Magazín Elita

Vánoční pohoda plná vůní a tradic: recept na skvělou vánočku a další tipy od Miele

Vánoční pohoda plná vůní a tradic: recept na skvělou vánočku  a další tipy od Miele

Vánoce jsou časem tradic, klidu a vůně domácího pečení. Kdo by odolal svátečnímu kouzlu, kdy kuchyně voní po vanilce, másle a čerstvě upečené vánočce? A právě vánočka je jedním ze sladkých symbolů našich Vánoc – nádherně spletená, zlatavá, měkoučká a plná mandlí. Aby byla její příprava radostí, přinášíme vám osvědčený recept od foodblogerů a nových ambasadorů Miele – Lubojatzky Couple.

Suroviny (vánočku, cca 500 g)

Na těsto:

  • 155 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 95 g mléka
  • 60 g třtinového světlého cukru
  • 55 g másla
  • 1 vejce (BIO, z volného chovu) velikosti M
  • 10 g čerstvého droždí
  • 30 g 55% čokolády
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kvalitního rumu
  • 2 špetky soli
  • zrníčka z půlky vanilkového lusku

Na dokončení:

  • 1 vejce velikosti M na potření
  • plátky nebo hranolky mandlí
  • párátka nebo dřevěné špejle

Postup:

Příprava kvásku

Vytáhněte vejce z lednice. V širokém hrnku rozetřete droždí s 1,5 lžičkou cukru na kašičku. Přilijte vlažné mléko (37 °C), přimíchejte lžíci hladké mouky. Posypte trochou mouky, zakryjte a nechte 15 minut pracovat při teplotě do 37 °C.

Zpracování těsta

Prosejte mouky do mísy robotu, přidejte zbylé suché suroviny a vanilková zrníčka. Přidejte vejce, rum a vzešlý kvásek. Hněťte hákem 10 minut. Postupně zapracujte změklé máslo a hněťte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte nakrájenou čokoládu a kokos. Vytvarujte bochánek, vložte do vymazané mísy a nechte 45 minut kynout při teplotě do 37 °C.

Tvarování a pečení

Nakynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů (po 62 g). Z každého vytvarujte pramen dlouhý 22 cm. Uplete spodní patro ze čtyř, prostřední ze tří a horní ze dvou pramenů. Patra spojte a zajistěte párátky. Nechte 30 minut kynout při pokojové teplotě.

Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch). Potřete vánočku vejcem, posypte mandlemi a pečte 5 minut. Snižte teplotu na 160 °C a dopékejte 20-25 minut. Propečení zkontrolujte špejlí. Po upečení vyčkejte 2 minuty, vyjměte párátka a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Tip od Miele: Pečení bez kompromisů
Pečicí trouba Miele H 2861-1 BP je ideálním pomocníkem pro přípravu svátečních pokrmů i každodenních jídel. Kromě přesné regulace teploty nabízí řadu inovativních funkcí, které vám ulehčí práci a zajistí dokonalé výsledky. Díky technologii AirFry můžete připravit křupavé pokrmy s minimem tuku – ať už jde o hranolky, pečenou zeleninu nebo zlatavé bramboráčky. S funkcí Miele@home lze troubu propojit s vaším chytrým telefonem, takže pečení můžete pohodlně sledovat a ovládat na dálku. Nechybí ani PerfectClean, speciální povrchová úprava, která usnadňuje čištění – žádné připečené zbytky, pouze čistý interiér. Trouba je vybavena také automatickými programy, které za vás nastaví teplotu i čas pro různé druhy pokrmů, od vánočky po pečenou kachnu. A díky časovači si pečení naplánujete na minutu přesně. S troubou Miele zvládnete vše od vánočky po slavnostní večeři s maximální lehkostí a perfektními výsledky. Navíc design trouby v nerezové oceli s povrchovou úpravou CleanSteel dodá vaší kuchyni šmrnc.

Více na naleznete zde.

Fotogalerie
21372 21373 21374

Další články z rubriky

Nahlédněte pod pokličku tradičních horských jídel s tuřínem v hlavní roli!

Nahlédněte pod pokličku tradičních horských jídel s tuřínem v hlavní roli!

RIO váš superfood pro vaši obědovou pauzu, díky kterému neztratíte svou pracovní flow

RIO váš superfood pro vaši obědovou pauzu, díky kterému neztratíte svou pracovní flow

Ručník, župan a karavan. Vyrazte do maďarských termálů

Ručník, župan a karavan. Vyrazte do maďarských termálů

Inspirace pro milovníky ovocných pálenek

Inspirace pro milovníky ovocných pálenek

Světlo a tradice, které rozzáří nejen české Vánoce

Světlo a tradice, které rozzáří nejen české Vánoce

Retrohraní