. Protože se vinice nacházejí přímo v národním parku, musíme dodržovat velmi náročný režim. To ovšem nebereme jako limity, ale naopak coby výzvu. Jde nám totiž o co největší soulad s přírodou. Chceme se k ní chovat tak, aby nám dávala dobré hrozny a abychom i my jí měli co dávat a vracet,“ vysvětluje Trávníček.
Inspiraci přírodou najdete například i na etiketách lahví. Na každém víně je vyobrazeno některé ze zvířat, která můžete vidět v Národním parku Podyjí.
Nejen vína, ale i sekty a mošty
Na malebných znojemských vinicích najdete typické odrůdy pro tuto vinařskou podoblast. Jedná se o Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Místní klima, terroir i struktura půdy jsou pro ně optimální. Nacházíme se v oblasti, kde se Vysočina láme do nížin úvalu, chladná rána a teplé dny a noci pomáhají hroznům dodat na sytosti a chuti. Na zmiňované odrůdy se přirozeně specializují také ve vinařství Thaya. Ročně vyprodukují až 200 000 lahví vína. „Naší filozofií je jít v souladu s přírodou a nepřetvářet ji k obrazu svému, což se zrcadlí i v našich vínech. Řečeno v metafoře – víno vedeme jen za ruku a pomáháme mu vznikat tak, jak má. Nepřetváříme ho a jsme na něj náležitě hrdí. Odměnou jsou spokojení zákazníci a odběratelé. Naše vína seženete také ve špičkových restauracích a vinotékách. A máme velkou radost, že si je vybraly i některé michelinské restaurace,“ říká s úsměvem Vít Trávníček a dodává: „Naší novinkou je výroba sektů a také nezapomínáme na všechny, kteří preferují nealko nápoje. Ti si mohou pochutnat na našem Thaya moštu, který za své kvality získal ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje.“ Jedná se o 100% hroznový mošt z odrůdy Müller Thurgau, do kterého jsou zpracovávány hrozny ihned po sklizni v nově postaveném moderním provozu.
Hrdost na původ motivuje k akcím i účasti v soutěžích
Velmi vřelý vztah k Jihomoravskému kraji ve vinařství Thaya rozhodně nezapřou. A tak je logické, že se rozhodli usilovat o ocenění Regionální potravina a kýženou značku se jim podařilo získat. „Jsme hrdí na náš region a s vděkem přijímáme dary, které nám místní příroda poskytuje. Chceme naše produkty prezentovat všude, kde to půjde, s odkazem na Jihomoravský kraj. A to nás přivedlo i k Regionální potravině. Považujeme ji za jeden ze způsobů, jak oslovit další spotřebitele. Ocenění nám zapadá do mozaiky, která všechno propojuje. Proto se také pravidelně účastníme valtického Salonu vín, národní soutěže vín ČR,“ popisuje vztah k regionu Vít Trávníček.
Vinařství je činné i v samotném regionu. Pravidelně pořádá akce typu otevřených sklepů a spolupracuje na akcích v okolních obcích. „Restaurace Apri využívá regionálních potravin, obhospodařuje vlastní bylinkovou zahrádku a odebírá produkty od lokálních výrobců, třeba ryby jsou původem z Vysočiny. Kuchyně vychází z našeho regionu, ale přistupujeme k ní moderně a svěže,“ dodává Vít Trávníček.
Komplexní balíček: Výroba vína, hotel, restaurace i wellness
V areálu se zpracovala již třetí sklizeň, ale celý komplex se otevřel až 15. července 2022. Jeho součástí je výroba vína, jeho skladování i distribuce, restaurace Apri, hotel, wellness a samozřejmě degustační sklepy. Nechybí ani park, dětské hřiště, kolárna a tenisový kurt. Kromě prohlídek a degustací můžete vyzkoušet geocaching i bojovky o hledání vína. Díky své univerzálnosti je komplex vhodný nejen pro soukromé pobyty, ale také pro firemní akce. „Nejčastěji k nám jezdí zájemci o víno, architekturu, firemní klientela, v letní sezóně také turisté z národního parku a cyklisté. Výhledy na Pálavu jsou naprosto úchvatné. Při dobré viditelnosti můžete spatřit i vrcholky Alp,“ uzavírá Vít Trávníček, prokurista Thaya vinařství.
Zdroj a fotografií: www.regionalnipotravina.cz