Stýská se vám po slunných dovolených v evropských městech? Na teplé dovolenkové počasí si ještě nejspíš chvíli počkáme, můžeme si ale připravit jídlo, které nám takovou atmosféru dovolí alespoň na okamžik okusit. A tou pochoutkou je jednoznačně Tarte Flambée! Vzhledem připomíná pizzu ale své kořeny má mnohem dál – až ve francouzském Alsasku. Ochutnejte tuto tradiční specialitu i vy a zpříjemněte si s ní zimní večery, například se sklenkou alsaského vína.
Pozvěte vůni francouzských ulic až k sobě na stůl!
Dříve považován za jídlo chudých zemědělců, dnes ho ale najdete v každé alsaské restauraci. Připomíná pizzu, ale tomatový podklad nahrazuje zakysaná smetana. Tarte flambée, známý také jako Flammkuchen, je tradiční specialita pocházející z francouzského Alsaska a sousedních oblastí. Původně se tento koláč používal k testování teploty pece před pečením chleba, ale když se na něj přidala zakysaná smetana, slanina a cibule, stal se populární venkovskou pochoutkou.
Právě cibule je oblíbenou složkou francouzské kuchyně nejen pro svou variaci chutí, ale i pro své četné benefity. Jedná se o nízkokalorickou zeleninu, která je zdrojem mnoha vitaminů skupiny B, vitaminu C nebo také draslíku a selenu.[1] Svou nasládlou chutí tak skvěle doplní tuto tradiční alsaskou pochoutku, která vám zpříjemní nejeden zimní večer, ideálně společně se sklenkou alsaského vína.
Vysokolepkový pomocník
Proč je pro nás, normální smrtelníky, občas tak náročné si připravit doma pečivo tak, jako v nejlepších restauracích? Odpověď je snadná, tím důvodem je mouka. Na některé typy pečiva jednoduše potřebujeme specifické moučné vlastnosti, které nám standardní trio mouk jako hladká, hrubá a polohrubá nemůžou nikdy poskytnout. Babiččina volba proto své portfolio neustále rozšiřuje o specializované mouky, které využijete na konkrétní typy receptů. Jedním takovým pomocníkem je i hladká pizza mouka Babiččina volba obsahující vysoké množství lepku, díky kterému se těsto z ní dobře zpracovává a dokážete s ním tak, nejen u pizzy, vytvořit chutné křupavé okraje. Tuto mouku využijete také na focacciu, calzone, ciabattu, na tradiční český langoš nebo i na Tarte Flambée! Seženete ji v kamenných obchodech Billa, Albert a Makro nebo online na Košík.cz či Billa.cz.
Koláčové těsto:
- 100 g hladké pizza mouky Babiččina volba
- 100 g vlažné vody
- 5 g čerstvého droždí
- špetka soli
- 1 lžička olivového oleje
Náplň:
- 6 lžic zakysané smetany
- 1 lžička bylinkové soli
- 1 malá hrst oliv
- 1 malá červená cibule
- 5 cherry rajčátek
- 4 plátky pancetty nebo slaniny, případně sušené šunky
- 50 g vyzrálého čedaru
Postup:
Všechny suroviny na těsto vložte do hluboké mísy a ručně nebo hnětačem zapracujte v hladké, nelepivé těsto. Nechte deset minut odpočívat. Těsto pak buď hned použijte, nebo ho můžete nechat přes noc v lednici (je vhodné i ke zmražení, můžete je tak mít nachystané i pro příští pečení).
Začněte zahřívat troubu na 190 °C. Z těsta vyválejte tenkou placku ve tvaru koláče, můžete si pomoci silikonovou podložkou s vyznačenými kruhy. Těsto opatrně přendejte na plech s pečicím papírem nebo jako my použijte nepřilnavý povrch.
Smíchejte zakysanou smetanu s kořením a potřete tím těsto po celé ploše. Pak už jen rovnoměrně ozdobte všemi ostatními surovinami – je jen na vás, kolik čeho si na slaný koláč dáte, unese celkem dost náplně. Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 12–15 minut, krájejte rádýlkem a podávejte na prkénku.
[1] Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Cibule [online]. Praha: Národní zdravotnický informační portál, [cit. 2025-02-10]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1005-cibule