Leden může působit jako šedý a ponurý, to ale nemusí platit o vašem talíři! Koncem roku jsme otočili pomyslný list a mnozí v tom vidí jedinečnou příležitost pro to začít budovat nejlepší verzi sama sebe. A kde jinde je lepší začít, než u svého jídelníčku? Nikdo se navíc nechce vzdát dobrého jídla, a proto vám přinášíme tento nejen oku lahodící recept na řepové palačinky! Tento recept v sobě spojuje lehkost, bohatou dávku vitamínů a minerálů spolu s neodolatelnou chutí, a je proto skvělou volbou pro zimní měsíce. Připravit si jej můžete dle svého gusta – na slano či na sladko. Jakou variantu vyzkoušíte nejdříve?
Barevný start do nového roku
Červená řepa je doslova zásobárnou živin, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví a zaslouží si tak místo v každé kuchyni. Díky své syté barvě a jemně nasládlé chuti dokáže řepa proměnit i obyčejný pokrm v kulinářský zážitek. Je plná vody, a má proto nízkou kalorickou hodnotu, zato je ale bohatá na minerály jako vápník, železo, draslík nebo hořčík, které prospívají tělu. Obsahuje také vitamin C a kyselinu listovou, které podporují imunitu i zdraví naší pleti.[1] V moderní gastronomii je červená řepa ceněna pro svou univerzálnost. Lze ji konzumovat syrovou, vařenou, pečenou nebo nakládanou. Díky jejímu originálnímu zpracování v podobě palačinek ale její konzistencí a chutí rozhodně překvapíte a potěšíte všechny své blízké. Palačinky můžete podávat na sladko – například s jogurtem, medem a ovocem, nebo na slano, kdy se skvěle kombinují s kozím sýrem, rukolou a vlašskými ořechy.
Když zdravě, tak jedině bio kvalita
Zajímáte se o to, z čeho se potraviny, které konzumujete, skládají? Snažíte se jít při jejich výběru cestou bez chemie a otázka životního prostředí vám tak není cizí? Pak dávejte dobrý pozor. Babiččina volba nabízí unikátní produkt s certifikací bio, kterým je BIO mouka hladká pšeničná. Vyrábí se z obilí pěstovaného podle přísných pravidel bio produkce, která garantují organický původ surovin. Neobsahuje genově modifikovaný materiál ani přídatné látky (éčka). Navíc je veškeré obilí zpracované v mlýně, kam se běžná produkce nedostane, díky čemuž je zajištěna vysoká kvalita a čistota produktu. I přes to si ale zachovává pekařské vlastnosti klasické hladké mouky. Pokud tedy patříte k fanouškům zdravé a ekologické stravy, je pro vás tento produkt jako šitý na míru. BIO mouku Babiččina volba naleznete ve vybraných hypermarketech Albert. A pokud ji neseženete, sáhněte po ověřené klasice – hladké mouce Babiččina volba, která je umleta ze 100% českého obilí.
Ingredience
- 1 hrnek bio hladké mouky Babiččina volba
- 200 g bio předvařené červené řepy (asi 2 kousky po oloupání)
- 2 domácí nebo bio vejce
- 250 ml bio nebo farmářského mléka
Postup
Pokud máte výkonný mixér, je práce velmi snadná. Předvařenou nebo doma uvařenou a vychladlou řepu pokrájejte na menší kousky a rozmixujte s vejci a částí mléka na hladké pyré.
Pak postupně přidávejte mouku a zbylé mléko a připravte si konzistencí klasické palačinkové, ale krásně růžovočervené těsto. Nebojte se doladit těsto trochou mléka nebo mouky tak, aby bylo ideální. Každá řepa má jiný obsah vody, a tak se výsledek může trochu lišit.
Těsto nechte 10 minut odstát, nebude se pak na pánvi trhat. Zdobte nasladko i naslano, jakkoliv to máte rádi a můžete se inspirovat také sezonním ovocem a zeleninou.
[1] Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Červená řepa [online]. Praha: Národní zdravotnický informační portál, [cit. 2025-01-06]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1003-cervena-repa.